کد خبر: ۱۴۵۱۳۲
تاریخ انتشار: ۱۵ آذر ۱۳۹۵ - ۱۵:۳۰
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
تعداد بازدید: ۱۳۱۵
قاسمی:

از حقوق ملت ایران دفاع می کنیم / نگران تحریم های مجدد نیستیم

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان این که نقض برجام موضوعی نیست که به سادگی اتفاق بیفتد، گفت: ما از حقوق ملت ایران دفاع کرده و نگران تحریم های جدید نیستیم.
 سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان این که نقض برجام موضوعی نیست که به سادگی اتفاق بیفتد، گفت: ما از حقوق ملت ایران دفاع کرده و نگران تحریم های جدید نیستیم.

به گزارش پایگاه خبری تیک (Tik.ir) ؛ بهرام قاسمی این مطلب را روز دوشنبه در نشست دو هفتگی خود با خبرنگاران بیان کرد.

وی در پاسخ به سوالی در خصوص دیدار علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی با ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا اظهار داشت: آقای صالحی دیداری با مونیز داشتند و مواضع ایران را مطرح کردند. دیدارها وجود داشته و طبیعی است؛ فکر نمی کنم این دیدار به دلیل خاصی صورت گرفته باشد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: آنگونه که در رفتار آمریکایی ها شاهد بودیم این رفتار از سوی آمریکا غیر طبیعی نیست؛ کشوری که با روش های خشن و غیر واقع بینانه بخصوص در مورد ایران عادت داشته و تجارب تلخی در دهه های گذشته از اقدام های غیر مسئولانه آنها از قبل از انقلاب و در 37 سال گذشته داریم.

قاسمی اضافه کرد: در دولت آتی و بعدی آمریکا قرار نیست پیش بینی کنم چه اتفاقی می افتد و این کار اشتباهی است؛ باید منتظر ماند و روند تحولات در درون آمریکا را رصد کرد و این کار خواهد شد؛ این که آقای اوباما چه خواهد کرد، تصور بر این بود که ایشان بر اساس تعهداتی که داشته باید این مصوبات را وتو می کرد اما اخباری که جسته و گریخته از آمریکا وجود داشته ؛ وی این را وتو نخواهد کرد و این بحث ویژه ای را می طلبد.

وی در خصوص صحبت های دیروز رئیس جمهوری در زمینه برجام و این که ایران با چه ابزاری با این رفتارها برخورد می کند؟ گفت: باید دید تحولات بعدی آنچه در کنگره و سنای آمریکا اتفاق افتاد، چگونه است. این اقدام آمریکا یک خلف وعده در جهت توافقات قبلی بود و قابل پذیرش نیست و خلاف روشن و مبین است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: بر همگان روشن است که برجام توافق دو جانبه نیست و بین تعداد مهمی از کشورهاست و به اصطلاح و تعبیر 1+5 و نیز تعبیر اروپایی «5+2 » به دلیل حضور رییس اتحادیه اروپا که متشکل از 28 کشور است و تصمیم شورای امنیت و قطعنامه ای که وجود داشت و استقبال جامعه جهانی و مجموعه کشورهای عدم تعهد و کشورهای اروپایی، یک پشتوانه قوی بین المللی خواهد داشت و نقض برجام موضوعی نیست که بتواند به سادگی اتفاق بیفتد.

قاسمی گفت: آمریکا نمی تواند و چنین قدرتی ندارد و دیگر کشورها هم نمی توانند در جهت خلاف این تعهد حرکت و با آن مخالفت کنند. امیدوارم وضعیت در مسیر دیگری قرار گیرد که به نفع جامعه جهانی و همه خواهد بود. به عنوان ملت متمدن و کشوری که قوانین آن استوار بر اسلام است، ما پیشقدم برای نقض برجام و نادیده گرفتن تعهدات خود نخواهیم بود.

وی اضافه کرد: اگر دیگران اعم از آمریکا و دیگری کشورهای مشترک در این تفاهم با هر شرطی نقض برجام را انجام دهند و خلاف آن عمل کنند، دست ما باز است و همانگونه که هوشمندانه و بادقت و تدبیر لازم از ابتدا وارد مذاکرات شدیم و به تفاهماتی هم رسیدیم؛ از همان ابتدا آن هوشیاری و حساسیت در ایران، دولت و دستگاه های ذیربط وجود داشت و پیش بینی های لازم برای هر گونه عهد شکنی و خلف وعده شده است.

پاسخ مقتضی متناسب با اقدام دیگران

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان این که برای همه موارد و در همه شرایط و به اندازه های خود طراحی داریم، تاکید کرد: بر اساس عمل و اقدام دیگران، حتما ورود خواهیم کرد و اقدام عملی در پاسخ مقتضی و متناسب را خواهیم داشت.

قاسمی تاکید کرد: ملت ایران برای رسیدن به این نقطه زحمات زیادی کشیده و این ها جبران ناپذیر است. اجازه نخواهیم داد دیگران حق ملت ایران را ضایع کنند و به عنوان دولت از حق و حقوق ملت ایران کنار نیامده و آن را نادیده نمی گیریم.

وی اقدام مجلس سنا را کاری غیر اخلاقی و غیر خردمندانه توصیف کرد و ادامه داد: باید دید رییس جمهوری آمریکا پس از تصویب آن چه به نام ISA یا داماتو مطرح است که از 1996 تحت شرایطی اعمال شد، با فرمانی آن را غیر اجرایی می کند یا خیر؟

سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: فکر می کنم هشدارها و دقت های لازم از طرف شرکای مهم آمریکا و دیگر اعضای 5+ 1 به آمریکا داده شده و این موضوع نباید قربانی دوران انتقال قدرت در درون آن کشور شود. ما نگرانی نداریم. در هر صورت برای هر گونه اقدامات طرف مقابل برنامه ریزی خواهیم کرد. کشوری که در آستانه سی و هشتمین سالگرد انقلاب خود است و با تحریم های متعدد آمریکا مواجه بوده، نگران تحریم های مجدد نیست.

قاسمی گفت: با آن که داماتو در 1996 تصویب و به اجرا گذاشته شد، ما به لحاظ توان علمی و صنعتی و دیگر زمینه ها در هیچ جایگاهی مشابه جایگاه امروز نبودیم و ایران امروز به عنوان قدرت مهم در دانش های مختلف در جهان حضور دارد. خیلی نگران نیستیم و به نظر می رسد دیگر، دولت ها و سایر کشورهای جهان نمی توانند به اجماع گذشته برگردند.

استفاده روسیه از پایگاه های نظامی ایران فعلا منتفی است

وی در مورد مذاکرات فشرده ایران و روسیه در خصوص احتمال بازگشت جنگنده های روس به پایگاه نوژه گفت: همکاری های ما با روسیه همکاری های اساسی و عمیقی در برخی حوزه هاست و منافع مشترکی را در منطقه و موضوعات مشخص داریم. در گذشته این تجربه را داشتیم و برخی همکاری ها را که بسیار تعیین کننده و سرنوشت ساز بوده، ادامه خواهیم داد.

این مقام وزارت امور خارجه افزود: این که آیا نیاز است مجدد از فضای ما استفاده کنند، بستگی به شرایط آتی دارد. در شرایط فعلی آن را منتفی می دانم و نیازی به چنین اقدامی نداریم. اگر نیاز به همکاری مشخص در چنین حوزه هایی داشته باشیم با مجوزهایی که می توان صادر کرد و با توافق هایی که می توانیم انجام دهیم، می توانیم این همکاری را داشته باشیم.

موفقیت دیپلماسی نفتی/ دومین همکاری ایران و عربستان

وی در پاسخ به سوال ایرنا در خصوص توافق اوپک در هفته گذشته و پیروزی دیپلماتیک ایران در حوزه دیپلماسی انرژی گفت: بحثی که در اوپک اتفاق افتاد در وهله نخست نتیجه مقاومت ملت ایران و مقاومت همکاران در وزارت نفت و دولت می دانم که با استقامت و مواضع خود به جایی رسیدند که احقاق حق کنند. با درایت و مدیریتی که در بحث نفت صورت گرفت در وضعیتی هستیم که می توان تعابیر مختلفی اعم از پیروزی دیپلماسی انرژی و نقطه عطفی برای ایران در سال های متمادی دانست.

قاسمی افزود: اینکه دیپلماسی ایران، تلاش وزارت نفت و شخص وزیر در اجلاس اوپک کار را به جایی برد که اوپک پذیرفت یک میلیون و دویست هزار بشکه از تولید خود را برای مدت 6 ماه بکاهد و ایران سقف قبلی خود را حفظ کند. این کار، برد بزرگی است و نشان می دهد اگر از خردمندی و اتکا به خود و اعتماد به نفس استفاده کنیم، می توانیم موفقیت های شایسته برای کشور به دست بیاوریم. این موفقیت برای دولت و مسئولان وزارت نفت و حوزه دیپلماسی جای تبریک دارد.

وی در پاسخ به سوال دیگر ایرنا مبنی بر این که آیا ممکن است همراهی ایران و عربستان به حوزه های دیگر سوق داده شود و تماس هایی با میانجیگری الجزایر وجود دارد یا خیر؟ گفت: این یک اتفاق مثبت است و می توانیم در کنار خردمندی، توانمندی و مقاومتی که داریم و حضور در عرصه بین الملل و دیپلماتیک، الگوهایی را ایجاد کرده و می توان در مقاطع و موضوعات دیگر به آزمایش بگذاریم و نتایج خوبی بگیریم.
قاسمی ادامه داد. آنچه که در رسانه ها به بحث همکاری ایران و عربستان مطرح شده، می توان نفت و اوپک را دومین گام بدانیم.

وی توضیح داد: موضوع لبنان را هم می توانم اضافه و انتخاب رییس جمهوری لبنان را به عنوان همکاری و همراهی تلقی کنم. این همکاری در صحنه جهانی می تواند راهگشا باشد. منطقه با بحران های عدیده مواجه است، راهی به غیر از رایزنی وجود ندارد و امید است کشورهای منطقه به این نتیجه برسند که جز این نیست.

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ما در گذشته نشان دادیم که دست گرم همسایگان و کشور های پیرامون خود را در صورتی که حسن نیت داشته باشند، می فشاریم.

امکان حذف ارز واسطه در تجارت با ترکیه

وی همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص اظهار تمایل ترکیه برای حذف واسطه های ارزی و تبادل مالی با پول های ملی دو کشور و رویکرد ایران در قبال این مساله گفت: این که ما بتوانیم با پول ملی با کشورهایی که از قدرت اقتصادی کافی برخوردار هستند، معاملات و تجارت خود را انجام دهیم، نه امروز که از گذشته به آن علاقمند بودیم و با برخی کشورها این مباحث مطرح بود و شاید مطرح باشد.

قاسمی اضافه کرد: شاید هنوز چنین رویکردی در عمل اجرایی نشده باشد اما گفت و گوهایی وجود داشته و دارد و آنچه ترکیه مطرح می کند اگر جدی، دراز مدت، کلان نگر و با برنامه باشد، استقبال شدنی است و اگر جدی باشند همکاری ها را می توانیم آغاز کنیم.

وی خاطرنشان کرد: بسیاری از کشورهای قدرتمند اقتصادی در جهان بویژه قدرت‌های نوظهور در آسیا و آمریکای لاتین، می توانند با استفاده از پول ملی مکانیزم هایی را تعریف کنند که از استقلال عمل بیشتری برخوردار شوند و از عوارض جانبی که گاهی گریبانگیر ارزها می شود، ممانعت کرد. این معادلات می تواند به سود کشورهایی که حجم تجارت قابل توجهی دارند، باشد.

سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: چیزی که من شنیدم هدف دولت ترکیه، روس، چین و چند کشور دیگر است؛ اگر چنین حلقه ای بتواند توسعه یابد تحول جدی می توان تلقی کرد و البته کار ساده ای نیست.

به گفته قاسمی موفقیت چنین اهدافی، جدیت و همکاری گسترده می خواهد. اگر بتوانیم این ایده را شدنی و آن را به بحث قابل انجام تبدیل کنیم،‌ مورد استقبال است و می توانیم به آن بپیوندیم، خصوصا در مورد ترکیه.

منتظر نتیجه کمیته نظارت بر برجام هستیم

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص این که آیا درخواستی از طرف ایران برای تشکیل کمیسیون مشترک برجام صورت گرفته است یا خیر؟ اظهار داشت: ما وضعیت را با دقت رصد می کنیم . در روزهای آینده کمیته نظارت بر برجام را خواهیم داشت که موضوع به آنجا ارجاع می شود. منتظر نتیجه این جلسه خواهیم بود که چه تصمیماتی را با توجه به روزهای آینده تصویب می کند و به نتیجه می رساند.

قاسمی افزود: یکی از راهکارهایی که می تواند راهکار ایده آل باشد، بردن موضوع به کمیسیون حل اختلاف است که در آنجا مطرح شود که از ابزارهای ابتدایی و ساده پیش بینی شده در برجام است. این شدنی است و احتمالا هم می توان روی آن کار کرد اما فکر می کنم هنوز تاریخ دقیقی برای این کار مشخص نشده و وارد پروسه اجرایی نشده ایم.

وی ادامه داد: منتظر کمیته نظارت بر برجام در داخل هستیم که بر اساس تصمیماتی که اتخاذ می کنند دستگاههای ذیربط بسته به مسئولیت های خود اقدامات خود را شروع کنند.

دولت آمریکا میراث شومی را به دولت بعدی منتقل نکند

سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین در باره دولت جدید آمریکا گفت: دولت آمریکا هنوز تشکیل نشده و فرصت زیادی برای استقرار دولت است. فردی که به عنوان رییس جمهوری آمریکا انتخاب شده، رایزنی های خود را شروع کرده و در خبرها صحبت از اشخاص مختلف برای پست های مختلف در آمریکا وجود دارد.

قاسمی با بیان این که جز در بحث برجام و هسته ای هیچ گونه مذاکره و ارتباطی با دولت آمریکا نداشته و نخواهیم داشت، افزود: اگر آمریکایی ها از ریلی که سوار شده اند خارج شوند، کار دشوارتر خواهد بود و باید توجه کنند میراث شومی را به دولت بعدی منتقل نکنند.

انتخاب اولیه سفرای ایران برای چند کشور

وی در خصوص انتخاب سفیر جمهوری اسلامی ایران در سوریه ادامه داد: اقدامات اولیه برای معرفی سفیر برای چند کشور که مطرح بوده صورت گرفت.

این مقام وزارت امور خارجه گفت: اقدامات در این زمینه برای یک کشور قطعی شده و برای کشور دوم هم در شرف قطعی شدن است. بقیه هم با فرایندی که آغاز شده به ترتیب و در اسرع وقت مشخص می شود.

وقتی سفیر توسط وزیر خارجه مشخص و انتخاب می شود، رایزنی هایی با رییس جمهوری انجام می شود، پروسه ای دارد که ممکن است طولانی باشد. اگر رییس جمهوری کشور هدف هم بپذیرد، اقدام می شود و در نهایت استوارنامه تنظیم و اعزام صورت می گردد.

قاسمی افزود: بعد از امضای استوارنامه نام فرد اعلام می شود و تا آن زمان از بیان نام فرد، معذورم.

انگلیس منافع خود را در ایالات متحده دنبال می کند

سخنگوی وزارت امورخارجه در خصوص سوال خبرنگاری درباره رفتار حاکمان انگلستان نسبت به ایران پرسید و گفت: خبر مشخصی در مورد انگلستان ندارم که در مورد برجام چه می کنند اما انگلستان کشوری است که در آمریکا حضور قدیمی و فعال دارد و اهداف و منافع خود را دنبال می کند.

قاسمی اضافه کرد: دولت انگلستان در لندن و هر جای دنیا از این منافع دفاع می کند. این کشور منافع خود و پادشاهی انگلستان را مد نظر داشته و از آن تبعیت می کند. اختلاف سلایق مردم ما با دولت انگلستان زیاد است و این هم مانع ایجاد رابطه نیست. این که انگلستان از چه روشی و چه راه هایی نسبت به ایران، حرکت می کند، بی اطلاع هستم.