کد خبر: ۱۶۷۵۲
تاریخ انتشار: ۲۴ آبان ۱۳۹۲ - ۲۳:۳۳
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
تعداد بازدید: ۶

مشاور سابق اوباما: عدم توافق هم به نفع ایران است

اقدام فرانسه برای آمریکا که تقریبا بازی طرف مقابل را هدایت می کرد گران تمام شد و از اینرو همزمان با پایان مذاکرات هسته ای در اوایل صبح دهم نوامبر جاری، موجی از انتقاد علیه فرانسه؛ رسانه های آمریکا را فرا گرفت.

به گزارش تیک به نقل از فارس، روبرت آینهورن مشاور سابق خلع سلاح اوباما اخیرا در یک موسسه مطالعاتی اسرائیل طی سخنانی با اشاره به جدیت ایران در مذاکرات هسته ای اعلام کرد، «در این دور از مذاکرات حتی عدم توافق با ایران نیز به نفع این کشور است؛ چون آمریکا و شرکایش به عنوان عامل بن بست در مذاکرات هسته ای شناخته شده و این امر باعث می شود که خود به خود رژیم تحریمهای بین المللی علیه ایران از بین برود».

اظهارات مشاور سابق خلع سلاح اوباما حکایت از یک نگرانی دیرینه آمریکائیهادارد. مقامات واشنگتن همواره در دیپلماسی عمومی خود تلاش کرده اند آمریکا و غرب را طرفدار مذاکره و توافق با ایران نشان داده و ایران را عامل بن بست در مذاکرات معرفی کنند و از این طریق کشورها را در جهت اعمال سیاستهای آمریکا وتشدید تحریمها علیه ایران ترغیب و تشویق نمایند.

با دو دور مذاکرات اخیر در ژنو و مذاکرات منطقی و محتوائی هیات ایرانی، صحنه دیپلماسی عمومی دگرگون شد. هرچه قدر طرف ایرانی بطور جدی و همراه با طرح عملی وارد مذاکرات شد در طرف دیگر رفته رفته اختلافات نمایان شد و فرانسه به دلایل عدیده مخالفتهای خود را علنی ساخت.

این اقدام فرانسه برای آمریکا که تقریبا بازی طرف مقابل را هدایت می کرد گران تمام شد و از اینرو همزمان با پایان مذاکرات هسته ای در اوایل صبح دهم نوامبر جاری، موجی از انتقاد علیه فرانسه؛ رسانه های آمریکا را فرا گرفت.

خانم لورا روزن خبرنگار المانیتور فاش ساخت که دیپلماتهای غربی در ژنو نارحتی خود را از نوع موضعگیری وزیر خارجه فرانسه ابراز کردند و گاردین اعلام کرد که لوران فابیوس تعهد مقامات گروه 1+5 برای عدم انتشار محتوای مذاکرات را شکست.

فارین پالیسی یکی از دلایل عمده اقدام لوران فابیوس در مخالفت با توافق هسته ای با ایران را جبران منزوی کردن این کشور در بحران سوریه از سوی آمریکا دانست. این نشریه معتبر تصریح کرد :دولت فرانسه علیرغم حمایت از اقدام نظامی در سوریه، از سوی دولت اوباما تنها گذاشته شد و از اینرو با مخالفت با توافق هسته ای این اقدام اوباما را جبران کرد.

فارین پالیسی موضعگیری منفی  فرانسه در قبال توافق هسته ای را دارای دو اثر منفی دانست اول اینکه با شکست مذاکرات ، گزینه ای جز گزینه نظامی در مورد برنامه هسته ای ایران باقی نمی ماند که هیچکس حتی فرانسه و اسرائیل نیز طرفدار آن نمی باشند و دوم اینکه با تداوم این نوع موضعگیری فرانسه؛ احتمال کاهش همکاریهای آمریکا و انگلیس با فرانسه وجود دارد.

نیویورک تایمز به نقل از کارشناسان خلع سلاح  اعلام کرد: با نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی بر راکتور اراک و راه اندازی این راکتور در اواخر سال 2014، برخلاف دیدگاه فرانسه، جای نگرانی فوری در مورد راکتور اراک وجود ندارد و نشریه دیلی بیست نوشت که دولت سوسیالیست فرانسه سیاستهای نئو محافظه کاران در آمریکا را دنبال می کند.

تا اینجا؛ واقعیت صحنه که توپ مذاکرات در زمین طرف غربی است به خوبی نمایان شده بود. بر همین اساس آمریکا احساس کرد که با مخالفت فرانسه در عرصه دیپلماسی عمومی بازنده شده و افکار عمومی آمریکا و جهان طرف غربی را عامل به نتیجه نرسیدن مذاکرات می داند؛ از اینرو در اقدامی بی نتیجه تلاش کرد تا سناریوی نخ نمای معرفی ایران به عنوان  عامل بن بست مذاکرات را مجددا به جریان بیندازد.

در این چارچوب در روزدوشنبه یازدهم نوامبر ابتدا روزنامه نیویورک تایمز و سپس شخص جان کری وزیر امور خارجه آمریکا در ابوظبی تلاش کردند با اعلام اینکه ایران در مذاکرات اخیر بر مواضع خود مبنی بر شناسائی حق غنی سازی تاکید نموده و همین امر باعث بی نتیجه ماندن مذاکرات شده، مجددا ایران را عامل عدم توافق معرفی و اب رفته را به جوی بازگرداند.

اما ناهماهنگی آمریکا و فرانسه بار دیگر جلوه گر شد و همزمان با اظهارات جان کری در ابوظبی، وزیر امور خارجه فرانسه در مصاحبه با رادیو اروپا تلاش کرد خود را طرفدار مذاکره و به نتیجه رسیدن ان معرفی نماید. این تعدیل موضع فرانسه دقیقا بخاطر فشارهای وارده به این کشور در عرصه بین المللی به عنوان عامل اصلی عدم امضای توافقنامه هسته ای بود.

نکته روشن این است که با پیشرفت مذاکرات هسته ای، آمریکا و فرانسه باید هماهنگی بیشتری داشته باشند وگرنه این ناهماهنگی نقش ترمز را در مذاکرات ایفا خواهد کرد این دو کشور باید توجه داشته باشند که اقتصاد درون زای ایران علیرغم تحریمهای جاری به سرعت در حال توسعه و بالندگی می باشد و کشورهای عضو گروه 1+5 نباید با دمیدن ساز مخالف؛ خود را از ظرفیتهای عظیم اقتصادی ایران محروم نمایند. مذاکرات ژنو جدیت ایران برای همکاری با جامعه بین المللی در موضوع هسته ای را اثبات کرد، 1+5 نباید این فرصت را از دست بدهد.

منبع: خبرگزاری فارس