CNN: اختلافات آمریکا و اسرائیل در روز روشن!
به گزارش سرویس بین الملل سایت خبری تیک Tik.ir، باراک اوباما رییسجمهور آمریکا روز سهشنبه با تکرار اتهامات غرب مبنی بر نظامی بودن برنامه هستهای ایران گفت که نمیداند توافق موقتی با ایران به دست خواهد آمد یا خیر، ولی گفت که هدف اطمینان از این است که ایران به سلاح هستهای دست نمییابد.
اوباما در جمع سران تجاری شرکتهای آمریکایی در نشستی در روزنامه وال استریت ژورنال گفت که مذاکرات زمان میخرد تا "ما بتوانیم ببینیم آنها میتوانند به جایی برسند که ما، اسراییلیها و جامعه بینالمللی بتوانیم بگوییم که ایران به دنبال سلاح هستهای نیست.
براساس این گزارش، این در حالی است که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی توافقی را که جان کری وزیر امور خارجه آمریکا در مذاکرات بینالمللی که روز چهارشنبه در ژنو از سر گرفته میشود به دنبال آن بود، رد کرده است.
نتانیاهو روز یکشنبه در گفتوگو با سی ان ان گفت: این توافق بدی است. بسیار بد.
سی ان ان در ادامه گزارشش نوشت: آمریکا و اسراییل نتوانستند در زمینه اینکه کری دفعه بعد چه زمانی به اسراییل (اراضی اشغالی) سفر خواهد کرد تا درباره ایران با نتانیاهو صحبت کند به توافق برسند، چیزی که نشانه میزان گسسته شدن پیوند بین آنها است.
نتانیاهو روز یکشنبه گفت: کری روز جمعه با وی دیدار میکند، ولی کری روز جمعه در جمع خبرنگاران گفت که نمیتوانند به این زودی این سفر را انجام دهد.
در ادامه این گزارش میخوانیم: اختلاف بین اسراییل و آمریکا شامل دیپلماسی بینالمللی و مسائل سیاسی داخلی است و در حالی که اتفاق میافتد که کری و اوباما به نتانیاهو فشار آوردهاند که تا با مقامات فلسطینی درباره انعقاد توافقنامه صلح خاورمیانه همکاری کند.
اگرچه نتانیاهو و اوباما از مدتها پیش اذعان داشتهاند که دوستان نزدیک میتوانند در زمینه برخی مسائل با یکدیگر اختلاف نظر داشته باشند، لحن رک و صریح هر دو طرف درباره اختلافاتشان در زمینه توافق احتمالی با ایران نشاندهنده حساس بودن این مساله که عواقب منطقهای و بینالمللی گستردهای را به همراه دارد است.
براساس این گزارش، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران روز سهشنبه اسراییل را به تلاش برای مختل کردن توافق در زمینه برنامه هستهای ایران متهم کرد و در یک کنفرانس خبری در رم گفت: ما به دلایلی نسبت به هر حرکت آنها مشکوکیم. هر حرکتی که آنها میکنند در راستای گسترش تنش و بیاعتمادی است.
سی ان ان در ادامه به این نکته اشاره کرد که برخی قانونگذاران کنگره آمریکا نیز در نگرانیهای نتانیاهو و لابیهای قدرتمند صهیونیستی شریک هستند و یک گروه دو حزبی متشکل از شش سناتور آمریکایی روز سهشنبه از دولت آمریکا خواستند که توافق پیشنهادی به ایران را رد کند و تنها توافقی را بپذیرد که توانایی ایران به آنچه آنها دسترسی به سلاح هستهای خواندند را مختل میکند.
این سناتورهای آمریکایی در نامهای به کری گفتند که هرگونه لغو تحریمها "باید ایران را ملزم کند که برنامه هستهایاش را بیشتر آنکه اکنون پیشبینی میشود، عقب براند".
اوباما روز سهشنبه از توافقنامه پیشنهادی دفاع کرد و گفت: بگذارید در شش ماه آینده این پیشنهاد را که میتوانیم این موضوع را از طریق دیپلماسی حل کنیم و در عین حال ساختار محوری تحریم ها را در جای خود حفظ کنیم، به بوته آزمایش بگذاریم.
وی در عین حال تاکید کرد که همه گزینهها روی میز قرار دارد.
جی کارنی ، سخنگوی کاخ سفید روز سهشنبه گفت که رژیم صهیونیستی و آمریکا در زمینه هدفشان که به ادعای وی جلوگیری از دسترسی ایران به سلاح هستهای است با یکدیگر اتفاق نظر دارند.
کری نیز روز دوشنبه در جمع خبرنگاران گفت که نتانیاهو کاملا حق دارد مخالفت خود را ابراز کند و از منافعش دفاع کند.
مذاکرات ایران و 1+5 (آمریکا، چین، روسیه،فرانسه،انگلیس و آلمان) امروز (چهارشنبه) در ژنو از سر گرفته میشود.
بر اساس این گزارش برخی مقامات ارشد دولت آمریکا بر این باورند که مذاکرات در حال نزدیک شدن به یک توافق موقتی با ایران است که برنامه هستهای تهران را در برخی از حوزههای کلیدی عقب میراند. دور قبلی مذاکرات اوایل ماه میلادی جاری بدون توافق پایان یافت.
یکی از مسائل اصلی مورد بحث مساله غنیسازی اورانیوم است که ایران روی آن تاکید دارد.
جن پساکی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز سهشنبه با بیان اینکه "ما از مدتها قبل گفتهایم که در برابر گفتوگو درباره یک برنامه صلحآمیز باز هستیم" مدعی شد که تحت توافقنامههای بینالمللی فعلی هیچ حقی برای غنیسازی اورانیوم وجود ندارد.
این شبکه خبری در ادامه به تلاشهای اوباما برای متقاعد کردن نمایندگان کنگره برای به تعویق انداختن تحریمهای بیشتر علیه ایران پرداخت و بعد نوشت: حسن روحانی رییس جمهور ایران برداشته شدن تحریمهای شدید علیه این کشور را به یکی از اولویتهای خود تبدیل کرده است.
رویکرد دیپلماتیک میانهرو روحانی که در ماه سپتامبر برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورک سفر کرد امید غرب به آب شدن یخ روابط با تهران و پیشرفت در زمینه مذاکرات درباره برنامه هستهایاش را افزایش داد.
سفر روحانی به یک تماس تلفنی با اوباما و دیداری بین کری و همتای ایرانیاش ختم میشد، اولین برخوردهای سطح عالی بین دو کشور از زمان انقلاب اسلامی ایران در سال 1979.
روز سهشنبه دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس با روحانی تماس تلفنی برقرار کرد تا درباره مذاکرات ژنو و دیگر مسائل با وی صحبت کند به گفته دفتر نخستوزیری انگلیس این اولین تماس این چنینی پس از بیش از یک دهه بود.
یک سخنگوی دفتر نخستوزیر انگلیس که خواست نامش فاش نشود گفت که "سران دو کشور توافق کردند که پیشرفت قابل توجهی در مذاکرات اخیر ژنو حاصل شده است و لازم است از فرصتی که در مذاکرات بعدی حاصل شده است استفاده کرد.
این مقام انگلیسی افزود: نخستوزیر (انگلیس) بر لزوم اینکه ایران به طور جامع نگرانیهای جامعه بینالمللی درباره برنامه هستهایاش را پاسخ دهد و نیز بر لزوم شفافیت بیشتر تاکید کرد.