کد خبر: ۱۷۸۶۲۶
تاریخ انتشار: ۲۱ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۸:۰۵
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
تعداد بازدید: ۶۰۵

فیلمی که بعد از رفع توقیف تحریم شد

این روزها اما عزت‌الله انتظامی با «زادبوم» هنرنمایی‌اش را به رخ سینمای ایران و علاقه‌مندانش می‌کشد؛ فیلمی که بعد از ٩سال بالاخره از بند توقیف آزاد شد و اکران آن یکی از ملموس‌ترین دستاوردهای مدیریت محمدمهدی حیدریان در سازمان سینمایی است.

به گزارش پایگاه خبری تیک (Tik.ir) ؛ سال ٨٧ بود كه ابوالحسن داوودی فیلمنامه‌ای از فرید مصطفوی با عنوان «زادبوم» را مقابل دوربین برد. جالب اینجاست كه فیلم همان سال در بیست و هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر روی پرده رفت و اتفاقا نظر هیات داوران جشنواره را به خود جلب كرد. كسب دو سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران و بهترین فیلمنامه و نامزدی در سه بخش بهترین بازیگر نقش اول مرد، بهترین بازیگر نقش دوم زن و بهترین كارگردانی، رزومه قابل قبولی برای صدور پروانه نمایش به حساب می‌آمد. اما جشنواره فجر تنها فرصت اكران فیلم در آن سال بود و بعد با وجود اینكه داوودی پروانه ساخت و مجوز اكران در جشنواره فیلم فجر را از شورای پروانه ساخت و داوران مورد تایید دولت نهم گرفته بود، فیلم تا همین روزهای اخیر سرنوشت نامعلومی داشت.

این اتفاق اما داوودی را از پا نینداخت و او سال ٩٣ «رخ دیوانه» را ساخت؛ فیلمی كه توانست سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران را از جشنواره سی و سوم به خانه ببرد. فیلم داوودی در اكران هم موفق بود و گیشه سینماها را تسخیر كرد. با این همه چرایی اكران نشدن «زادبوم» بزرگ‌ترین سوال فیلمساز و عوامل ساخت آن بود. سوالی كه تكرار آن سبب انتشار شایعه‌های گاه و بی‌گاه شد. سال ٩٠ و در دوران ریاست جواد شمقدری در سازمان سینمایی، خبر رفع توقیف این فیلم رسانه‌ای شد اما اقدامی برای اكران آن رخ نداد. در نهایت با فعالیت شورای بازبینی فیلم‌های توقیفی در سال جاری، خبر اكران «زادبوم» بار دیگر در فضای مجازی منتشر شد و این‌بار با تعیین سرگروه برای نمایش فیلم، این خبر به واقعیت پیوست. حالا ابوالحسن داوودی یكی از فرزندانش را بعد از ٩ سال، در معرض قضاوت و دید مردم قرار می‌دهد اما او این‌بار هم از اكران فیلم در بخشی از سینماهای كشور محروم است.

در این میان، داستان تكراری و طاقت‌فرسای تحریم برخی فیلم‌های سینمایی توسط حوزه هنری، به «زادبوم» رسیده است؛ فیلمی كه بخشی از سرمایه آن را حوزه هنری پرداخت كرده و حالا اجازه نمایش در بخشی از سینماهای كشور را ندارد. «فیلم «زادبوم» زمان مدیریت سابق حوزه هنری ساخته شد. آن زمان حوزه پافشاری زیادی مبنی بر ساخت فیلم‌های ماندگار داشت. طرح اولیه این فیلم نیز از سوی حوزه ارایه شد و رضا میركریمی طرح آن را نوشت. آن زمان موضوع مهم مالكیت صدرصدی حوزه نسبت به فیلم بود. قرار بود فیلم را حوزه تولید كند. البته در ادامه ۴۰ درصد از سهام «زادبوم» را به فارابی واگذار كردند.

این صحبت‌های داوودی است؛ كارگردانی كه به قدر كافی در سال‌های اخیر به واسطه توقیف و سنگ‌اندازی‌ها صبور بوده و تلاش كرده با آرامش مقابل قضاوت‌ها بایستد: «حوزه با اینكه شصت درصد در فیلم «زادبوم» سهم داشت باز هم از پذیرفتن پروانه مالكیت فیلم صرف نظر كرد. حتی زمانی كه فیلم مجوز گرفت هم اجازه ندادند «زادبوم» اكران شود. » در ادامه اما حوزه هنری از كارگردان خواسته نسخه‌ای از فیلم را در اختیار مدیران این نهاد قرار دهد و جالب اینجاست كه برای اكران فیلم در سینماهای زیرمجموعه خود، ممیزی‌های سلیقه‌ای اعمال كرده است! با مخالفت كارگردان، این روزها «زادبوم» فرزند ٩ ساله ابوالحسن داوودی با هنرنمایی عزت‌الله انتظامی در سالن‌های محدودی به نمایش درمی‌آید. فیلمی كه ٩ سال پیش سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران را گرفت و همان روزها مردم مهر تایید را بر پیشانی آن زدند.
*اعتماد