کد خبر: ۲۰۳۹۱
تاریخ انتشار: ۲۵ آذر ۱۳۹۲ - ۱۱:۰۰
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
تعداد بازدید: ۲۴۹۰
گاردین:

تراژدی مرگ توافق ژنو به دست کوته فکران ایران و آمریکا

وقتی كشورهایی مانند آمریكا و ایران سال‌ها همدیگر را دشمن می‌نامند، وقتی می‌خواهند در آن تغییری ایجاد كنند باید جریمه‌هایی بپردازند. سران دو كشور باید بگويند شرایط عوض شده و دشمن دیروز اگر دوست امروز نباشد حداقل كسی است كه ارزش تجارت را دارد. اما طناب افكار عمومی و مخالفان این تغییر دور گردن آنهاست.
گاردین نوشت: وقتی كشورهایی مانند آمریكا و ایران سال‌ها همدیگر را دشمن می‌نامند، وقتی می‌خواهند در آن تغییری ایجاد كنند باید جریمه‌هایی بپردازند. سران دو كشور باید بگويند شرایط عوض شده و دشمن دیروز اگر دوست امروز نباشد حداقل كسی است كه ارزش تجارت را دارد. اما طناب افكار عمومی و مخالفان این تغییر دور گردن آنهاست.

به گزارش سرویس بین الملل تیک Tik.ir، در مورد توافق هسته‌ای ایران هم وضعیت همینطور است. هم اوباما و هم روحانی با مخالفت‌هایی روبرو هستند كه صرفا به دنبال انتقاد از چانه‌زنی نیستند بلكه می‌خواهند آن را كلا برهم بزنند. هر چند روحانی این هفته مجبور بود با چیزی كه بسیار شبیه تهدید بود بسازد، اما با اقدامات خصمانه قانونگذاران كشور مواجه نشد. در حالیکه پرزیدنت اوباما با این مسایل از جانب جمهوری‌خواهان و دموكرات‌ها در كنگره و سنای كشور مواجه بوده است.

در هر دو مجلس آمریكا، اقداماتی برای تحریم‌های جدید علیه ایران انجام داده‌اند كه در صورت به نتیجه نرسیدن توافق اولیه با ایران در مدت شش ماه اجرایی خواهند شد. با این‌كه این اقدامات برای قوی‌تر كردن موضع آمریكا در مذاكرات در نظر گرفته می‌شود، اما این قوانین  تقریبا این توافق را خواهد كشت.

به نظر می‌رسد كاخ سفید كسانی را در هر دو مجلس متقاعد كرده تا از تصویب تحریم‌های جدید جلوگیری كنند. اما برای این كار مجبور بوده وزیرامور خارجه، جان كری، را برای مذاكره با آنها بفرستد كه برایشان به اندازه ایرانی‌ها غیرقابل اعتماد است. آمریكا این هفته شركت‌هایی را كه به رغم تحریم‌های این كشور در گذشته با ایران تجارت كرده‌اند جریمه كرد تا به منتقدان نشان دهد دولت آمریكا هنوز موضع محكمي دارد.

در تهران اعتراضاتی شد، ولی این‌ اقدامات تحریم جدید نیست و ایران اجازه نمی‌دهد توافق برهم بخورد. اما اگر كنگره دوباره در دیپلماسی دخالت كند ممكن است این اتفاق بیفتد. تعداد بسیاری از قانونگذاران آمریكا و شهروندانش فكر می‌كنند ایران تقلب خواهد كرد و هنوز به دنبال سلاح هسته‌ای است. به طور خاص آمریكایی نگران هستند كه ایران سلاح‌ها را به تروریست‌ها بدهد. این از نادانی سرچشمه می‌گیرد. چون امكان ندارد یك كشور شیعه چنین قدرتی را به افرطی‌های سنی بدهد.

جان كری سعی كرده بگوید مذاكره با ایران به معنای اعتماد به تهران نیست، بلكه كشف نیات و شكل دادن به انتخاب‌هایش است. با این‌كه موقعیت سیاسی آن‌ها متفاوت است اما روحانی هم همین را در ایران می‌گوید. اگر این فرصت بخاطر كوته‌فكران دو كشور از دست برود، یك تراژدی خواهد بود.