کد خبر: ۲۴۱۵۳۹
تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۳۹۷ - ۲۱:۱۰
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
تعداد بازدید: ۸۳۹

11 دسامبر؛ زادروز پدر فضانوردی چین +عکس

تسین سن برجسته‌ترین دانشمند مهندسی سایبرنتیک و فناوری موشکی چین روز 11 دسامبر 1911 در مرکز استان ژجیانگ در 180 کیلومتری جنوب غربی شانگهای متولد شد.
 تسین سن برجسته‌ترین دانشمند مهندسی سایبرنتیک و فناوری موشکی چین روز 11 دسامبر 1911 در مرکز استان ژجیانگ در 180 کیلومتری جنوب غربی شانگهای متولد شد.

به گزارش پایگاه خبری تیک (Tik.ir) ؛ پس از به اتمام رساندن دبیرستان در سال 1934 در دانشگاه ملی چیائو توینگ به ادامه تحصیل پرداخت و همانجا بود که مدرک مهندسی مکانیک خود را گرفت. یک سال بعد در ماه اوت سال 1935 به آمریکا رفت تا در موسسه فناوری ماساچوست تحصیل را ادامه دهد. از خوش شانسی، تئودور فون کارمن دانشمند نامدار موشکی با او در این موسسه آشنا شد و چون استعداد فوق العاده او را دید بعد از پایان تحصیل به او پیشنهاد کرد به گروه تحقیقات موشکی تحت رهبری او ملحق شود.

فون کارمن بعدها درباره تسین  نوشت: "او یک نابغه کامل بود که کارش باعث ایجاد انگیزه بسیار زیادی برای پیشرفت در آیرودینامیک با سرعت بالا و نیروی جت شد." تسین بر روی طراحی یک هواپیما- فضاپیمای بین قاره‌ای کار می کرد که بعدها الهام بخش طرح‌هایی مانند شاتل فضایی شد.

در جریان قضایای کمونیسم هراسی و آشوبی که سناتور مک کارتی در دهه 1950 به پا کرد او متهم به تمایلات کمونیستی شد و در 6 ژوئن سال 1950 مجوز امنیتی‌اش را لغو و توسط پلیس فدرال آمریکا مورد بازجویی قرار گرفت.


به همین دلیل تصمیم گرفت خاک آمریکا را ترک کند اما نه تنها به او اجازه ندادند بلکه مدت 5 سال ممنوع الخروج و در حصر خانگی قرار گرفت. پس از گذراندن دوره پنج سال بازداشت خانگی، در سال 1955 در برابر بازپس گیری خلبانان آمریکایی که طی جنگ کره‌ دستگیر شده بودند، آزاد گردید.

در سپتامبر 1955 خاک آمریکا را ترک کرد و از طریق هنگ کنگ به چین رفت. از اکتبر سال 1956 او به عنوان مدیر آکادمی پنجم وزارت دفاع ملی انتخاب شد تا در زمینه توسعه موشک‌های بالستیک و سلاح‌های هسته‌ای کار کند. در 16 اکتبر 1964 چین موفق به ساخت بمب اتمی شد و در 17 ژوئن 1967 بمب هیدروژن اتمی را آزمایش کرد و به پنجمین کشور دارای سلاح‌های هسته ای تبدیل گردید.


علاوه بر این، کار بزرگ او توسعه موشک بالستیک دونگ فنگ و برنامه فضایی چینی را در پی داشت. به همین دلیل از او به عنوان "پدر فضانوردی چین" یاد می‌شود. اما شاید بتوان گفت بزرگترین خدمت او پرورش نسل جدید دانشمندان جوان چینی و انتقال دانش خود به آنان بود که منجر به پیشرفت سریع چین در زمینه فضانوردی گردید.

دولت چین در سال 1992 برنامه فضایی سرنشین‌دار خود را آغاز کرد. تحقیقات تسین به عنوان پایه‌ای برای طراحی و ساخت موشک لانگ مارچ به کار گرفته شد، موشکی که در اکتبر 2003 نخستین فضانورد چین را به فضا برد و تسین  سالخورده توانست اولین ماموریت فضایی سرنشین‌دار چین را در بستر بیماری از تلویزیون بیمارستان تماشا کند. وی بعد از یک بیماری طولانی در 31 اکتبر 2009، در سن 97 سالگی در پکن درگذشت.
*ایسنا