تصاویر: "مکینتاش" ۳۰ ساله شد؛ کامپیوتری که دنیا را دگرگون کرد
به گزارش تیک، تصاویر فعالیت اپل در 30 سال گذشته در زیر می آید:
اولین کامپیوتر اپل با این جمله معروف در تبلیغات تلویزیونی ظاهر شد: «روز ۲۴ ژانویه ۱۹۸۴ کمپانی اپل مکینتاش را معرفی خواهد کرد و شما خواهید دید که چرا ۱۹۸۴ دیگر شباهتی به "۱۹۸۴" نخواهد داشت.» اشارهای به یکی از مهمترین کتابهای قرن بیستم: ۱۹۸۴ نوشته جرج اورول. کارگردان این تیزر تبلیغاتی ریدلی اسکات بود؛ از کارگردانان همیشه پیشتاز سینمای جهان.
مکینتاش محصول دوران طلایی استیو جابز است؛ بنیانگذار فقید کمپانی اپل
که همواره متفاوت اندیشید و محصولاتی به دنیای فنآوری ارائه کرد که جادویی
و انقلابی بودند؛ نقطه تلاقی هنر و تکنولوژیهای روز. استیو جابز که در
سال ۲۰۱۲ درگذشت٬ در زمان ارائه "مکینتاش اول" ۲۷ ساله بود.
مکینتاش که سه دهه پیش با رَم ۱۲۸ کیلوبایتی و قیمت ۲۴۹۵ دلاری روانه بازار شد٬ نخستین محصولی بود که با رابط کاربری گرافیکی نوآورانهاش نوید یک تغییر پارادایم بزرگ را میداد: تغییر استفادهکننده کامپیوتر از "اوپراتور" به "کاربر" در محیطی که درک و استفاده از آن آسانتر از همیشه بود.
استیو جابز، مدیرعامل پیشین و یکی از موسسان شرکت اپل در سن ۵۶ سالگی در گذشت. یک روز پیش (۱۲ مهر/۴ اکتبر) زمانی که "تیم کوک" جانشین استیو جابز مدل جدیدی از iphone را معرفی کرد، هنوز کسی از شدت بیماری جابز اطلاعی نداشت.
استیو جابز، بنیانگذار "اپل"، مدت نسبتا کوتاهی پیش از مرگ و به دلیل
بیماری از مدیرعاملی این شرکت استعفا داد. او به عنوان رئیس هیئت مدیره به
فعالیت خود در این کمپانی ادامه داد. جابز در سال ۱۹۷۶ کمپانی اپل را بنیان
نهاد. این شرکت پس از رفتن او در سال ۱۹۸۴ با مشکلات فراوانی روبرو شد. با
بازگشتن استیو جابز در سال ۱۹۹۷، اپل بار دیگر رشد کرد تا اینکه در سال
۲۰۱۱ به ثروتمندترین کمپانی جهان تبدیل شد.
استیو جابز به همراه استیو وزنیاک (Steve Wozniak) در سال ۱۹۷۶ اولین کامپیوتر شخصی این شرکت به نام "Apple I" را به بازار عرضه کرد. این کامپیوتر که نخستین مدل آن بدنهای چوبی داشت، به قیمت ۶۶۶ دلار و ۶۶ سنت فروخته میشد. در آن زمان تمام کامپیوترهای شخصی به صورت قطعات مجزا فروخته میشدند، اماApple I اولين کامپيوتری بود که به با یک مادربورد به همراه تمام قطعات لازم عرضه شد.
در سال ۱۹۹۸ کمپانی اپل دوباره به دوران موفقیت خود بازگشت. برای اولین بار نه تنها تکنیک خود کامپیتر مهم بود، بلکه طرح ظاهریاش نیز مورد توجه قرار گرفت. در این سال استیو جابز پس از غیبت بیش از یک دههای "iMac" را به بازار عرضه کرد. ادغام بدنهی کامپیوتر و نمایشگر در یک دستگاه، ایدهی اصلی تولید iMac بود. یکی از مدل های جدید این ایده را در تصویر میبینید.
یکی دیگر از نوآوریهای اپل "PDA"ها (Personal Digital Assistant / دستیار دیجیتالی شخصی) بودند. اما حتا طرفداران پر و پا قرص محصولات اپل هم نتوانستند ارتباط چندان دوستانهای با مدلهای مختلف این سری از جمله "Newton" (عکس) برقرار کنند. دستگاههایی که بعدها با صفحهی نمایش حسی (iPhone و iPad) به بازار عرضه شدند، در واقع مدلهای پیشرفتهتر PDAها هستند
یکی دیگر از محصولات پرطرفدار شرکت اپل که در واپسین ماههای قرن بیستم میلادی به بازار عرضه شدند، iBook های جدید بودند؛ لپتاپهای سبک، با طراحی زیبا و رنگهای خاص که باتری آنها به مراتب بیشتر از مدلهای مشابه کاربران را همراهی میکرد.
در سال ۲۰۰۱ کمپانی اپل اولین دستگاه پخش صوتی دیجیتالی خود را روانه بازار کرد. iPod اولین دستگاه پخش MP3 نبود، اما برای طرفداران زیباترین بود. نرم افزارآیتیونز (iTunes) که توسط کمپانی اپل تولید شده، پل ارتباطی این دستگاه به کامپیوتر است. جدیدترین نسل iPod ها "شافل" (iPod Shuffle) نام دارد که به بزرگی یک انگشت است و نام آهنگها را به ۱۴ زبان مختلف نشان میدهد.
زمانی که استیو جابز در سال ۲۰۰۷ تلفن همراه هوشمند iPhone را معرفی کرد، خبر نداشت که این گوشی چه تحولاتی به همراه خواهد آورد؛ تلفن همراهی که صفحه کلید نداشت و صفحهی نمایش آن لمسی بود (Touch Screen). گوشی هوشمند iPhone به عنوان نمونهی کامل یک موبایلِ قابل اتصال به اینترنت محسوب میشود. شرکتهای بسیاری پس از اپل به سوی تولید این گوشیها رفتند.
اپل در سال ۲۰۱۰ یک لوح رایانهای را طراحی کرد که به "ارث استیو جابز" در این کمپانی معروف شد. "iPad" فصلی را در کتاب ارتباطات دیجیتالی باز کرد که در آن رایانههای قابل حمل (لپ تاپها) عادی "مدرن" به نظر نمیرسند. "HP" آمریکا (Hewlett-Packard) یکی از شرکتهایی بود که پس از مدتها تحقیق بر روی لوحهای رایانهای اعلام کرد که به دلیل هزینههای کلان و پیچیدگیهای فنی، این پروژه را نیمهکاره رها میکند.
با کنارهگیری استیو جابز تیم کوک (Tim Cook) جایگزین وی شد. کوک یکی از مدیران ارشد اپل است و چهرهای ناشناخته نیست. استیو جابز در استعفانامه خود خطاب به شرکت اپل و دوستداران محصولات اپل نوشته است: «من همیشه گفته بودم که اگر روزی فرا رسد که من نتوانم از عهده وظایف مديرکلی شرکت اپل و انتظارات برآيم، خود اولین کسی خواهم بود که به شما اطلاع میدهم. متاسفانه این روز فرا رسیده است.»
بیماری استیو جابز موضوع پنهانی نبود. او در سال ۲۰۰۹ میلادی نیز مجبور به عمل جراحی شد و پیوند جگر را تجربه کرد. جابز در سال ۲۰۰۵ میلادی نیز به خاطر سرطان غدههای ترشحی تحت عمل جراحی قرار گرفت. وی در نهایت یک روز پس از آنکه جانشیناش "تیم کوک" مدل جدیدی از iphone را معرفی کرد (۱۳ مهر/۵ اکتبر) درگذشت.