کد خبر: ۲۸۴۹۶
تاریخ انتشار: ۰۶ اسفند ۱۳۹۲ - ۲۰:۱۴
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
تعداد بازدید: ۸

غارت خانه «پدر چای ایران»!

خانه ی «محمد میرزا کاشف السلطنه» مشهور به «پدر چای ایران» و نخستین واردکننده ی چای به ایران، در غفلت سازمان میراث فرهنگی در حال غارت شدن است. کاشی کاری ها و ملحقات نفیس این خانه در طول زمان، غارت شده است تا در آینده ی نزدیک، توسط مالک بنا تخریب شود.

به گزارش ایسنا، دبیر کمیته ی پیگیری حفاظت از خانه های تاریخی تهران با اعلام این مطلب، ادامه داد: این خانه تا قبل از انقلاب مصر، به صورت اجاره ای در اختیار دفتر حافظ منافع مصر در ایران بود؛ اما پس از انقلاب مصر، این بنا تخلیه و متروکه شد.

بر اساس اطلاعات اهالی محل به تازگی نیز با همکاری سرایدار یا مالک قبلی این بنا و با همدستی عتیقه فروشان محدوده ی خیابان شریعتی و منطقه ی شمیران، کاشی ها، درها و پنجره های باارزش، آیینه کاری ها و هر شیء ارزشمند به کار رفته در این بنا به وسیله تیشه و پتک کنده شده اند و به نوعی این بنا در حال غارت شدن است.

ˈسجاد عسگریˈ با انتقاد از ثبت نشدن این اثر تاریخی واقع در منطقه ی شمیران توسط اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تهران، ادامه داد: اداره کل میراث فرهنگی تهران متأسفانه این بنا را در فهرست آثار ملی کشور ثبت نکرده است. به همین دلیل نمی توان به صورت قطعی گفت که این بنا حتی در فهرست آثار ارزشمند واجد ثبت استان تهران نیز قرار داشته باشد! به دلیل این سهل انگاری و بی اطلاعی یگان حفاظت میراث فرهنگی استان تهران، در وضعیت کنونی واکنشی نسبت به غارت این بنا نشان داده نمی شود. این در حالی است که بر اساس منابع محلی، کاشی ها و دیگر آثار ارزشمند این خانه اکنون در یکی از عتیقه فروشی های تهران در حال فروخته شدن است.

وی افزود: پس از غارت این بنا، مالکیت این خانه به رقم 25 میلیارد تومان به شخص دیگری واگذار می شود و بر اساس منابع محلی، مالک جدید در صدد تخریب این بنا و اجرای یک پروژه ی مسکونی یا تجاری در این زمین است. اکنون بیم آن می رود که تا امروز، مجوز تخریب و نوسازی این بنا بر اثر غفلت میراث فرهنگی و از سوی همان سازمان داده شده باشد و در آینده ی نزدیک، این بنا به یک آسمان خراش دیگر در شهر تهران تبدیل شود.

وی این خانه را یکی از ارزشمندترین خانه ها در منطقه ی شمیران در خیابان شریعتی دانست و افزود: در مرحله ی نخست، ظاهر بیرونی بنا آنچنان که باید و شاید، نشان دهنده ی تاریخی بودن آن نیست، اما پس از ورود به بنا می توان ذوق و هنر معماران ایرانی را در این بنا دید.

او ادامه داد: در برخی منابع این خانه به نام «کاشف السلطنه» ثبت شده است. محمد میرزا کاشف السلطنه مشهور به چای کار، از نوادگان عباس میرزا و یکی از دیپلمات ها، نویسندگان و مشروطه خواه دوره ی قاجار و پهلوی است. او نخستین فردی است که در سال 1385 هجری قمری تخم چای را از هند به ایران آورد و کشت آن را در ایران رواج داد و به همین دلیل، او را «پدر چای ایران» می نامند.