کد خبر: ۲۸۷۱۸
تاریخ انتشار: ۰۸ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۷:۰۰
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
تعداد بازدید: ۴

بازار لوکس‌ترین‌های سفره هفت‌سین

افزایش قیمت‌ها اگرچه در تمام صنوف دیده می‌شود اما قیمت میوه به‌عنوان پای ثابت سفره هفت‌سین و تمام میهمانی‌ها رشدی عجیب‌وغریب‌تر از بقیه داشته و روند لوکس‌شدن را نه به‌تدریج بلکه یکباره و در طول یک‌سال‌ونیم اخیر طی کرده است. هرچند دولت سعی داشت با 40میلیاردتومانی که به خرید و ذخیره‌‌سازی میوه تولید داخل اختصاص داد تا حدی این بازار را برای شب عید تحت‌کنترل درآورد ولی اقدام دیرهنگام مسوولان برای خرید سبب شد این اعتبارات به جای تولیدکنندگان به دست دلالان برسد و نتیجه دلخواه دولت یعنی حفظ تعادل در قیمت‌ها حاصل نشود. دولت اعلام کرده بر اساس نرخ‌های مصوبی که وزارت صنعت، معدن و تجارت به اتحادیه بارفروشان اعلام کرده قیمت هرکیلو پرتقال درجه‌یک برای مصرف شب عید هزارو750تومان، هر کیلو سیب دوهزارو500 الی دوهزارو700تومان و کیوی به نرخ آزاد است ولی عملا در بازار نرخ‌های دیگری بسیار متفاوت با قیمت اعلامی دولت مشاهده می‌شود. رضا صبوری، عضو اتحادیه میوه‌وتره‌بار در گفت‌وگو با «شرق» به جزییاتی از بازار شب عید امسال اشاره می‌کند که در ادامه می‌خوانید:

‌امسال چقدر قرار است میوه به بازار عرضه شود؟
دولت اعلام کرده برای امسال هشت‌هزارتن میوه از جمله سیب و مرکبات برای تهران ذخیره شده که به‌زودی به بازار تزریق می‌شود.
‌قیمت این میوه‌ها با سایر محصولات متفاوت است؟
قیمت هر کیلوگرم پرتقال بین هزارو500 تا هزارو600تومان تحویل داده می‌شود و نرخ هر کیلوگرم سیب درجه‌یک بسته‌بندی‌شده بین سه‌هزار تا سه‌هزارو300تومان و قیمت هر کیلوگرم سیب ممتاز و دست‌چین‌شده سه‌هزارو600 تا سه‌هزارو850تومان است.
‌مغازه‌داران میوه‌های تحویلی را با همین نرخ‌ها به فروش می‌رسانند؟
مسلما همیشه نرخ‌ نهایی با قیمت توزیع‌شده متفاوت است. ضمن آنکه قیمت‌ها از میادین تا سطح شهر هم به صورت غیرمتعارفی افزایش می‌یابد. بعضا شاهد هستیم میوه‌ای که به قیمت 500تومان از کشاورز خریداری می‌شود، کیلویی پنج‌هزارتومان به فروش می‌رسد. در یک‌ماه اخیر هم دلالان و واسطه‌گران فعالیت آخر سالشان را آغاز کرده‌اند و به افزایش قیمت میوه از جمله مرکبات در بازار پرداخته‌اند به‌طوری که قیمت نارنگی در این هفته 36/7 درصد افزایش یافته است.
‌در حال حاضر در کدام‌یک از میوه‌ها سود بیشتری وجود دارد؟
موز که به‌عنوان یک میوه وارداتی شناخته می‌شود عرضه و تقاضا، قیمت آن را مشخص می‌کند و کمترین سود را برای مغازه‌دار دارد. قیمت اعلامی موز از سوی اتحادیه میادین میوه‌وتره‌بار کیلویی سه‌هزارو600تومان است که مغازه‌دار با ارایه فاکتور قیمت خرید آن را کیلویی سه‌هزارو800تومان  اعلام کرده و با قیمت کیلویی چهارهزارو200 تا چهارهزارو500تومان به فروش می‌رساند. سود مغازه‌دار از فروش موز 10 تا 18درصد است. انگور معمولی و انگور بی‌دانه از سوی اتحادیه میادین بارفروشان با قیمت کیلویی هزارو200 تا هزارو600تومان عرضه می‌شود که قیمت خرید مغازه‌دار کیلویی چهارهزارو200 تا پنج‌هزارو500تومان است. این دو قیمت نشان از فاصله شدید قیمت فروش بارفروشان و خرید مغازه‌داران دارد. مغازه‌دار این میوه را با قیمت کیلویی پنج‌هزارو500 تا هفت‌هزارتومان به فروش می‌رساند که نشان‌دهنده سود 27 تا 30درصدی آن است. خیار نیز به‌عنوان میوه تمام فصول به حساب می‌آید. امروز قیمت اعلامی این میوه از سوی اتحادیه میادین کیلویی 900تومان است و مغازه‌دار قیمت خرید این میوه را کیلویی دوهزارو300تومان و قیمت عرضه در سطح شهر را کیلویی سه‌هزارتومان اعلام می‌کند با این تفاسیر سود خیار برای این مغازه‌دار 30درصد است. اما در بین میوه‌ها هندوانه بیشترین سود را دارد و سود آن برای مغازه‌دار 42درصد است.
‌دلالان در این قیمت‌ها چقدر دخیلند؟
بیشترین سود همیشه نصیب دلالانی می‌شود که نه در کار تولید مداخله داشته‌اند و نه در فروش نهایی نقشی دارند. تفاوت قیمت‌ها نشان می‌دهد، اگرچه امسال به لطف تولید مناسب میوه به‌ویژه مرکبات که به گفته مسوولان 500هزارتن بیش از سال گذشته تولید شده است، قیمت انواع میوه در میادین ارزان است، اما به‌دلیل عدم نظارت بر قیمت‌ها و ضعف در شبکه توزیع و بازار‌رسانی، قیمت برای مردم همچنان بالاست. قیمت میوه از میادین تا بازار افزایش غیرمعقولی دارد، طبق مصوبه، مغازه‌دار مجاز است تنها 30درصد به قیمتی که از میادین میوه می‌خرد، اضافه کند، حال اینکه این افزایش‌ها سرسام‌آور است. به‌طور حتم برای جلوگیری از متضررشدن مصرف‌کنندگان باید از سوی وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت مدیریت و نظارت دقیق و مدونی درخصوص تنظیم بازار شب عید صورت گیرد.
‌شما پیشنهاد مشخصی دارید؟
برای تنظیم بازار شب عید و جلوگیری از افزایش قیمت میوه از جمله مرکبات باید شرکت‌های تعاونی روستایی وارد عمل شوند و با خرید از سردخانه‌ها، میوه را در آستانه شب عید در بازار عرضه کنند.

لینک خبر :  http://sharghdaily.ir/?News_Id=28659