کد خبر: ۲۹۳۹۹
تاریخ انتشار: ۱۴ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۱:۳۲
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
تعداد بازدید: ۳۵۰۲

شگفتی از تغییر لحن ایران و آمریکا/جان لیمبرت: تا همین چند ماه پیش طرفین علیه یکدیگر موضع می گرفتند اما الان...

دور اخیر مذاکرات درباره پرونده هسته ای ایران که در بیستم فوریه در وین پایتخت اتریش برگزار شد، به گونه ای پایان یافت که شگفتی ناظران را برانگیخت؛ زیرا ایران و قدرت های بزرگ در این مذاکرات مهم، حساس و در عین حال فراگیر، بر سر چارچوبی برای دستیابی به توافق نهایی که همه امیدوارند ظرف چهار ماه آینده امضا شود، توافق کردند.
شرق الاوسط نوشت: دور اخیر مذاکرات درباره پرونده هسته ای ایران که در بیستم فوریه در وین پایتخت اتریش برگزار شد، به گونه ای پایان یافت که شگفتی ناظران را برانگیخت؛ زیرا ایران و قدرت های بزرگ در این مذاکرات مهم، حساس و در عین حال فراگیر، بر سر چارچوبی برای دستیابی به توافق نهایی که همه امیدوارند ظرف چهار ماه آینده امضا شود، توافق کردند.

به گزارش سرویس بین الملل تیک Tik.ir، کاترین اشتون ،مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: "سه روز بسیار ثمربخشی بود، زیرا طی آن همه مسائلی را که باید برای دستیابی به توافق جامع و نهایی حل و فصل کنیم، مشخص کردیم".

این لحن مثبت در سخنان محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران نیز آشکار بود. وی گفت: "امکان دستیابی به توافق با گروه 1+5 در مذاکرات درباره برنامه هسته ای ایران وجود دارد".

در ادامه این گزارش آمده است: ما از جان لیمبرت، دیپلمات آمریکایی که در زمان ریاست جمهوری جورج بوش، رئیس جمهور سابق آمریکا نماینده این کشور در سازمان ملل متحد بود سئوال کردیم، آیا قدرت های بزرگ می توانند بدون تصویب قطعنامه ای درباره برنامه هسته ای ایران، به توافق نهایی با این کشور دست یابند؟ وی پاسخ داد: "آنچه واقعا مرا شگفت زده می کند، تغییر چشمگیر در لحن این نشست ها است. چند ماه پیش، همه پیشاپیش علیه یکدیگر موضع گیری می کردند و هر طرفی با پیشنهاد طرف مقابل مخالفت می کرد؛ سپس وارد مذاکراتی بی پایان درباره مکان و زمان نشست آینده می شدند. اما اکنون، هر دو طرف این دیدارها را جدی و حرفه ای توصیف می کنند".

وندی شرمن، معاون سیاسی وزیر امور خارجه آمریکا و رئیس تیم آمریکایی در مذاکرات هسته ای بین ایران و گروه 1+5 شنبه 22 فوریه گفت؛ هدف از مذاکرات، دستیابی به توافقی دائمی با ایران تا بیستم ژوئیه آینده است. شرمن که به اسرائیل رفته بود تا نتایج دور اخیر مذاکرات را به اطلاع مقامات این رژیم برساند؛ این اظهارات را در کنفرانسی خبری در قدس بیان کرد. وی در جملاتی که به نظر می رسد هشداری به مقامات اسرائیل باشد گفت آمریکا امیدوار است هیچکس در این مذاکرات مداخله نکند.

این اظهارات شرمن را می توان در چارچوب اشتیاق اوباما برای بستن پرونده هسته ای ایران در کوتاه ترین زمان ممکن، پیش از تغییر دولت آمریکا، درک کرد.

 شرمن همچنین گفت: "این مسئله بسیار مهم خواهد بود که به مذاکره کنندگان ما و شرکایمان فرصت لازم برای حل و فصل این مسئله از راههای دیپلماتیک داده شود. گفتگوها با ایران دشوار خواهد بود و ما تحمل دشوارتر شدن آن را نداریم".

روزنامه های اصلاح طلب ایرانی در جهت ابراز خوشحالی از لحن تازه و رویکرد دیپلماتیک اخیرا آمریکا، عکس شرمن را در صفحه نخست خود چاپ کردند و نوشتند: "در قلب اسرائیل، حق ایران برای غنی سازی اورانیوم به رسمیت شناخته شد".

شرمن در کنفرانسی خبری در قدس گفته بود برنامه هسته ای ایران باید "محدود، کنترل شده، و تحت نظر باشد و باید همواره درباره حرکت آن در مسیر درست تحقیق شود".

لیمبرت می گوید: "نمی دانم آیا کسی قدر این تغییر را خواهد دانست یا خیر، اما به نظر من، این تغییر لحن آمریکا، تحولی ریشه ای پس از 34 سال به شمار می رود که دو کشور طی آن هیچ تماسی جز تبادل اتهام علیه یکدیگر نداشتند".

قرار است نشست آینده بین ایران و گروه 1+5 در سطح معاونان وزرای امور خارجه روز 17 مارس در وین پایتخت اتریش برگزار شود.