کد خبر: ۳۰۰۵۱
تاریخ انتشار: ۱۹ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۵:۳۰
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
تعداد بازدید: ۷۹۰

نیم نگاهی به مشکلات اردوغان!

روزنامه اطلاعات روز دوشنبه در ستون محک « نیم نگاهی به مشکلات اردوغان » انداخته و آورده است: برخی محافل سیاسی در داخل و خارج ترکیه معتقدند، اردوغان پس از 11 سال نخست وزیری ترکیه به پایان خط رسیده است و اکنون مردم ترکیه خواهان دگرگونی در نخست وزیری کشور خود هستند.

در این مطلب که با قلم «ابوالقاسم قاسم زاده » است می خوانید: اردوغان بعد از 11 سال نخست وزیری ترکیه، در تنطیم روابط خارجی دچار مشکلات شده است.

تقریباً همه احزاب مخالف او و حزبش (عدالت و توسعه) اردوغان و دولت او را ناکارآمد می خوانند و با گشوده شدن پرونده های فساد مالی موج مخالفت ها تشدید شده است.

محافل سیاسی در بحرانی که تهدیدها را متوجه اردوغان کرده است، بر تحقیق درباره فساد گسترده در دولت ترکیه تأکید دارند که منجر به اعتراض های عمومی شده است.

اردوغان معتقد است گشوده شدن این پرونده ها توطئه ای برنامه ریزی شده علیه دولت او است.

چندی پیش نوار مکالمه اردوغان با پسرش در مورد خارج کردن مقادیر زیادی پول از منزل نخست وزیر ترکیه، جنجال زیادی به پا کرد و اردوغان از پخش کنندگان این نوار صوتی به قوه قضائیه شکایت برد.

اردوغان این تهدیدها را به «فتح الله گولن» و پیروان او که هم پیمان سابق و رقیب کنونی اش هستند، نسبت می دهد و آنها را متهم به پرونده سازی علیه دولت ترکیه می کند.

روال تحقیقات درباره فساد مالی و «پولشویی» افرادی که به اردوغان نزدیکند، آسیب زیادی به وجهه وی در داخل و خارج کشور زده است.

چند روز قبل، 316 عضو حزب عدالت و توسعه در شهر «اَدانا» از این حزب استعفا دادند. حزب عدالت و توسعه در شهر « اَدانا » در جنوب ترکیه از شاخه های مهم این حزب به شمار می رود و استعفای 316 نفر از اعضای حزب و اعلام پیوستن به حزب «جنبش ملی» در ترکیه خبرساز شد.

«عزیز صاغر اوغلو» رئیس اداری کمیته های جوانان حزب عدالت و توسعه در شهر « اَدانا » اعلام کرد که به همراه 315 نفر دیگر از حزب عدالت و توسعه کناره گیری کرده و همگی به جنبش ملی پیوسته اند.

او گفت: «ما چند سال قبل به حزب آقای اردوغان پیوستیم و در این مدت طولانی تمام خدمات لازم به این حزب را انجام دادیم، اما از دسامبر گذشته، در پی افشای پرونده فساد در ترکیه از اقدام های رهبران حزب ناراضی هستیم و ضمن استعفا از حزب عدالت و توسعه به حزب جنبش ملی پیوسته ایم.»

احزاب لائیک فرصت را مناسب دیده اند و به مخالفت ها علیه اردوغان دامن می زنند. اردوغان با بخشی از قوه قضائیه بخصوص نهاد دادستانی کل، همچنین مدیریت پلیس ترکیه درگیر شده است و افرادی از مسئولین این دو نهاد را متهم کرده است که با مخالفان او طرح براندازی دولت را دنبال می کنند! فساد مالی در دولت، کاهش درآمدها و افزایش هزینه های زندگی در ترکیه و به ویژه سلطه حزب عدالت و توسعه (که تغییرهای پی در پی در مدیریت کلان کشور بوجود آورده است و در عمل همه احزاب، بخصوص احزاب لائیک را به حاشیه رانده است) مشکلات اردوغان در داخل است.

در روابط خارجی، دولت اردوغان براساس نظرپردازی وزیر خارجه اش آقای داود اوغلو حرکت کرد. نظرپردازی های آقای داود اوغلو که بسیار بلندپروازانه خوانده می شود؛ بدنبال ایجاد ترکیه بزرگ به عنوان قدرت اول جهان اسلام است.

به رسمیت شناختن دولت صهیونیستی اسرائیل، نزدیکی به اتحادیه اروپا و بسترسازی برای سیاست های آمریکا در منطقه، بخشی از این سیاست ها است که چندان سودی برای دولت اردوغان به ارمغان نیاورده است.

حمایت از اخوان المسلمین مصر، قرار گرفتن در خط مقدم بحران سوریه برای براندازی بشار اسد و حمایت همه جانبه از معارضین و مخالفان دولت سوریه، بخش دیگری است که موجب بن بست در سیاست خارجی دولت اردوغان شده است.

اردوغان، دولت مستقر در قاهره را دولتی کودتایی می داند و تیرگی روابط مصر و ترکیه، به فراخوانی سفیر مصر از آنکارا رسید.

خیال مرکزیت یافتن ترکیه برای همه کشورهای عربی، تا حد فرماندهی کردن منطقه عربی خاورمیانه، در عمل به شکست کامل انجامیده است.

بحران سوریه برای دولت اردوغان، هم بحران مالی و هم بحران امنیتی (با پذیرش موج گسترده آوارگان سوریه و رفت و آمد تروریست های مسلح که با دولت بشار اسد می جنگند) به بار آورده است.

بحران کردها در درون و در کناره مرزهای ترکیه اگرچه کنترل شده، اما همچنان خطری بالقوه برای ترکیه است.

اردوغان سفیر آمریکا در ترکیه را متهم کرد که در امور داخلی کشورش دخالت دارد و مخالفان او را هدایت می کند.

اتحادیه اروپا درحالی که موج اعتراض ها در ترکیه را رصد می کند، زمزمه نارضایتی از عملکرد اردوغان را علنی کرده است.

در این نیم نگاه به مشکلات اردوغان، قدرت مدیریتی او را نمی توان انکار کرد و تا اینجای کار، اگرچه دوران سختی را طی می کند، اما همچنان اکثریت پارلمان ترکیه را در اختیار دارد و از محبوبیت بسیاری در داخل ترکیه برخوردار است.

انتخابات شهرداری ها ماه دیگر در ترکیه برگزار خواهد شد. اردوغان خطاب به مردم ترکیه گفت که آماده است تا اگر حزبش در انتخابات محلی فروردین ماه شکست بخورد، از قدرت کناره بگیرد. دو نظر درباره آینده اردوغان داده می شود.

برخی محافل سیاسی در داخل و خارج ترکیه معتقدند، اردوغان پس از 11 سال نخست وزیری ترکیه به پایان خط رسیده است و اکنون مردم ترکیه خواهان دگرگونی در نخست وزیری کشور خود هستند، حتی اگر حزب عدالت و توسعه فرد جدیدی را به جای اردوغان به صحنه سیاسی بیاورد و برای تشکیل دولت آینده معرفی کند.

گروه دیگر با ارزیابی مدیریت گذشته اردوغان، موفقیت های او، به خصوص مدیریت سیاسی و اجتماعی ترکیه، بر این باورند که اردوغان از پیچ بحران کنونی عبور خواهد کرد و با موفقیت حزب عدالت و توسعه در انتخابات فروردین ماه (انتخابات محلی و شهرداری ها) اردوغان با ترمیم کابینه و معرفی وزرای جدید، فصل دیگری از سیاستمداری خود و نخست وزیری ترکیه را تجربه خواهد کرد. اردوغان به عنوان شخصیتی قدرتمند و مدیر، در داخل ترکیه و در کشورهای اسلامی شناخته می شود که هنوز در جامعه ملل مقبولیت دارد.