کد خبر: ۳۱۰۸۲
تاریخ انتشار: ۲۸ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۲:۱۵
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
تعداد بازدید: ۸

طعم شیرین سفر روحانی به عمان

چرا ایران موفق شد کشورهای غربی را مجبور کند به این کشور احترام بگذارند در حالی که کشورهای عربی با وجود قرار دادن پایگاه ها و پول و نفت خود در اختیار غربی ها موفق به کار نشدند
روزنامه الشرق قطر نوشت: هر کس امروز به مرکز مسقط پایتخت عمان برود می تواند در سمت راست خیابان سلطان قابوس تابلویی را مشاهد کند که روی آن نوشته شده است: مرکز آموزش زبان فارسی.

به گزارش سرویس بین الملل «تیک» Tik.ir، هر کس که به این زبان تسلط پیدا کند، می تواند از میراث فرهنگی یکی از قدیمی ترین تمدن های بشری آگاه شود. همچنین می تواند با این کشور که در شمال خلیج فارس واقع شده است آشنا شود. اما کم ترین چیزی که ما از ایران می دانیم جنگ گذشته این کشور با عراق و درگیری این کشور با غرب برسر برنامه هسته ای اش و جنگ تبلیغاتی کشورهای خلیج فارس علیه این کشور به علت این برنامه است. اگرچه ما با این کشور زبان متفاوتی داریم اما در دین، جغرافیا و تاریخ با هم مشترک هستیم و نمی توانیم از این مسئله بگذریم که بسیاری از علما و فقهای برجسته این کشور با تلاش های خود بر تمدن اسلامی تاثیر گذاشتند.

در حال حاضر، بسیاری از جوانان عمانی و دیگر کشورهای خلیج فارس از سفر تاریخی رئیس جمهور ایران به عمان صحبت می کنند، اما بسیاری از آنان هنوز این کشور را نمی شناسند. شناخت اندک ما از این کشور از طریق رسانه ها بوده است و در اکثر مواقع بسیاری از جنبه های این شناخت ما منفی است و شامل تمایلات این کشور برای ایجاد ناامنی در منطقه خلیج فارس و حمایت از گروه هایی است که تهدید کننده امنیت برخی از کشورهای عربی هستند. اما ما چیز بیشتری از این کشور بزرگ نمی دانیم. کشوری که بزرگی آن فقط از لحاظ جمعیتی نیست، بلکه به ژرفای تمدن، تنوع جغرافیایی و ثبات آن به عنوان مهم ترین کشور در خاورمیانه بر می گردد.

تا کنون به این اندازه کنجکاو نبوده ایم که از خود بپرسیم چرا ایران موفق به تثبیت نظام دموکراتیک خود شد، ولی کشورهای عربی در این شکست خوردند؟ چرا ایران موفق به انتقال مسالمت آمیز قدرت شد، در حالی که کشورهای عربی منطقه در این زمینه موفقیتی نداشتند؟ چرا ایران در پیشبرد برنامه هسته ای خود موفق شد در حالی که هیچ کدام از کشورهای عربی در این زمینه موفق نشدند؟ چرا ایران موفق شد کشورهای غربی را مجبور کند به این کشور احترام بگذارند در حالی که کشورهای عربی با وجود قرار دادن پایگاه ها و پول و نفت خود در اختیار غربی ها موفق به کار نشدند؟ پرسش های بسیاری در این زمینه وجود دارد که باید کنجکاوی ما را برای مطالعه و بررسی این کشور برانگیزد. الان وقت آن رسیده است به این کشور نگاه متفاوتی بیندازیم و تاریخ معاصر این کشور را از زاویه دیگری متفاوت از نگاه تنگ نظرانه قبلی مطالعه کنیم.

با وجود توافق های بسیاری که در زمان سفر رئیس جمهور روحانی در هفته گذشته به عمان به دست آمد و با وجود صحبت هایی که قبل و بعد از این سفر درباره احداث پلی بین دوکشور مطرح شد؛ اما باید پل آشنایی با ایران را بنا کنیم و از طریق آن این کشور بزرگ را بشناسیم. به جای گشودن دروازه های سیاسی و اقتصادی به روی این کشور، باید دروازهای فرهنگی و آموزشی خود را بگشاییم. جوانان عمانی و ایرانی که امروزه شاهد این تحولات تاریخی هستند می بینند که چگونه جهان در انتظار این دو ملت هستند تا نقش تاریخی خود را از طریق ارسال پیامی مهم ایفا کنند. این پیام این است که همزیستی، همکاری، تساهل و تسامح کلیدهای اصلی ثبات در منطقه است. در نتیجه، دو طرف باید شناخت حقیقی از یکدیگر داشته باشند. این آگاهی بر مبنای پیش داوری های غیرواقعی نیست.

امروزه جوانان عمانی با وجود شناخت اندک خود از ایران ، تصورات مثبتی از این کشور دارند. هنگامی که این سوال از آنان پرسیده شد: پنج چیز مهمی که از ایران می دانید را نام ببرید پاسخ آنان شامل کلمات وعبارت های زیر بود: فرش ایرانی، زعفران، تاریخ کهن و تعدد زبان ها و قومیت ها، پایبندی ایرانی ها به زبان خود، تنوع جغرافیایی، نیروی انسانی، نوآوری با وجود مخالف های غربی، اطمینان و پافشاری بر این که در سطح کشورهای بزرگ کشوری مطرح باشند، کشاورزی، چشم پزشکی در مشهد، تاسیسات هسته ای، انقلاب ایران، حکومت اسلامی، درگیری با غرب، کشوری پیشرفته از لحاظ فناوری و علمی، گردشگری دینی، مقاومت در برابر تحریم های غربی. با وجود این که کلمات و عبارت های گفته شده نشانه دهنده این است که عمانی ها در مقایسه با سایر ملت های منطقه دید مثبت تری به ایران هنگام صحبت از این کشور دارند، اما این شناخت همچنان ناکافی است. هیچ کدام از آن ها نمی توانند میان نکته های گفته شده تفاوتی قائل شوند. این مسئله باعث شد یکی از افراد پرسش شونده در پاسخ بگوید "درباره ایران مطالعه زیادی ندارم و این کوتاهی است که خودمان در حق خودمان روا می داریم. خیلی وقت پیش مطلبی درباره زعفران ایرانی در یکی از مجله های عربی خواندم".

فرهنگ ایرانی در محافل عمانی به آرامی از طریق غذا ها و شیرینی های این کشور در رستوران های ایرانی اندک واقع در مسقط گسترش پیدا کرد. به نظر می رسد طعم خوب این غذاها و سفر رئیس جمهور روحانی باعث می شود بسیاری از جوانان عمانی برای مطالعه این کشور همسایه انگیزه پیدا کنند. عمان کشور این جوانان، در حال برقراری روابط متمایز با ایران است. پیش بینی می شود رآکتور های هسته ای آموزشی این کشور همراه با تجربه های آکادمیک این کشور به دانشگاه سلطان قابوس ارزش و تنوع ببخشد. باید دانشجویان این دانشگاه برای شناسایی فرصت های آموزشی که ایران به آنان ارائه می دهد به آنجا سفر کنند.

هنگامی که مسلمانان ایران را فتح کردند این فتح اثر زیادی بر تمدن اسلامی گذاشت، زیرا مسلمانان از علوم مختلف سرچشمه گرفته از این تمدن بهره بردند. امروز این کشور چیزهای زیادی برای یادگیری و استفاده ما دارد. این در صورتی است که موفق شویم با این کشور وارد مرحله جدیدی از روابط شویم که بر پایه منافع متقابل است. برای تحقق بخشیدن به این خواسته، ما باید از نزدیک با این کشور آشنا شویم و این کافی نیست که دولت ما و بازرگانان ما توافق های زیادی با این کشور امضا کنند. با وجود این، شناخت ما تنها به نام و زعفران این کشور محدود می شود و این که قهوه عمانی بدون زعفران ایرانی طعم خوبی ندارد.

در این راستا به نظر می رسد ارائه فقط یک واحد درسی به دانش آموزان دوره متوسطه عمان برای شکل گیری تصویری روشن از این کشور ناکافی است. ما امروز نیاز داریم برای آشنایی بیشتر با این کشور دریچه های بسیاری باز کنیم.