انسان توانایی تشخیص یک میلیون بو را دارد
دانشمندان معتقدند قدرت بینی انسان برای تشخیص بو تقریبا نامحدود است و می تواند یک میلیون بو را تشخیص دهد.
به گزارش خبرنگار علمی ایرنا از منابع خبری، محققان می گویند قابلیت بویایی انسان فراتر از آنی است که فکر می کنیم.
دانشمندان می گویند، دامنه قابلیت بویایی انسان که پیشتر آن را حدود 10 هزار بوی مختلف تصور می کردند، بسیار گسترده تر است.
«لزلی وسهال» رییس آزمایشگاه مطالعات رفتاری و اعصاب بویایی در دانشگاه راکفلر در نیویورک می گوید: مهمترین دستاورد این تحقیق، منتفی شدن این فرضیه است که انسان شامه ضعیفی دارد. ما حس بویایی بسیار خوبی داریم.
حس بویایی انسان مانند حس بینایی و شنوایی، رویکرد جزئی گرا دارد و بوهای متفاوت مثل عطر، بوی بدن، بوی گل رز، آبجو، تخم مرغ گندیده، رنگ، چمن زده شده، شیر فاسد، کاج، دارچین، دود، شیرینی و غیره را طبقه بندی می کند.
تحقیقات نشان داده که افراد می توانند چندین میلیون رنگ مختلف و 340 هزار سطح صدای متفاوت را تشخیص دهند. ابعاد حس چشایی همچنان یک معما است.
از دهه 20 میلادی این باور وجود داشته که انسان می تواند حدود 10 هزار بو را تشخیص دهد اما این تعبیری اشتباه است.
دانشمندان با افراد داوطلب به آزمایشی برای بررسی قدرت بویایی افراد دست زدند و 26 مرد و زن 20 تا 40 ساله از نژادها و قوم های مختلف را گردآوردند و به هر کدام هر بار سه ظرف حاوی بوهای مختلف دادند که دو تای آنها مشترک و سومی متفاوت بود.
سپس از آنان خواستند بوی جدید را شناسایی کنند. این آزمایش را با 264 بوی مختلف تکرار کردند.
** زباله تازه
محققان 128 ملکول با گستره پهناوری از بو را مورد استفاده قرار دادند. از بوی لیمو و نعنا و سیر و چرم گرفته تا تنباکو و دیگر بوها.
بعد ترکیب اینها را به داوطلبان دادند. بوها وقتی به شکل اتفاقی ترکیب می شوند، کاملا تغییر می کنند.
یکی از پژوهشگران می گوید: بطور کلی بوها غریبه بودند، نه خوشایند و نه نامطبوع. به نظر من بویی شبیه زباله تازه توضیح خوبی برایش است.
دانشمندان در آزمایش اخیر خود تخمین می زنند که یک انسان می تواند بیش از یک میلیون بوی مختلف را شناسایی کند.
آنان می گویند ممکن است حتی این رقم نیز با توان واقعی بویایی انسان برابری نکند زیرا در واقع میزان بوهای موجود در جهان خیلی بیشتر از 128 بویی است که در تحقیق فوق به کار رفته است.
عطرهایی که آدمی در زندگی روزمره حس می کند ناشی از یک ملکول بو نیست بلکه ترکیبی است از چند بو. مثلا عطر گل رز ترکیبی است از 275 جزء.
وقتی که ملکول بو وارد بینی می شود، 400 گیرنده بویایی آن را شناسایی می کند و ما آن را درک می کنیم. سپس اطلاعات به مغز و از جمله به بخش هایی که مسوول حافظه و عواطف است فرستاده می شود.
بوها می توانند تاثیر عاطفی عمیقی بگذارند و فرد را به یاد آدم ها یا مکان هایی که در گذشته دور دیده بودند بیاندازد.
به گزارش خبرنگار علمی ایرنا از منابع خبری، محققان می گویند قابلیت بویایی انسان فراتر از آنی است که فکر می کنیم.
دانشمندان می گویند، دامنه قابلیت بویایی انسان که پیشتر آن را حدود 10 هزار بوی مختلف تصور می کردند، بسیار گسترده تر است.
«لزلی وسهال» رییس آزمایشگاه مطالعات رفتاری و اعصاب بویایی در دانشگاه راکفلر در نیویورک می گوید: مهمترین دستاورد این تحقیق، منتفی شدن این فرضیه است که انسان شامه ضعیفی دارد. ما حس بویایی بسیار خوبی داریم.
حس بویایی انسان مانند حس بینایی و شنوایی، رویکرد جزئی گرا دارد و بوهای متفاوت مثل عطر، بوی بدن، بوی گل رز، آبجو، تخم مرغ گندیده، رنگ، چمن زده شده، شیر فاسد، کاج، دارچین، دود، شیرینی و غیره را طبقه بندی می کند.
تحقیقات نشان داده که افراد می توانند چندین میلیون رنگ مختلف و 340 هزار سطح صدای متفاوت را تشخیص دهند. ابعاد حس چشایی همچنان یک معما است.
از دهه 20 میلادی این باور وجود داشته که انسان می تواند حدود 10 هزار بو را تشخیص دهد اما این تعبیری اشتباه است.
دانشمندان با افراد داوطلب به آزمایشی برای بررسی قدرت بویایی افراد دست زدند و 26 مرد و زن 20 تا 40 ساله از نژادها و قوم های مختلف را گردآوردند و به هر کدام هر بار سه ظرف حاوی بوهای مختلف دادند که دو تای آنها مشترک و سومی متفاوت بود.
سپس از آنان خواستند بوی جدید را شناسایی کنند. این آزمایش را با 264 بوی مختلف تکرار کردند.
** زباله تازه
محققان 128 ملکول با گستره پهناوری از بو را مورد استفاده قرار دادند. از بوی لیمو و نعنا و سیر و چرم گرفته تا تنباکو و دیگر بوها.
بعد ترکیب اینها را به داوطلبان دادند. بوها وقتی به شکل اتفاقی ترکیب می شوند، کاملا تغییر می کنند.
یکی از پژوهشگران می گوید: بطور کلی بوها غریبه بودند، نه خوشایند و نه نامطبوع. به نظر من بویی شبیه زباله تازه توضیح خوبی برایش است.
دانشمندان در آزمایش اخیر خود تخمین می زنند که یک انسان می تواند بیش از یک میلیون بوی مختلف را شناسایی کند.
آنان می گویند ممکن است حتی این رقم نیز با توان واقعی بویایی انسان برابری نکند زیرا در واقع میزان بوهای موجود در جهان خیلی بیشتر از 128 بویی است که در تحقیق فوق به کار رفته است.
عطرهایی که آدمی در زندگی روزمره حس می کند ناشی از یک ملکول بو نیست بلکه ترکیبی است از چند بو. مثلا عطر گل رز ترکیبی است از 275 جزء.
وقتی که ملکول بو وارد بینی می شود، 400 گیرنده بویایی آن را شناسایی می کند و ما آن را درک می کنیم. سپس اطلاعات به مغز و از جمله به بخش هایی که مسوول حافظه و عواطف است فرستاده می شود.
بوها می توانند تاثیر عاطفی عمیقی بگذارند و فرد را به یاد آدم ها یا مکان هایی که در گذشته دور دیده بودند بیاندازد.