کد خبر: ۳۷۴۸۹
تاریخ انتشار: ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۰:۲۸
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
تعداد بازدید: ۳
لس آنجلس تایمز:

تذکر نه چندان هوشمندانه مجلسی ها به مذاکره کنندگان/روحانی راه خود را خواهد رفت

در حالی که مذاکرات بین ایران و قدرت های جهانی وارد مرحله ای بحرانی می شود ،منتقدان رئیس جمهور حسن روحانی نگرانی خود را در باره چگونگی پیشبرد مذاکرات از سوی دولت وی اعلام می کنند .
واشنگتن پست نوشت: در حالی که مذاکرات بین ایران و قدرت های جهانی وارد مرحله ای بحرانی می شود ،منتقدان رئیس جمهور حسن روحانی نگرانی خود را در باره چگونگی پیشبرد مذاکرات از سوی دولت وی اعلام می کنند .

به گزارش سرویس بین الملل «تیک» Tik.ir، روحانی سال گذشته در مبارزات انتخاباتی خود قول داد اقتصاد بیمار و روابط بین المللی [ ایران ] را بهبود بخشد. مخالفان سیاسی وی می گویند روحانی و گروه وی ممکن است خواستار دادن امتیازاتی هسته ای باشد که با منافع دراز مدت این کشور در تضاد است .

روز دوشنبه، مجلس ایران که 290 نفر نماینده دارد ، بیانیه ای منتشر کرد که در آن از محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه که بر مذاکرات نظارت دارد، خواسته شده بود « از حقوق هسته ای ملت ایران بر اساس پیمان عدم تکثیر سلاح های هسته ای دفاع کند » و « هیچ یک از دستاورد هائی را که در حوزه فناوری صلح آمیز هسته ای حاصل شده در مقابل قول های قدرت های بزرگ رها نکند » .

این یک تذکر نه چندان هوشمندانه در این باره بود که با وجود حمایت مردمی و تعهد دولت به روند مذاکرات، مذاکره کنندگان با محدودیت هایی روبرو هستند .

در بین همه اقشار سیاسی این اجماع وجود دارد که تهران نباید برنامه غنی سازی اورانیوم خود را رها کند و دیگر موضوع ها از جمله نقش ایران در سوریه یا برنامه موشک های بالستیک نیز نباید بخشی از برنامه مذاکرات هسته ای باشد .

به نظر می رسید هدف روحانی در سخنرانی خود در یک برنامه تلویزیونی زنده در روز یکشنبه این بود که تعهد خود را به آنچه که ایران حق مسلم خود در باره برنامه صلح آمیز هسته ای می داند ، نشان دهد .

او گفت، « ما جز شفاف سازی چیزی برای روی میز قرار دادن و به آنها ارائه کردن نداریم . فقط همین . فناوری هسته ای ما قابل مذاکره نیست » و قول داد که ایران هرگز « آپارتاید هسته ای » را نخواهد پذیرفت .

روز چهارشنبه، تیم های مذاکره کننده از تهران و 6 قدرت جهانی در وین گرد هم می آیند تا شروع به تهیه پیش نویسی کنند که برای همیشه به بن بستی در باره فعالیت های هسته ای ایران خاتمه دهد که بیش از یک دهه طول کشیده است . مناقشه هسته ای منجر به تحریم های اقتصادی ای شده که به طور چشمگیری به اقتصاد این کشور آسیب وارد ساخته است .

به نظر می رسد دولت روحانی مصمم است، قبل از پایان ضرب الاجل 20 ژوئیه که به عنوان بخشی از قراداد اولیه در ماه نوامبر تعیین شده است، به توافق نهائی دست یابد . هم تهران و هم قدرت های غربی می گویند حتی اگر یک توافق نهائی تا پایان این ضرب الاجل حاصل نشود، این امر، با وجود اصرار طرف های مذاکره کننده به تعهد برای رسیدن به یک راه حل دراز مدت ، به معنی شکست مذاکرات نیست.

بر اساس توافق اولیه در ژنو در صورت توقف بعضی از حساس ترین فعالیت های هسته ای از سوی ایران، تحریم ها به طور محدود کاهش و این کشور به 4 میلیارد دلار از دارائی های مسدود شده خود دسترسی می یافت .

رقبای روحانی این قرار داد را نیز به زیر سوال برده اند . در روز دوشنبه، هفتاد نفر از نمایندگان محافظه کار گروه های مذاکره کننده فعلی و پیشین ایران را احضار کردند تا در باره کار آئی این قرارداد به آنها پاسخ دهند .

به هر حال، در نهایت به نظر می رسد دولت روحانی با اطمینان از اینکه از سوی مردم دارای اختیار برای پیگیری راهبرد مذاکراتی خود می باشد ، این راهبرد را ادامه دهد .