سفير ايران در عربستان: ايران نقش خود را در قبال عربستان ايفا کرده است
سفير کشورمان در رياض گفت:جمهوري اسلامي سهم و نقش خود را در ارتباط با تحولات جديد عربستان ايفا کرده است و لذا انتظار مي رود در چنين بستري گام هاي خوبي از سوي دوستان سعودي اتخاذ شود.
به گزارش پايگاه خبري «تيک» (Tik.ir)، روابط ايران و عربستان نه تنها در سال هاي بعد از پيروزي انقلاب که پيش از آن نيز همراه دستخوش فراز و نشيب هايي بوده است. بعد از پيروزي انقلاب اسلامي و در جريان جنگ تحميلي حمايت هاي حکومت پادشاهي عربستان از صدام حسين اختلافات بين دو کشور را عميق تر کرد.
از سوي ديگر عربستان براي مسلمانان جهان به منظور زيارت خانه خدا از اهميت ويژه اي برخوردار است و همچنين اين کشور به عنوان يکي از توليد کنندگان اصلي نفت و نقشي که توانسته است در نتيجه وادادگي مقابل آمريکا به دست آورد، حائز اهميت است.
به هر حال در سال هاي اخير حمايت هاي زياد سعودي ها از گروه هاي تروريستي در سوريه، عراق و ... اختلافات بين ايران و عربستان را افزايش داده است. با روي کار امدن دولت يازدهم هر چند که گمانه زني هايي مبني بر تقويت روابط دو کشور وجود داشت اما در طول بيش از يک سال گذشته با وجود جرقه هاي کوچکي همچون ديدار وزراي خارجه دو کشور در نيويورک و سفر اميرعبداللهيان به رياض، روابط همچنان با سردي ادامه دارد.
در طول مذاکرات هسته اي و در ماه هاي اخير مقامات عربستان از جمله وزير امور خارجه اين کشور اظهار نظرهاي تندي بر عليه ايران داشته اند و کاهش قيمت نفت نيز از ديد تحليلگران يکي از سياست هاي عربستان عليه ايران است.
در پي مرگ ملک عبدالله و نشستن سلمان بن عبدالعزيز بر کرسي پادشاهي در 2 هفته گذشته شاهد تغييرات جدي در حکومت اين کشور بوده ايم.
حسين صادقي از مرداد ماه سال ۱۳۹۳ به عنوان سفير ايران در عربستان معرفي شد. صادقي پيش از اين نيز علاوه بر سابقه اي که به عنوان سفير در ابوظبي و کويت داشته، در دوره ديگري نيز به عنوان سفير ايران در رياض حضور داشته است.
خبرگزاري مهر در گفتگويي با سفير ايران در عربستان، روابط دوجانبه و فراز و نشيب هايي پيش آمده را مورد بررسي قرار داد.
سفير کشورمان بر اين باور است که جمهوري اسلامي سهم و نقش خود را در ارتباط با تحولات جديد عربستان در قالب عزيمت وزير محترم خارجه بعنوان نماينده رسمي جمهوري اسلامي به رياض و همچنين ارسال پيام هاي تسليت و تبريک مقامات ايراني براي مسوولان عربستاني به خوبي ايفا کرده است و لذا انتظار مي رود در چنين بستري گام هاي خوبي از سوي دوستان سعودي اتخاذ شود.
مشروح اين گفتگو را مي خوانيد :
*روابط ايران و عربستان در طول يک سال گذشته دستخوش تحولات بسياري بوده است. بحث سفر وزير امور خارجه به عربستان همواره يکي از اخبار مورد توجه بوده که ظاهرا برنامه هاي اين سفر نيز تنظيم شد اما لغو گرديد. در ابتدا روابط را در طول يک سال گذشته چطور ارزيابي مي کنيد؟
با آغاز بکار دولت دکتر روحاني نشانه هاي مثبت و خوبي براي تغيير روند روابط از سوي طرفين پديدار شد، اما از اين نکته نيز نبايد غافل شد که روابط ايران و عربستان همواره پر فراز و نشيب بوده است. عوامل متعددي در فراز و فرود روابط دخيل هستند و انتظار مي رود طرفين با منطق واقع بيني از پتانسيل هاي مثبت براي توسعه روابط بهره برداري کنند.
* آيا دليل لغو سفر وزير امور خارجه اظهارات تند فيصل بود و يا دلايل ديگري نيز در اين وجود داشت؟
سفر و رايزني بين کشورها به منظور توسعه و تحکيم روابط است، بنابراين انجام سفر زماني مطلوبيت خواهد داشت که تمام زمينه ها براي تحقق اهداف تعريف شده فراهم باشد. چنانچه مجموعه عوامل لازم براي انجام سفر و نيز بسترهاي آن فراهم شود، طرفين تمايل جدي براي رايزني دارند.
با آغاز بکار دولت دکتر روحاني نشانه هاي مثبت و خوبي براي تغيير روند روابط از سوي طرفين پديدار شد.* پيش از برنامه اين سفر آقاي اميرعبدالهيان سفري به رياض داشتند که آن سفر بسيار مثبت ارزيابي شد، چرا بعد از اين سفر مجددا روابط رو به تيرگي رفت؟
سفر اقاي امير عبداللهيان و ديدار ايشان با سعود الفيصل در چارچوب رايزني هاي متقابل بوده است. گفتگوهاي خوبي در رياض انجام شد. لازمه اخذ نتايج از رايزني ها تداوم و تسلسل گفتگوها است. به هر حال عوامل و عناصر مختلفي در عرصه روابط ايران و عربستان دخيل هستند. مهم اين است که دو کشور تصميم بگيرند فراتر از اين مسائل در راستاي توسعه روابط تلاش کنند.
* در پي فوت پادشاه عربستان، وزير امور خارجه سفري به رياض داشت هرچند که اين سفر در روابط ديپلماتيک دو جانبه تعريف نمي شود اما آيا مي تواند در مسير روابط براي آينده تأثيرگذار باشد؟
بدون ترديد چنين سفرهايي بواسطه اينکه مي تواند حامل پيام همدردي و مبتني بر نوع دوستي باشد تاثيرات گسترده ايي بر جاي خواهد گذاشت. اين مهم مي تواند با ايجاد اثرات ملموس بسترهاي نويني را براي روابط فراهم سازد.
* به طور کلي تحليل شما از تغيير پادشاهي در عربستان چيست و فکر مي کنيد پادشاه جديد در روابط ايران و عربستان باعث پيشرفت خواهد شد يا خير؟
با در گذشت پادشاه عربستان در يک روند مسالمت آميز انتقال قدرت در اين کشور صورت گرفته است. با آغاز بکار پادشاه جديد بروز برخي تغييرات و جابجاي ها طبيعي و عادي است، ضمن آنکه سرعت اين تحولات نيز حائز اهميت است. جمهوري اسلامي سهم و نقش خود را در ارتباط با تحولات جديد عربستان در قالب عزيمت وزير محترم خارجه بعنوان نماينده رسمي جمهوري اسلامي به رياض و همچنين ارسال پيام هاي تسليت و تبريک مقامات ايراني براي مسوولان عربستاني بخوبي ايفا کرده است و لذا انتظار مي رود در چنين بستري گام هاي خوبي از سوي دوستان سعودي اتخاذ شود.
* آيا سفرمقامات ديگري از ايران از جمله آقاي هاشمي به عربستان در دستور کار بوده است و فکر مي کنيد سفر اينگونه مقامات مي تواند در بهبود روابط موثر باشد؟
تغيير و تحرک در روابط ايران و عربستان مستلزم رايزني و گفتگو است و لذا بايد از پتانسيل هاي موجود در اين خصوص بهره برداري کرد اما در عين حال لازم است مديريت مناسبي صورت گيرد تا نتايج لازم از رايزني ها حاصل شود. صرف انجام سفر اگرچه گام مثبتي است اما کافي نيست بايد بسترها فراهم شود. در قالب اراده متقابل رايزني ها به حصول نتايج مطلوب منجر خواهد شد.
* سفير عربستان در تهران مدتي پيش ايران را ترک کرد. چندي پيش در مصاحبه اي اعلام شد که دليل بازگشت سفير بوسه اي بوده است که در هنگام ديدار با آقاي هاشمي بر پيشاني وي زده است. آيا در عربستان چنين رفتاري برخلاف عرف ديپلماتيک است و مي تواند دليلي براي بازگشت سفير باشد؟ آيا سفير جديد معرفي شده است؟
مطبوعات و رسانه ها همواره بدليل نوع پردازش خبر نقش مهمي در توسعه روابط بين کشورها دارند لذا بدون ترديد مطبوعات جمهوري اسلامي نيز همين گرايش را در روند فعاليت هاي خود دنبال مي کنند.
سفير جديد عربستان در تهران معرفي شده است و تقريبا تمام کارهاي مربوط به روند اداري پذيرش انجام شده است. اما در خصوص سفير عربستان اصل پذيرفته شده بين المللي اين است که کشورها بر اساس برنامه و نيز اولويت و چارچوب روابط سفرا را تعيين و اعزام و نيز ماموريت انها را خاتمه مي دهند لذا اتخاذ هرگونه تصميمي در خصوص تداوم ماموريت سفير و يا اتمام ماموريت بر عهده کشور فرستنده است که اين اقدام ضرورتا مي بايست در چارچوب عرف معمول و متداول ديپلماتيک بين المللي صورت گيرد.
* در آخرين دور مذاکرات هسته اي در وين سعود الفيصل سفري را به وين داشت و چند ساعتي با وزير امور خارجه آمريکا در هواپيما گفتگو کرد. برخي بر اين باورند که اين ديدار روند مثبت مذاکرات در مسير توافق را تغيير داد. در پي اين ديدار قيمت نفت کاهش چشمگيري پيدا کرد. که اين اقدام نيز از سوي تحليل گران به نوعي از سوي عربستان به عنوان پاداش به آمريکا در قبال عدم توافق با ايران عنوان شد. نقش عربستان را در مذاکرات هسته اي ايران چطور ارزيابي مي کنيد؟
سفير جديد عربستان در تهران معرفي شده است و تقريبا تمام کارهاي مربوط به روند اداري پذيرش انجام شده است.مواضع رسمي عربستان در خصوص مذاکرات هسته اي جمهوري اسلامي ايران کاملا مشخص بوده و بارها نيز اعلام شده است. به هر حال کشورها راهبردي را بر اساس منافع ملي خود تدوين و دنبال مي کنند اما انتظار و توصيه جمهوري اسلامي اين است که کشورهاي اسلامي و منطقه بايد سعي کنند در مسير اهداف ديگران قرار نگيرند، چون چنين راهبردي نمي تواند به تحکيم مناسبات منطقه اي کمک کند.
* عربستان به تازگي اقدام به بازگشايي سفارت خانه خود در عراق کرده است در حالي که اين سفارت از بعد از سرنگوني صدام تعطيل بود. از سوي ديگر دولت عراق در عين رفت و آمدهاي بسياري که با ايران داشته، تلاش کرده در رفت و آمد مقامات به عربستان تعادلي بين دو کشور برقرار کند. با توجه به اينکه در حوادث تروريستي و حضور داعش در عراق نقش جمهوري اسلامي در کمک به دولت نقشي چشمگير بوده است و در عين حال عربستان به عنوان يک کشور حامي گروه هاي افراطي شناخته مي شود، تغيير رويکرد عربستان در قبال عراق را چطور ارزيابي مي کنيد؟
افراط گرايي و تندروي محکوم است و منجر به مشوش نمودن چهره رحماني دين اسلام خواهد شد، مزيد بر اينکه کشورهاي منطقه نيز هزينه هاي زيادي در اين خصوص پرداخت کرده اند. کشورها بر اساس منافع و مصالح خود مبادرت به تقويت و تقليل سطح مناسبات با يکديگر مي کنند. در اين حوزه عوامل متعدددي تاثير گذار هستند اما زماني که از يک پايه اساس منطقي برخوردار باشد به آنها کمک خواهد کرد. کاهش تنش هاي منطقه ايي به سود همگان است.
* انتقادهايي به دولت يازدهم وارد است که در قبال عربستان سياست مناسبي را در پيش نگرفته است. حتي برخي بر اين باورند که دو نامه تسليت و تبريک رئيس جمهور به پادشاه قبلي و جديد عربستان نبايد با توجه به اقدامات عربستان در منطقه صورت مي گرفته است. در قبال اين انتقادها نظر شما چيست؟
عربستان در زمره اولين کشورهايي بوده است که در اولين ساعات اعلام پيروزي دکتر روحاني در انتخابات رياست جمهوري در سه سطح پادشاه، وليعهد و ولي وليعهد مبادرت به ارسال پيام تبريک براي آقاي دکتر روحاني کرد. مزيد بر آن عليرغم اينکه سعودي تصميم داشت سفير اسبق خود در تهران را براي مراسم تحليف دکتر روحاني به تهران اعزام کند اما با تغيير تصميم يکي از وزرا که مورد وثوق ملک بوده و پيام هاي ايشان را براي سران کشورها تقديم مي کرد را به تهران اعزام نمود. همه اين اقدامات به خوبي گويا است. اقدام رئيس جمهور فراتر از روابط دو کشور جنبه نوع دوستي داشته و مي تواند تاثيرات خاص خود را برجاي گذارد.
* يکي از موضوعاتي که همواره در روابط ايران و عربستان مطرح بوده، بحث حجاج ايراني است. هرسال مسئله تعداد حجاج يکي از موضوعات مورد توجه است. از سوي ديگر برخي اين موضوع را عاملي مي دانند که باعث مي شود عربستان از آن در روابط با ايران به نفع خود بهره برداري کند. فکر مي کنيد ايران در مورد سفر حجاج مي تواند چه سياست مناسبي را در پيش گيرد؟
همانگونه که وزير محترم امور خارجه اعلام کردند دعوت وزراي خارجه دو کشور مفتوح است.مسئله تعداد حجاج کشورها از يک معيار و فرمول پذيرفته شده سازمان همکاريهاي اسلامي تبعييت مي کند و بر اساس فاکتور جمعيت کشورها لحاظ مي گردد. عربستان طي سالهاي اخير درگير توسعه حرم بوده است و بر همين اساس نيز مبادرت به کاهش بيست درصدي سهميه تمام کشورها بدون تبعيض کرده است. کارهاي خوبي در زمينه توسعه براي برگزاري آسان حج و عمره صورت گرفته که قابل تقدير است.
* آقاي ظريف به تازگي اعلام کرد که دعوت ايشان از سعود الفيصل و همچنين دعوت فيصل باز است. آيا برنامه اي براي سفر وزرا در نظر گرفته شده است؟
به هرحال همانگونه که وزير محترم امور خارجه اعلام کردند دعوت وزراي خارجه دو کشور مفتوح است. عربستان بعد از درگذشت ملک عبدالله و انتصاب ملک سلمان درگير انجام تحولات داخلي است و لذا بايد اجازه داد تا زمان بستر مناسبي براي گفتگوها فراهم کند. جمهوري اسلامي سهم و نقش خود را در تحولات اخير اين کشور به خوبي ايفا کرد.
* يک مسئله ديگري که شايد يکي از دلايل اختلافي قديمي بين ايران و عربستان بوده است، مسئله زندانيان ايراني در اين کشور و همچنين اعدام برخي زندانيان در گذشته بوده است. در حال حاضر چه تعداد زنداني ايراني در زندان هاي عربستان وجود دارد؟ و وضعيت زندانيان چگونه است؟
در ارتباط با موضوع اتباع ايراني زنداني در عربستان که به زعم مقامات عربستاني اتهام عمده ي آنها قاچاق مواد مخدر است، مهمترين مسئله مربوط به دسترسي کنسولي و همچنين حضور نماينده رسمي سفارت در روند محاکمه است که اصل صريح و پذيرفته شده بين المللي است.
اخيرا کنسول سفارت با يکي از ايرانيان زنداني ملاقات کرد. به هرحال ما ملاحظات خود را در اين ارتباط داريم و از طريق رسمي نيز مطالبات خود را به مقامات سعودي منتقل کرده ايم.
*مهر
به گزارش پايگاه خبري «تيک» (Tik.ir)، روابط ايران و عربستان نه تنها در سال هاي بعد از پيروزي انقلاب که پيش از آن نيز همراه دستخوش فراز و نشيب هايي بوده است. بعد از پيروزي انقلاب اسلامي و در جريان جنگ تحميلي حمايت هاي حکومت پادشاهي عربستان از صدام حسين اختلافات بين دو کشور را عميق تر کرد.
از سوي ديگر عربستان براي مسلمانان جهان به منظور زيارت خانه خدا از اهميت ويژه اي برخوردار است و همچنين اين کشور به عنوان يکي از توليد کنندگان اصلي نفت و نقشي که توانسته است در نتيجه وادادگي مقابل آمريکا به دست آورد، حائز اهميت است.
به هر حال در سال هاي اخير حمايت هاي زياد سعودي ها از گروه هاي تروريستي در سوريه، عراق و ... اختلافات بين ايران و عربستان را افزايش داده است. با روي کار امدن دولت يازدهم هر چند که گمانه زني هايي مبني بر تقويت روابط دو کشور وجود داشت اما در طول بيش از يک سال گذشته با وجود جرقه هاي کوچکي همچون ديدار وزراي خارجه دو کشور در نيويورک و سفر اميرعبداللهيان به رياض، روابط همچنان با سردي ادامه دارد.
در طول مذاکرات هسته اي و در ماه هاي اخير مقامات عربستان از جمله وزير امور خارجه اين کشور اظهار نظرهاي تندي بر عليه ايران داشته اند و کاهش قيمت نفت نيز از ديد تحليلگران يکي از سياست هاي عربستان عليه ايران است.
در پي مرگ ملک عبدالله و نشستن سلمان بن عبدالعزيز بر کرسي پادشاهي در 2 هفته گذشته شاهد تغييرات جدي در حکومت اين کشور بوده ايم.
حسين صادقي از مرداد ماه سال ۱۳۹۳ به عنوان سفير ايران در عربستان معرفي شد. صادقي پيش از اين نيز علاوه بر سابقه اي که به عنوان سفير در ابوظبي و کويت داشته، در دوره ديگري نيز به عنوان سفير ايران در رياض حضور داشته است.
خبرگزاري مهر در گفتگويي با سفير ايران در عربستان، روابط دوجانبه و فراز و نشيب هايي پيش آمده را مورد بررسي قرار داد.
سفير کشورمان بر اين باور است که جمهوري اسلامي سهم و نقش خود را در ارتباط با تحولات جديد عربستان در قالب عزيمت وزير محترم خارجه بعنوان نماينده رسمي جمهوري اسلامي به رياض و همچنين ارسال پيام هاي تسليت و تبريک مقامات ايراني براي مسوولان عربستاني به خوبي ايفا کرده است و لذا انتظار مي رود در چنين بستري گام هاي خوبي از سوي دوستان سعودي اتخاذ شود.
مشروح اين گفتگو را مي خوانيد :
*روابط ايران و عربستان در طول يک سال گذشته دستخوش تحولات بسياري بوده است. بحث سفر وزير امور خارجه به عربستان همواره يکي از اخبار مورد توجه بوده که ظاهرا برنامه هاي اين سفر نيز تنظيم شد اما لغو گرديد. در ابتدا روابط را در طول يک سال گذشته چطور ارزيابي مي کنيد؟
با آغاز بکار دولت دکتر روحاني نشانه هاي مثبت و خوبي براي تغيير روند روابط از سوي طرفين پديدار شد، اما از اين نکته نيز نبايد غافل شد که روابط ايران و عربستان همواره پر فراز و نشيب بوده است. عوامل متعددي در فراز و فرود روابط دخيل هستند و انتظار مي رود طرفين با منطق واقع بيني از پتانسيل هاي مثبت براي توسعه روابط بهره برداري کنند.
* آيا دليل لغو سفر وزير امور خارجه اظهارات تند فيصل بود و يا دلايل ديگري نيز در اين وجود داشت؟
سفر و رايزني بين کشورها به منظور توسعه و تحکيم روابط است، بنابراين انجام سفر زماني مطلوبيت خواهد داشت که تمام زمينه ها براي تحقق اهداف تعريف شده فراهم باشد. چنانچه مجموعه عوامل لازم براي انجام سفر و نيز بسترهاي آن فراهم شود، طرفين تمايل جدي براي رايزني دارند.
با آغاز بکار دولت دکتر روحاني نشانه هاي مثبت و خوبي براي تغيير روند روابط از سوي طرفين پديدار شد.* پيش از برنامه اين سفر آقاي اميرعبدالهيان سفري به رياض داشتند که آن سفر بسيار مثبت ارزيابي شد، چرا بعد از اين سفر مجددا روابط رو به تيرگي رفت؟
سفر اقاي امير عبداللهيان و ديدار ايشان با سعود الفيصل در چارچوب رايزني هاي متقابل بوده است. گفتگوهاي خوبي در رياض انجام شد. لازمه اخذ نتايج از رايزني ها تداوم و تسلسل گفتگوها است. به هر حال عوامل و عناصر مختلفي در عرصه روابط ايران و عربستان دخيل هستند. مهم اين است که دو کشور تصميم بگيرند فراتر از اين مسائل در راستاي توسعه روابط تلاش کنند.
* در پي فوت پادشاه عربستان، وزير امور خارجه سفري به رياض داشت هرچند که اين سفر در روابط ديپلماتيک دو جانبه تعريف نمي شود اما آيا مي تواند در مسير روابط براي آينده تأثيرگذار باشد؟
بدون ترديد چنين سفرهايي بواسطه اينکه مي تواند حامل پيام همدردي و مبتني بر نوع دوستي باشد تاثيرات گسترده ايي بر جاي خواهد گذاشت. اين مهم مي تواند با ايجاد اثرات ملموس بسترهاي نويني را براي روابط فراهم سازد.
* به طور کلي تحليل شما از تغيير پادشاهي در عربستان چيست و فکر مي کنيد پادشاه جديد در روابط ايران و عربستان باعث پيشرفت خواهد شد يا خير؟
با در گذشت پادشاه عربستان در يک روند مسالمت آميز انتقال قدرت در اين کشور صورت گرفته است. با آغاز بکار پادشاه جديد بروز برخي تغييرات و جابجاي ها طبيعي و عادي است، ضمن آنکه سرعت اين تحولات نيز حائز اهميت است. جمهوري اسلامي سهم و نقش خود را در ارتباط با تحولات جديد عربستان در قالب عزيمت وزير محترم خارجه بعنوان نماينده رسمي جمهوري اسلامي به رياض و همچنين ارسال پيام هاي تسليت و تبريک مقامات ايراني براي مسوولان عربستاني بخوبي ايفا کرده است و لذا انتظار مي رود در چنين بستري گام هاي خوبي از سوي دوستان سعودي اتخاذ شود.
* آيا سفرمقامات ديگري از ايران از جمله آقاي هاشمي به عربستان در دستور کار بوده است و فکر مي کنيد سفر اينگونه مقامات مي تواند در بهبود روابط موثر باشد؟
تغيير و تحرک در روابط ايران و عربستان مستلزم رايزني و گفتگو است و لذا بايد از پتانسيل هاي موجود در اين خصوص بهره برداري کرد اما در عين حال لازم است مديريت مناسبي صورت گيرد تا نتايج لازم از رايزني ها حاصل شود. صرف انجام سفر اگرچه گام مثبتي است اما کافي نيست بايد بسترها فراهم شود. در قالب اراده متقابل رايزني ها به حصول نتايج مطلوب منجر خواهد شد.
* سفير عربستان در تهران مدتي پيش ايران را ترک کرد. چندي پيش در مصاحبه اي اعلام شد که دليل بازگشت سفير بوسه اي بوده است که در هنگام ديدار با آقاي هاشمي بر پيشاني وي زده است. آيا در عربستان چنين رفتاري برخلاف عرف ديپلماتيک است و مي تواند دليلي براي بازگشت سفير باشد؟ آيا سفير جديد معرفي شده است؟
مطبوعات و رسانه ها همواره بدليل نوع پردازش خبر نقش مهمي در توسعه روابط بين کشورها دارند لذا بدون ترديد مطبوعات جمهوري اسلامي نيز همين گرايش را در روند فعاليت هاي خود دنبال مي کنند.
سفير جديد عربستان در تهران معرفي شده است و تقريبا تمام کارهاي مربوط به روند اداري پذيرش انجام شده است. اما در خصوص سفير عربستان اصل پذيرفته شده بين المللي اين است که کشورها بر اساس برنامه و نيز اولويت و چارچوب روابط سفرا را تعيين و اعزام و نيز ماموريت انها را خاتمه مي دهند لذا اتخاذ هرگونه تصميمي در خصوص تداوم ماموريت سفير و يا اتمام ماموريت بر عهده کشور فرستنده است که اين اقدام ضرورتا مي بايست در چارچوب عرف معمول و متداول ديپلماتيک بين المللي صورت گيرد.
* در آخرين دور مذاکرات هسته اي در وين سعود الفيصل سفري را به وين داشت و چند ساعتي با وزير امور خارجه آمريکا در هواپيما گفتگو کرد. برخي بر اين باورند که اين ديدار روند مثبت مذاکرات در مسير توافق را تغيير داد. در پي اين ديدار قيمت نفت کاهش چشمگيري پيدا کرد. که اين اقدام نيز از سوي تحليل گران به نوعي از سوي عربستان به عنوان پاداش به آمريکا در قبال عدم توافق با ايران عنوان شد. نقش عربستان را در مذاکرات هسته اي ايران چطور ارزيابي مي کنيد؟
سفير جديد عربستان در تهران معرفي شده است و تقريبا تمام کارهاي مربوط به روند اداري پذيرش انجام شده است.مواضع رسمي عربستان در خصوص مذاکرات هسته اي جمهوري اسلامي ايران کاملا مشخص بوده و بارها نيز اعلام شده است. به هر حال کشورها راهبردي را بر اساس منافع ملي خود تدوين و دنبال مي کنند اما انتظار و توصيه جمهوري اسلامي اين است که کشورهاي اسلامي و منطقه بايد سعي کنند در مسير اهداف ديگران قرار نگيرند، چون چنين راهبردي نمي تواند به تحکيم مناسبات منطقه اي کمک کند.
* عربستان به تازگي اقدام به بازگشايي سفارت خانه خود در عراق کرده است در حالي که اين سفارت از بعد از سرنگوني صدام تعطيل بود. از سوي ديگر دولت عراق در عين رفت و آمدهاي بسياري که با ايران داشته، تلاش کرده در رفت و آمد مقامات به عربستان تعادلي بين دو کشور برقرار کند. با توجه به اينکه در حوادث تروريستي و حضور داعش در عراق نقش جمهوري اسلامي در کمک به دولت نقشي چشمگير بوده است و در عين حال عربستان به عنوان يک کشور حامي گروه هاي افراطي شناخته مي شود، تغيير رويکرد عربستان در قبال عراق را چطور ارزيابي مي کنيد؟
افراط گرايي و تندروي محکوم است و منجر به مشوش نمودن چهره رحماني دين اسلام خواهد شد، مزيد بر اينکه کشورهاي منطقه نيز هزينه هاي زيادي در اين خصوص پرداخت کرده اند. کشورها بر اساس منافع و مصالح خود مبادرت به تقويت و تقليل سطح مناسبات با يکديگر مي کنند. در اين حوزه عوامل متعدددي تاثير گذار هستند اما زماني که از يک پايه اساس منطقي برخوردار باشد به آنها کمک خواهد کرد. کاهش تنش هاي منطقه ايي به سود همگان است.
* انتقادهايي به دولت يازدهم وارد است که در قبال عربستان سياست مناسبي را در پيش نگرفته است. حتي برخي بر اين باورند که دو نامه تسليت و تبريک رئيس جمهور به پادشاه قبلي و جديد عربستان نبايد با توجه به اقدامات عربستان در منطقه صورت مي گرفته است. در قبال اين انتقادها نظر شما چيست؟
عربستان در زمره اولين کشورهايي بوده است که در اولين ساعات اعلام پيروزي دکتر روحاني در انتخابات رياست جمهوري در سه سطح پادشاه، وليعهد و ولي وليعهد مبادرت به ارسال پيام تبريک براي آقاي دکتر روحاني کرد. مزيد بر آن عليرغم اينکه سعودي تصميم داشت سفير اسبق خود در تهران را براي مراسم تحليف دکتر روحاني به تهران اعزام کند اما با تغيير تصميم يکي از وزرا که مورد وثوق ملک بوده و پيام هاي ايشان را براي سران کشورها تقديم مي کرد را به تهران اعزام نمود. همه اين اقدامات به خوبي گويا است. اقدام رئيس جمهور فراتر از روابط دو کشور جنبه نوع دوستي داشته و مي تواند تاثيرات خاص خود را برجاي گذارد.
* يکي از موضوعاتي که همواره در روابط ايران و عربستان مطرح بوده، بحث حجاج ايراني است. هرسال مسئله تعداد حجاج يکي از موضوعات مورد توجه است. از سوي ديگر برخي اين موضوع را عاملي مي دانند که باعث مي شود عربستان از آن در روابط با ايران به نفع خود بهره برداري کند. فکر مي کنيد ايران در مورد سفر حجاج مي تواند چه سياست مناسبي را در پيش گيرد؟
همانگونه که وزير محترم امور خارجه اعلام کردند دعوت وزراي خارجه دو کشور مفتوح است.مسئله تعداد حجاج کشورها از يک معيار و فرمول پذيرفته شده سازمان همکاريهاي اسلامي تبعييت مي کند و بر اساس فاکتور جمعيت کشورها لحاظ مي گردد. عربستان طي سالهاي اخير درگير توسعه حرم بوده است و بر همين اساس نيز مبادرت به کاهش بيست درصدي سهميه تمام کشورها بدون تبعيض کرده است. کارهاي خوبي در زمينه توسعه براي برگزاري آسان حج و عمره صورت گرفته که قابل تقدير است.
* آقاي ظريف به تازگي اعلام کرد که دعوت ايشان از سعود الفيصل و همچنين دعوت فيصل باز است. آيا برنامه اي براي سفر وزرا در نظر گرفته شده است؟
به هرحال همانگونه که وزير محترم امور خارجه اعلام کردند دعوت وزراي خارجه دو کشور مفتوح است. عربستان بعد از درگذشت ملک عبدالله و انتصاب ملک سلمان درگير انجام تحولات داخلي است و لذا بايد اجازه داد تا زمان بستر مناسبي براي گفتگوها فراهم کند. جمهوري اسلامي سهم و نقش خود را در تحولات اخير اين کشور به خوبي ايفا کرد.
* يک مسئله ديگري که شايد يکي از دلايل اختلافي قديمي بين ايران و عربستان بوده است، مسئله زندانيان ايراني در اين کشور و همچنين اعدام برخي زندانيان در گذشته بوده است. در حال حاضر چه تعداد زنداني ايراني در زندان هاي عربستان وجود دارد؟ و وضعيت زندانيان چگونه است؟
در ارتباط با موضوع اتباع ايراني زنداني در عربستان که به زعم مقامات عربستاني اتهام عمده ي آنها قاچاق مواد مخدر است، مهمترين مسئله مربوط به دسترسي کنسولي و همچنين حضور نماينده رسمي سفارت در روند محاکمه است که اصل صريح و پذيرفته شده بين المللي است.
اخيرا کنسول سفارت با يکي از ايرانيان زنداني ملاقات کرد. به هرحال ما ملاحظات خود را در اين ارتباط داريم و از طريق رسمي نيز مطالبات خود را به مقامات سعودي منتقل کرده ايم.
*مهر