کد خبر: ۸۲۳۷۵
تاریخ انتشار: ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۹:۲۵
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
تعداد بازدید: ۱۲۱۱

جلیلی: نخست وزیر ژاپن به من گفت حمله اتمـی حقمان بـود

رییس سابق تیم مذاکره کننده هسته ای با بیان اینکه تجربه مدل رفتاری آمریکا با کشورهای دیگر و حتی متحدانش نشان می دهد آنها اعتمادی به آنها نیست، گفت: برای ما هم این ضدیت ثابت شده و اینکه می گوییم به آمریکا اعتماد نداریم، توهم نیست، بلکه یک تجربه است.

به گزارش «خلیج فارس»؛ سعید جلیلی که در آخرین برنامه سفر یک روزه اش به بوشهر شب گذشته در مسجد قرآن بوشهر سخنرانی می کرد، ادامه داد: زمانی که نظام مردمسالار جمهوری اسلامی در ایران بر سر کار آمد و طرف غربی ما قراردادش برای ساخت نیروگاه اتمی بوشهر را لغو کرد، وقتی قرار شد کشور دیگری آن را به اتمام برساند، آمریکایی ها بارها برای ممانعت از این موضوع تلاش کردند، طوری که "الگور" وزیر خارجه دولت بیل کلینتون 10 دور مذاکره برای انصراف روسیه داشت. این در حالی بود که از این نیروگاه برق تولید می شود و بمب اتم بیرون نمی آید.

جلیلی با بیان اینکه تجربه هسته ای دیگر ما با آمریکا به سال 82 بر می گردد، افزود: آن زمان برای اعتمادسازی کشورهای غربی، به صورت موقت و داوطلبانه بخشی از فعالیت های خود را در تاسیسات اصفهان تعلیق کردیم، اما در حالی که تعلیق موقت باید چند ماهه باشد، این موضوع 2 سال طول کشید و بعد هم آمریکا و غربی ها خواستار آن شدند که این تاسیسات تعطیل و تخریب شود.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تجربه سوم در این خصوص را مربوط به سال 89 و توافق هسته ای تهران با کشورهای برزیل و ترکیه دانست و گفت: در حالی که در مذاکرات هسته ای بر سر تعداد سانترفیوژها در حال بررسی بودیم، داوود اوغلو وزیر خارجه وقت ترکیه به تهران آمد و نامه ای از جیبش درآورد و گفت که این را اوباما خطاب به اردوغان درباره هشدار پیرامون برنامه هسته ای ایران نوشته است. عین همین موضوع چندی بعد و در سفر وزیر خارجه وقت برزیل رخ داد که وی هم نامه ای از جیبش درآورد و گفت که از سوی اوباما به رییس جمهورشان درباره برنامه هسته ای ایران نوشته شده است.

جلیلی ادامه داد: ما هم با تاکید بر آنکه آمادگی داریم توافقی که حقوق ما را تضمین کند امضا کنیم، برای امضای توافق نامه تهران با موضوع تامین سوخت هسته ای با حضور وزرای خارجه سه کشور ایران، ترکیه و برزیل اعلام آمادگی کرده و این موضوع انجام شد، اما روز بعد، ایالات متحده خلاف آنچه انتظار می رفت، قطعنامه دیگری علیه ایران صادر کرد که البته روسای جمهور ترکیه و برزیل موضع تندی علیه این رفتار آمریکا گرفتند و خودشان هم رای منفی به قطعنامه دادند. البته هدف آمریکا این بود که آنها را همراه خود کند، ولی آن ها هم بی اعتمادی به آمریکا را تجربه کردند.

سعید جلیلی با بیان اینکه آمریکایی ها توافق ژنو را اجرا نکرده یا نقض می کنند و در ماجرای بیانیه لوزان هم "فک شیت" می دهند که منویات استکباری شان در آن لحاظ شده، افزود: بی اعتمادی ما به آمریکا نه از روی توهم، بلکه براساس باورها و تجربه های ماست.

وی در ادامه با اشاره به سفری که به ژاپن رفته بود، گفت: وقتی رفتار آمریکا با این کشور را در دیدار با نخست وزیر وقت ژاپن مطرح کردم، خود نخست وزیر می گفت اگر بمباران شدیم حقمان بوده است و تقصیر آمریکا نیست. نخست وزیر ژاپن بعد به من گفت: بعد از 61 سال حزب ما حاکم شد و یکی از شعارهای انتخاباتی ما هم این بود که پایگاههای آمریکایی از جزایر ژاپن جمع شود، ولی الان که پیگیری می کنیم، قادر به انجام آن نیستیم و می گویند جای ما خوب است.

رییس سابق تیم مذاکره کننده هسته ای در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه ملت ما متوجه هستند که با فرهنگ مبارزه و مقاومت، حیات جدیدی پیدا کرده و طرف های مقابل نمی توانند منویات خود را در اینجا پیاده سازی کنند؛ تصریح کرد: همچنین ادعای آمریکایی ها مبنی بر روی میز بودن گزینه نظامی علیه ایرانواقعیت ندارد و بیشتر یک لاف بزرگ است.

جلیلی گفت: در سفری که به یکی از کشورهای اروپایی داشتیم وزیر خارجه آن کشورکه به نوعی غول اقتصادی نیز محسوب می شود مدعی شد اگر فشارهای آمریکا به ایران برکشور خودش اعمال می شد شش ماه بیشتر دوام نمی آورد.

جلیلی یادآورشد: غربی ها ادعای خود نسبت به موضوع هسته ای ایران را در قالبعنوان جامعه جهانی مطرح می کنند ولی دیدگاه دو سوم کشورهای عضو جنبش عدم تعهد که بارها صلح آمیز بودن فعالیت هسته ای جمهوری اسلامی ایران را را تایید کرده اند، نادیده می گیرند.

گفتنی است این نشست پس از سخنان 1.5 ساعته جلیلی به پایان رسید و امکان پرسش و پاسخ فراهم نشد.