کد خبر: ۹۲۴۴۴
تاریخ انتشار: ۱۵ تير ۱۳۹۴ - ۱۱:۴۱
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
تعداد بازدید: ۲۲۱۹
شين هوا:

ایران و آمریکا به سوی توافق هسته ای پیش می روند / کنگره می تواند مانع شود؟

گزارش ها حاکی است آمریکا و ایران در حال نزدیک شدن به توافق درباره برنامه هسته ای تهران هستند اما با این حال هنوز مشخص نیست که آیا کنگره آمریکا با سر باز زدن از لغو تحریم هایی که به اقتصاد ایران لطمه وارد آورده است ، مانع از این توافق خواهد شد یا خیر.

گزارش ها حاکی است آمریکا و ایران در حال نزدیک شدن به توافق درباره برنامه هسته ای تهران هستند اما با این حال هنوز مشخص نیست که آیا کنگره آمریکا با سر باز زدن از لغو تحریم هایی که به اقتصاد ایران لطمه وارد آورده است ، مانع از این توافق خواهد شد یا خیر.

به گزارش پايگاه خبري «تيک»، آمریکا و ایران طی ماههای اخیر درگیر مذاکرات بر سر برنامه هسته ای جنجال برانگیز ایران بودند؛ برنامه ای که برخی منتقدان غربی می گویند با هدف ساخت تسلیحات هسته ای دنبال می شود و ایران نیز تاکید دارد برنامه هسته ای این کشور صلح آمیز است.



کارشناسان می گویند در حالی که کاخ سفید ممکن است در حال نزدیک شدن به توافق با ایران باشد، کنگره تحت رهبری جمهوریخواهان آمریکا ممکن است با باراک اوباما رئیس جمهور این کشور بر سر برخی جزییات این توافق نامه اختلاف نظر داشته باشد.

اختلاف اصلی بین آمریکا و ایران در خصوص سطح دسترسی است که بازرسان به برنامه هسته ای تهران خواهد داشت. قانونگذاران جمهوریخواه آمریکا می خواهند بازرسان بین المللی دسترسی کامل و سرزده از همه تاسیسات هسته ای ایران از جمله اماکن نظامی داشته باشند.

کارشناسان می گویند اما اگر این شرایط محقق نشود، چه کاخ سفید بخواهد و چه نخواهد ،جمهوریخواهان می توانند با رد لغو تحریمها مانعی در برابر این توافق شوند.

اگر کنگره آمریکا این مسیر را در پیش گیرد، ایران به احتمال زیاد بعید است به هیچ وجه به غرب هر گونه امکان دسترسی به اماکن هسته ای خود را بدهد.

داریل وست از کارشناسان ارشد موسسه بروکینگز در این خصوص به خبرنگاران گفت کنگره آمریکا می تواند با رد لغو تحریم ها، هر گونه توافق با ایران را خراب کند.

وی افزود بدون تایید لغو تحریم ها از سوی کنگره ، ایران خواهد گفت آمریکا توافق را شکست و تاسیسات غنی سازی خود را به روی بازرسان باز نخواهد کرد.

این کارشناس سیاسی افزود جمهوریخواهان توافقی را که همه اورانیوم غنی شده ایران را از میان بر ندارد و بازرسی از همه تاسیسات هسته ای ایران را شامل نشود، تصویب نخواهند کرد و این نجات آن برای دولت دشوار خواهد بود.

میچ مک کنل رهبر اکثریت مجلس سنای آمریکا اخیرا در سرمقاله یک روزنامه سیاسی کشورش نوشت دولت اوباما باید مذاکرات را متوقف کند، یک گام به عقب بردارد و موضوع مذاکرات را از وهله نخست مجددا بررسی کند.

این مطلب در واقع نشانگر نگرانی های جمهوریخواهان از تضعیف موضع آمریکا و این موضوع است که ایران هر آن چه که می خواهد به دست خواهد آورد حال آن که آمریکا در ازای آن به هیچ چیز نمی رسد.

کارشناسان می گویند این موضوع برای ایران نیز مطرح است و مذاکره کنندگان جمهوری اسلامی ایران در معرض لغو هر گونه توافق از سوی آیت الله علی خامنه ای رهبر معظم این کشور قرار دارند که حرف آخر را در ایران می زند.

دیوید پالوک از کارشناسان ارشد موسسه سیاست خاور نزدیک واشنگتن در این خصوص می گوید مواردی بوده است که مذاکره کنندگان به توافقی رسیدند و زمانی که آن را به تهران آوردند، دیدند که از سوی آیت الله خامنه ای وتو شده است.

برای تهران، رهایی از تحریم هایی که اقتصاد آن را تضعیف کرده و موجب سقوط ارزش پول این کشور شده ، ضروری است اما هنوز معلوم نیست در صورت دستیابی به توافق ، چه زمانی و چه مقدار از تحریم های این کشور لغو خواهد شد.

آمریکا اعلام کرده است تحریم های ایران طی زمان و به طور موازی با اجرای مفاد توافق نامه لغو خواهد شد اما هنوز مشخص نیست چه مدت زمانی این روند به طول خواهد انجامید.

دیوید پالوک از کارشناسان ارشد موسسه سیاست خاور نزدیک واشنگتن در ادامه می گوید ممکن است این مدت زمان شش ماه ، یک سال یا حتی بیشتر باشد. این موضوع به این امر بستگی دارد که چه مدت زمان به طول خواهد انجامید تا ایران آژانس بین المللی انرژی اتمی و دیگران را راضی کند که به مفاد توافق نامه واقعا عمل می کند.

برخی کارشناسان می گویند در این میان موضوع دیگری نیز وجود دارد که مربوط به پول های قابل توجه ایران در سراسر جهان است که به دلیل تحریم ها مسدود شده و این کشور امکان یافته است به مقداری از آن دسترسی یابد. اما ممکن است - قطعی نیست - که همه این حساب های بانکی مسدود شده پس از امضای توافق فورا آزاد شود.

با وجود پایان مهلت تعیین شده اواخر ماه گذشته ، مذاکره کنندگان همچنان در حال گفتگو تا ضرب الاجل تمدید شده هفتم ژوئیه هستند. طی روزهای گذشته ایران تلاش کرده است تا این توافق را بهتر کند و وعده داده است درباره موضوعاتی نظیر تهدید فزاینده گروه (تکفیری- صهیونیستی) داعش کمک کند. این گروه تروریستی بخش های وسیعی از غرب آسیا ( خاور میانه) را تصرف کرده است و آمریکا ماههاست در حال بمباران هوایی مواضع این گروه است.