چرا قیمت گوشت مرغ همچنان بالاست؟
گوشت مرغ رایجترین و پرمصرفترین ماده غذایی در میان خانوادههای ایرانی است که متأسفانه این روزها روی چندان خوشی به مردم نشان نمیدهد و حضورش را از میان مرغخوریهای تزئینشده چند ماه پیش که میزبان با افتخار در مقابل میهمان میگذاشت، کمرنگ کرده است.
به گزارش تیک، اوایل خردادماه امسال بود که مرغ با قیمت هر کیلو 4800 تومان در میان مردم عرضه میشد و ما هم خوشحال از اینکه دوران گرانی و تورم به سرآمده و از این پس میتوانیم با خیالی راحت اقواممان را به منزلمان فرابخوانیم و با دستی پر از آنها پذیرایی کنیم، به بازار رفته و چند عدد مرغ درشت و گوشتی خریداری کردیم.
و اما چند روزی از دلخوشیمان نگذشته بود که همهمههای افزایش قیمت مرغ به گوشمان رسید و خاطرمان را مکدر کرد، آری! با فرارسیدن ماه رمضان و آغاز ضیافتها قیمت مرغ خود را بالا کشیده و سری در میان سرها درآورد، آنجا بود که مرغ از میان سفرههایمان پرید!
هرکسی از ظن خود حرفی میزد، برخی افزایش تقاضا و میهمانی ماه رمضان را علت اصلی افزایش قیمت تلقی میکردند و بعضی دیگر گرم شدن هوا و کمبود جوجهریزی در استانهای گرمسیر را عاملی برای گرانی قیمت مرغ برشمردند.
روزها گذشت و ماه میهمانی خدا هم به پایان رسید اما همچنان در انتظار کاهش قیمت این گوشت پرمصرف بودیم. از انتظار خسته شدیم پس این بار باید سراغ مسئولان میرفتیم تا بتوانیم علت منطقی و اصلی افزایش قیمت مرغ را جویا شویم.
به سراغ رئیس اتحادیه مرغ و ماهی همدان رفته و علت گران شدن گوشت مرغ را جویا شدیم.
حسین عاشوری، رئیس اتحادیه مرغ و ماهی همدان، علت اصلی گران شدن قیمت مرغ را گرم شدن هوا و کاهش جوجهریزی در استانهای گرمسیر برشمرد و گفت: استان همدان برای جبران کمبود جوجهریزی در اینگونه شهرها مجبور به صادر کردن مرغ است که این امر در افزایش قیمت موثر بوده است.
وی افزود: با خنک شدن هوا و آغاز و افزایش جوجهریزی در مناطق گرمسیر قیمت مرغ در همدان کاهش خواهد یافت.
رئیس اتاق اصناف استان همدان نیز در اینباره به ایسنا اظهار کرد: گرم شدن هوا و صدور مرغهای همدان به مناطق گرمسیر و افزایش تقاضا در ماه رمضان علت گران شدن قیمت مرغ است.
حمیدرضا فرساییوحید قیمت روز مرغ را 7500 تومان اعلام کرد و گفت: با خنک شدن هوا، قیمت مرغ تا حدودی کاهش خواهد یافت اما مردم انتظار کاهش قابل توجهی را نداشته باشند چرا که این قیمت باید برای مرغداران نیز پرمنفعت شود.
وی قیمت منطقی مرغ را 6200 تا 6500 تومان دانست و افزود: این قیمت هم برای مصرفکنندگان و متقابلا برای مرغداران مناسب خواهد بود.
و اما نزدیک به یکماه از گفتوگوی ما با مسئولان ذیربط گذشته و همچنان قیمت مرغ در 7600 باقیمانده است.
دو روز گذشته که برای خرید مرغ در صف ایستاده بودم، صداهایی نظیر قیمت مرغ گران است و ما دیگر نمیتوانیم به اندازه کافی مرغ بخریم، در گوشم میپیچید، نگاهم را برگرداندم به سمت پیرزنی که در حال شمردن پولهایش برای خرید گوشت مرغ بود و همواره از قیمت آن گلایه میکرد.
علت گلایهاش را جویا شدم، با بیحوصلگی تمام برایم حرف میزد و میگفت: چندین نوه و فرزند دارم که گاهی تعطیلات آخر هفته را به خانهام میآیند اما با توجه به قیمت 7600 تومانی مرغ، دیگر نمیتوانم به اندازه کافی مرغ بخرم و برایشان غذایی ساده درست کنم.
وی از مسئولان خواست تا فکری به حال مادربزرگهایی که خانههایشان پر از میهمان است، بکنند و آگاه باشند که قیمت 7600 تومانی مرغ برای ما منطقی نیست.
میان حرفهای پیرزن، حرکت مردی مسن و بلندقامت توجهم را به خود جلب میکند، او بدون اینکه مرغی بخرد از صف اول مرغ با پرخاشگری بیرون رفت و گفت: من راننده تاکسی هستم. از صبح کار کردهام اما هنوز به اندازه خرید دو تا مرغ نشده است.
تحمل این صحنه برایم سخت میشود و با خود میگویم این پدری که پولش به خریدن دو عدد مرغ نرسید چگونه میخواهد با دستی خالی به منزل برود؟ نکند سرش را میان فرزندان و خانوادهاش به زیر بگیرد...
این اتفاقات مرا بر آن داشت تا بازهم به سراغ مسئولان مربوطه بروم تا بدانم چرا با گذشت یکماه از گران شدن قیمت مرغ شاهد هیچگونه کاهشی در آن نبودهایم؟!
افزایش ناگهانی قیمت ذرت، مانع کاهش قیمت مرغ
رئیس اداره تنظیم بازار سازمان جهادکشاورزی استان همدان به ایسنا گفت: افزایش و کاهش قیمت مرغ متاثر از قیمت نهادهها و خوراکی است که به مرغها میدهند.
نجفیان اظهار کرد: با وجود اینکه قیمت ذرت در بازارهای جهانی ثابت بوده اما در ایران افزایش قیمت داشته و طی ماههای گذشته قیمت هر کیلو ذرت 300 تومان افزایش یافته است.
وی تصریح کرد: اگر قیمت ذرت افزایش نمییافت، بیشک شاهد کاهش قیمت مرغ میبودیم اما متاسفانه افزایش قیمت نهاده و ذرت مانع از کاهش قیمت مرغ شده است.
رئیس اداره تنظیم بازار سازمان جهادکشاورزی استان همدان با بیان اینکه در چندین ماه گذشته قیمت هرکیلو مرغ زنده 2900 تومان بوده است، تصریح کرد: طی افزایش قیمتی که پیش از ماه رمضان اتفاق افتاد، قیمت هر کیلو مرغ زنده از 2900 تومان به 5100 تومان رسیده است.
وی با بیان اینکه قیمت 2900 تومانی مرغ زنده برای مرغداران خالی از سود بوده است، عنوان کرد: در حال حاضر قیمت 5100 تومان برای هرکیلو مرغ زنده، قیمتی منطقی بوده و کمتر از آن را به صلاح مرغداران نمیدانیم چرا که موجب زیان و فراری دادن آنها از تولید میشود.
نجفیان بخشی از علت افزایش گران شدن مرغ را مربوط به سودهای دریافتی کاسبها دانست و گفت: سودهای کاسبها نیز موجب افزایش قیمت مرغ شده است که واحدهای نظارتی در حال پیگیری آن هستند.
وی یکی دیگر از علل افزایش مرغ را گرمای هوا و کاهش جوجهریزی در مناطق گرمسیر دانست و افزود: از مهرماه و با خنک شدن هوا بدون شک حجم صادراتی مرغ از استان به این مناطق کمتر میشود که خود عاملی برای کاهش قیمت مرغ به شمار میآید.
نجفیان با بیان اینکه با خنک شدن هوا و کاهش صادرات قیمت هر کیلو مرغ زنده به 4500 تومان خواهد رسید، اعلام کرد: این قیمت را اگر با 1800 تومان سود واسطهها تا تحویل آن به مشتری حساب کنیم، در ماههای خنک سال قیمت این گوشت به 6300 تومان خواهد رسید.
وی با اشاره به اینکه جوجهریزی در تیرماه سال گذشته دو میلیون قطعه بوده است، اظهار کرد: تعداد جوجهریزی در تیرماه امسال با راهکارهای مدیریتی به یک میلیون و 700 قطعه رسیده است تا با مازاد عرضه در بازار و شکسته شدن بیش از حد قیمت نباشیم.
نجفیان نگاههای مردم به قیمت مرغ را غیرکارشناسانه دانست و گفت: قیمتهای پایینی که مردم انتظارش را دارند، ضربه محکمی به واحدهای تولید مرغ خواهد زد.
مردم مرغ منجمند بخرند
وی به توزیع مرغهای منجمد در بازار اشاره کرد و گفت: مرغهای منجمد با کیفیتی مطلوب و بهداشتی و با قیمت هرکیلو 5100 تومان به مردم ارائه میشود بنابراین به مردم توصیه میکنیم در صورت عدم توانایی برای خرید مرغ گرم از مرغهای منجمد استفاده کنند.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی استان همدان نیز به ایسنا گفت: مردم با توجه به قیمت قبل مرغ، اکنون احساس گرانی میکنند اما این درحالیست که قیمت کنونی مرغ، برای تولیدکنندگان مرغ بسیار منطقی است.
محمد نظرپور با بیان اینکه عرضه مرغ مدیریت شده است، اعلام کرد: اگر بیش از حد تقاضا، مرغ تولید شود با کاهش تقاضا و در مقابل کاهش بیش از حد قیمت مرغ و ضرر و زیان مرغداران مواجه میشویم.
وی با بیان اینکه صادرات مرغ و گرمای هوا نیز در افزایش قیمت آن موثر بوده است، تصریح کرد: قیمت نهادهها و خوراک مرغ نیز در افزایش قیمت مرغ بیتاثیر نبوده است.
نظرپور با بیان اینکه به دنبال کاهش قیمت مرغ زنده نیستیم، اظهار کرد: این کاهش قیمت مرغ مرغداران را با خطر تعطیلی مواجه میکند.
وی افزود: 520 واحد پرورش مرغ گوشتی با ظرفیت افزون بر 9 میلیون قطعه در هر دوره دراستان فعالیت میکنند که هر دوره برابر با 45 تا 60 روز است.
نظرپور خنک شدن هوا و کاهش صادرات مرغ به مناطق گرمسیر را عاملی برای کاهش قیمت مرغ در ماههای آینده دانست و گفت: البته مردم نباید توقع داشته باشند که قیمت مرغ بیش از اندازه کاهش پیدا کند.
مردم عادی و قشر متوسط و رو به پایین جامعه زندگیشان درگیرودار همین افزایش قیمتهای هزار تومانی و دو هزار تومانی است. مرغ غذای متداول مردم و حذف آن از سبد خانوار با گرانی گوشت قرمز، زنگ خطری است. بنابراین این وظیفه مسئولان است تا بر قیمتها نظارت و کنترل داشته باشند و اجازه ندهند صادرات مرغ و دلایلی مانند آن منجر به گران شدن ناگهانی و سه هزار تومانی هرکیلو مرغ در عرض یکماه شود.
اما آنچه از گفته مسئولان ذیربط برمیآید این است که حقوق تولیدکنندگان بیش از مصرفکنندگان مورد توجه قرار میگیرد و این باعث افسوس است.
منبع: ایسنا