علائم اولیه اماس که باید بشناسید
مشکلات بینایی، عدم تعادل، مشکلات گوارشی، تغییرات ناگهانی دمای بدن، خواب رفتن انگشتان، خستگی مفرط و گرفتگی عضلات از مهمترین علایم ام اس هستند و باید جدی گرفته شوند.
به گزارش تیک، مولتیپل اسکلروزیس ( MS ) یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی پاسخ غیر متعارفی به سیستم عصبی مرکزی (CNS ) می دهد. سیستم عصبی مرکزی شامل مغز، نخاع و اعصاب بینایی است. سیستم ایمنی بدن به طور معمول عوامل خارجی مانند باکتری ها و ویروس ها را مورد هدف قرار می دهد؛ ولی در بیماری های خود ایمنی، به اشتباه بافت های نرمال از بین می روند. لوپوس و آرتریت روماتوئید نیز جزء بیماری های خود ایمنی محسوب می شوند.
در بیماری ام اس ، سیستم ایمنی به میلین حمله می کند. میلین به غلاف چربی اطراف سلول های عصبی گفته می شود. میلین آسیب دیده سبب بوجود آمدن تصلب بافت (sclerosis) می شود که نام بیماری نیز از همین واژه گرفته شده است.
زمانی که پوشش میلین یا بافت های عصبی آسیب می بینند، ارسال پیام های عصبی مختل می شود که عوارض مختلفی دارد. بیماری ام اس بسیار آهسته به بدن رخنه می کند، بنابراین اطلاع از اولین علایم آن در تشخیص و درمان بسیار موثر است. محققان دانشکده پزشکی هاروارد گزارشی مبنی بر علایم اولیه ام اس ارایه کرده اند و به افراد هشدار می دهند که این علایم را جدی بگیرند:
۱-مشکلات بینایی
بیماری ام اس با حمله به اعصاب بینایی، سبب تاری دید، دوبینی و حرکات غیر قابل کنترل چشم می شود.
۲-مشکلات تعادل
مشکلات عدم تعادل و سرگیجه از مهمترین علایم ام اس است. معمولا عدم تعادل هنگام راه رفتن، عبور از مانع یا هنگام بلند شدن از حالت خوابیده دیده می شود.
۳-سوزن سوزن شدن و خواب رفتن انگشتان دست و پا
۴-تغییرات ناگهانی دمای بدن اعم از کاهش یا افزایش
۵-تغییرات مداوم در عملکرد دستگاه گوارش
یبوست، اسهال، نفخ و افزایش وزن از جمله اختلالات عملکرد دستگاه گوارشی هستند که می توانند از علایم اولیه ام اس باشند.
۶-مشاهده چرخشی هر یک از علایم ذکر شده در موارد یک تا پنج
می توان علایم ذکر شده مانند تاری دید، عدم تعادل، تغییر دمای بدن و برای مثال یبوست را به طور چرخشی تجربه کرد که این نیز می تواند از علایم ابتلا به ام اس باشد.
۷-ضعف عضلانی
ضعف و گرفتگی عضلات که اصطلاحا اسپاسم نامیده می شود، از علایم ام اس است. عدم هماهنگی عضلات نیز می تواند از علایم ام اس قلمداد شود.
۸-مشکلات شناختی و عدم تمرکز
۹- خستگی مفرط
در حال حاضر بیش از ۲.۳ میلیون نفر در سراسر جهان به ام اس مبتلا هستند و میزان آن در زنان تقریبا سه برابر مردان است.
منبع: ایرنا