محمود احمدینژاد چه خواهد کرد؟
با توصیه مقام معظم رهبری مبنی بر عدمشرکت محمود احمدینژاد در انتخابات ریاستجمهوری سال 96 این سوال در اذهان ایجاد شده است که آینده احمدینژاد چه خواهد شد؟ آیا احمدینژاد به راحتی صحنه سیاسی کشور را ترک خواهد کرد و گوشهنشین میشود؟
به گزارش تیک، آنهایی که او را میشناسند میدانند که رییسجمهور سابق ایران با توجه به ویژگیهای منحصر به فردی که دارد به همین آسانی صحنه سیاسی کشور را ترک نمیکند و بازی را به هاشمی، روحانی، اصلاحطلبان و اصولگرایان واگذار نخواهد کرد.
طی 24 ساعت گذشته تحلیلهای گوناگونی در مورد آینده او منتشر شد. از بازگشت احمدینژاد به شهرداری تهران تا پذیرفتن معاون اولی یکی از نامزدهای انتخابات از پیشبینیهایی است که در مورد رییس دولتهای نهم و دهم انجام شده است.
تحلیل دیگری که میشود به آن اشاره کرد و در این نوشتار به آن میپردازیم این معناست که احمدینژاد حالا که نمیتواند خودش در انتخابات شرکت کند، فرد دیگری را به نمایندگی خود وارد کارزار انتخابات کند.
احمدینژاد میتواند از مدل هاشمی استفاده کند. هاشمی وقتی از سوی شورای نگهبان ردصلاحیت شد تلاش کرد تا در قامت حامی "حسن روحانی" وارد صحنه شود. هاشمی درحالیکه میخواست نامزد انتخابات ریاستجمهوری باشد تبدیل به رییسجمهورساز شد. آیتالله در مجلس دهم نیز این نقش را تکرار کرد. در کنار هاشمی رییس دولت اصلاحات نیز در سال 88 و 92 این استراتژی را دنبال کرد.
احمدینژاد هم حالا که میبیند نمیتواند بازیگر انتخابات ریاستجمهوری باشد میخواهد کارگردانی آن را به عهده بگیرد. بهنظر میرسد احمدینژاد از امروز تا زمان ثبتنام انتخابات ریاستجمهوری تلاش خواهد کرد نامزدی شبیه به خود را از نظر سیاسی و اجتماعی راهی کارزار انتخابات ریاستجمهوری کند.
احمدینژاد در این میان اما یک مشکل بزرگ دارد. هاشمی و خاتمی وقتی تصمیم گرفتند رییسجمهورساز شوند افرادی را انتخاب کردند که شناختهشده بودند و هرکدام در قامت یک رییس دولت بودند و حتی سابقه حضور در بالاترین مقامهای اجرایی کشور را داشتند اما احمدینژاد در زمان ریاستجمهوری و بعد از آن نتوانست جریان و فردی را تربیت کند که بتواند بار را از دوش جریان احمدینژاد بردارد.
احمدینژادیها که به جریان "سوم تیر" معروف هستند، نتوانستند برای گفتمان خود جریانسازی کنند. احمدینژاد امروز تنهاترین و شناختهشدهترین نماینده این جریان در جامعه است.
یکی دیگر از مشکلات احمدینژاد این است که او به واسطه مدیریتش در دولتهای نهم و دهم بسیاری از وزرا و معاونین خود را تبدیل به رقیب کرد. امروز جدیترین مخالفان احمدینژاد کسانی هستند که با او کار کردهاند. پورمحمدی، متکی، دانشجعفری، صفارهرندی، مصلحی و بسیاری دیگر از جدیترین منتقدان رییسجمهور سابق ایران هستند.
بهنظر میرسد که نامزد احتمالی موردحمایت احمدینژاد از حلقه فعلی نزدیک به اوست یا نامزد اصولگرایی مانند ضرغامی که از نظر فکری به احمدینژاد نزدیک باشد. باید دید که رییسجمهور سابق ایران چه زمانی از استراتژیهای خود بعد از نهی رهبری رونمایی خواهد کرد.
منبع: عصرایران