کد خبر: ۱۷۴۹۴
تاریخ انتشار: ۰۱ آذر ۱۳۹۲ - ۰۹:۴۸
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
تعداد بازدید: ۶
اشپیگل:

وقتی بحث ایران پیش می آید نتانیاهو می‌تواند جیغ بنفش هم بکشد/نقشه ی جایگزین غرب برای ایران چیست؟

بنیامین نتانیاهو از تندی علیه ایران خسته نمی‌شود. نخست وزیر اسراییل می‌خواهد هر طور که شده مانع توافق با ایران در مناقشه‌ی اتمی شود و به این ترتیب مهم‌ترین متحد جهانی خود را می‌رنجاند.
اشپیگل نوشت: بنیامین نتانیاهو از تندی علیه ایران خسته نمی‌شود. نخست وزیر اسراییل می‌خواهد هر طور که شده مانع توافق با ایران در مناقشه‌ی اتمی شود و به این ترتیب مهم‌ترین متحد جهانی خود را می‌رنجاند.

به گزارش سرویس بین الملل سایت خبری تیک Tik.ir، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسراییل وقتی موضوع به ایران مربوط می‌شود، می‌تواند جیغ بنفش هم بکشد. او بی‌وقفه همگان را به مقاومت در برابر برنامه‌هایی فرا می‌خواند که اکنون در مورد توافق در مناقشه‌ی اتمی با ایران مورد بحث است. توافقی که به اصطلاح نزدیک‌ترین متحدان‌اش یعنی اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها برای به دست آوردن‌اش تلاش می‌کنند.

نتانیاهو یکشنبه در مصاحبه با شبکه‌ی تلویزیونی سی‌اِن‌اِن درباره‌ی مذاکرات فعلی گفت: «اشتباه خیلی بزرگی است که به خطرناک‌ترین حکومت قرن ۲۱، خطرناک‌ترین سلاح را بدهند.» طبق این اظهارنظر گویی غرب می‌خواهد به ایران بمب اتمب هدیه دهد.

نتانياهو سه‌شنبه به همین شکل در مصاحبه با روزنامه‌ی آلمانی «بیلد» اظهارنظر کرد و در هشدار به دولت آلمان گفت: «اگر از آن‌ها توانایی ساخت بمب گرفته نشود یک روز از خواب بیدار می‌شوید و می‌بینید که موشک‌های اتمی ایران به شهرهای آلمان نشانه رفته‌ است.» اما حتی طبق اطلاعات سازمان‌های مخفی غرب، حکومت ایران هنوز سال‌ها به زمان نیاز دارد که بتواند سلاح اتمی به کار ببرد.

در کم‌تر موردی مانند ایران، شاید به جز سیاست شهرک‌سازی اسراییل، منافع بیت‌المقدس و متحدان غربی‌اش تا این میزان از هم دور است. در این مساله، اسراییل به موضع خانواده‌ی پادشاهی سعودی نزدیک‌تر از مواضع آمریکا و اروپاست.

به نظر می‌رسد که در واشنگتن، برلین، پاریس و لندن مبنا را بر این می‌گذارند که نمی‌توان مانع دسترسی ایران به توانایی‌هایی شد که در روز مبادا امکانِ ساخت بمب اتمی را نیز به این کشور می‌دهد. با وجود اعتراض‌های بین‌المللی و تحریم‌هایی که بر شدت آن‌ها افزوده می‌شود و جنگ سایبری، تهران در سال‌های گذشته به شدت برنامه‌ی اتمی خود را گسترانده است. هیچ کشوری در غرب آماده‌ی جنگ برای جلوگیری از ادامه‌ی گسترش این برنامه نیست.

بنابراین غرب نقشه‌ی جایگزینی برای ایران دارد: مصالحه که – حتی‌الامکان – تضمین کند اگر ایران از توانایی‌های خود به جای مصارف صلح‌آمیز جهت اهداف نظامی استفاده کند به موقع از آن خبر شوند. به طور مثال با تحمیل این محدودیت به ایران که تا چه میزان اجازه داشته باشد در کشور خود اورانیوم غنی‌سازی کند و همین‌طور انجام نظارت‌های گسترده.

اسراییل اما چشم‌انداز دیگری دارد. اسراییل در حالی‌که ایران مهم‌ترین دشمنش در منطقه محسوب می‌شود اما به آن نزدیک است. برای اورشلیم این تصور پذیرفتنی نیست که ایران توانایی‌ ساخت سلاح اتمی را به دست آورد.

نتانیاهو برای انجام توافق، می خواهد ایران تا غنی‌سازی اورانیوم را با هر میزان غلظتی که باشد، به طور کامل متوقف کند. اگر ایران این خواسته را نپذیرد، نخست وزیر اسراییل حمله‌ی نظامی را منتفی نمی‌داند. اسراییل در گذشته تاسیسات اتمی محدود عراق و سوریه را بمباران کرده است.

اسراییل در مذکرات اتمی با ایران شرکت ندارد. پنج به اضافه‌ی یک در دور اخیر مذاکرات در ژنو در حال دستیابی به توافق با ایران بود. برای بنیامین نتانیاهو چاره‌ای جز این نماند که در جریان مذاکرات دست به دامن توییتر شود و از این طریق علیه معامله‌ی احتمالی سروصدا کند.

نتانیاهو در تمام مواضع خود به دنبال جلب نظر افکار عمومی، نمایندگان و سناتورها در کنگره‌ی آمریکا است. بسیاری از آن‌ها به سیاست اوباما درباره‌ی ایران نقد دارند و اگر دوباره تحریم‌های جدید علیه آن وضع کنند، می‌توانند مذاکرات را فلج کنند.

نتانیاهو در کنار مصاحبه‌ها و فعالیت در توییتر، وزیر مسوولِ سازمان‌های اطلاعاتی خود یووال اشتاینتس را برای ملاقات با نمایندگان کنگره به واشنگتن فرستاد. او در آن‌جا گزارش داد که اوباما طبق محاسبات اسراییل می‌خواهد حدود چهل میلیارد دلار از تحریم ها بکاهد. یعنی تقریباً نصف کل تحریم‌های موجود. دولت آمریکا این میزان را پنج میلیارد دلار اعلام می‌کند و محاسبات اسراییل را «دور از واقعیت» می‌خواند.

نتانیاهو به ویژه در یک کنفرانس یهودیان آمریکایی وقیح ظاهر شد. او در این کنفرانس، غیرمستقیم نسبت به هولوکاست دوم هشدار داد و از شهروندان آمریکایی خواست علیه سیاست رییس‌جمهور خود بسیج شوند.

این تبلیغات بی‌ملاحظه‌ی نتانیاهو یک اقدام خطرناک است. این سووال مطرح است که اگر جامعه‌ی بین‌المللی با تهران به توافق برسد، نقشه‌ی جایگزین نتانیاهو چیست؟ یاوکُف آمیردور، فرد مورد اعتماد نتانیاهو و تا مدت کوتاهی پیش، مشاور امنیتی او در گفت‌وگو با «فایننشال تایمز» در دوشنبه تهدید کرد که اسراییل در صورت لزوم به تنهایی به ایران حمله خواهد کرد. اما بدون حمایت واشنگتن این کار بسیار مورد تردید واقع می‌شود.

این امر را نمی‌توان نشنیده گرفت که دولت آمریکا از رفتار متحد خود ناخرسند است. وزیر خارجه‌ی آمریکا اخیرا در واکنش به اتهام‌های مکرر نتانیاهو مبنی بر این‌که معامله مورد تلاش با ایران «بسیار بسیار بد» و «خطرناک» است، به کوتاهی پاسخ داد که مقام‌های دولت‌های غربی «نه کور و نه احمق» هستنند.