جیب بازنشستگان پر پول شد | واریز همسان سازی حقوق بازنشستگان در شهریور ماه کلید خورد
بنا بر اعلام سازمان تامین اجتماعی پرداخت حقوق و مستمری بازنشستگان تامین اجتماعی در هفته آتی نیز ادامه خواهد داشت و همسان سازی حقوق بازنشستگان براساس حروف الفباء حقوق خود را دریافت میکنند و این افراد به جهت دریافت حقوق خود نگران نباشند
پرداخت همسان سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی از روز از بیستم شهریور براساس حروف الفباء آغاز شده است
پرداخت مستمری بخش اول بازنشستگانی که نام خانوادگی آنان با حرف “الف” شروع میشود؛ از بیستم شهریورماه آغاز شده است و مستمری بخش دوم بازنشستگان با حرف “الف” نیز روز ۲۱ شهریورماه واریز شده است و مستمری بخش سوم بازنشستگان نیز که با حرف “الف” همراه است، ۲۴ شهریور پرداخت خواهد شد.
پرداخت حقوق شهریور ماه بازنشستگان تا یکم مهر و براساس حروف الفبا طبق جدول اعلام شده انجام خواهد شد و بازنشستگان همکار سازمان تأمین اجتماعی آخرین گروه از بازنشستگان خواهند بود که در روز یکم مهر ماه حقوق خود را دریافت میکنند.
نصرالله دریابیگی، نایب رئیس کانون کارگران بازنشسته، اظهار داشت: طرح قانونی همسانسازی حقوق بازنشستگان لشکری و کشوری به صورت منظم اجرایی میشود اما بازنشستگان کارگری تحت پوشش تامین اجتماعی سه ماه از دریافت ماهانه یک میلیون تومان طرح متناسبسازی محروم هستند؛ باید پرسید چرا؟
دبیراجرایی خانه کارگر مازندران و رئیس کانون بازنشستگان تامین اجتماعی این استان با اشاره به شعارهای مسئولان در دولتهای مختلف طی ۴۵ سال گذشته درخصوص رفاه وآسایش کارگران و بازنشستگان تامین اجتماعی گفت: در این سالها شاهد تبعیضهای بسیاری در حق بازنشستگان تامین اجتماعی بودهایم به طوری که ۷۰ درصد این عزیزان که عمر شریف خود را صرف اعتلا وخودکفایی کشور کردهاند اکنون حداقل مستمری را دریافت میکنند.
وی به مشکلات متعدد بازنشستگان درایام پس از فراغت از اشتغال و در سن بازنشستگی اشاره کرد و گفت: صحیح نیست که پیشکسوتان عرصههای تولید، در زندگی عادی درجا بزنند و گرفتار فقر و محرومیت شدید شوند.
نایب رئیس کانون عالی بازنشستگان تامین اجتماعی از دولت چهاردهم و وزیر جدید تعاون، کار و رفاه اجتماعی خواست به وعدههای خود در موردِ جامعه کارگری و بازنشستگان تامین اجتماعی جامه عمل بپوشانند.
دریابیگی با بیان اینکه «اندوختههای صندوق تامین اجتماعی حاصل یک عمر بیمهپردازی کارگران وبازنشستگان است و باید درخدمت رفاه همین گروه از جمعیت کشور باشد» تاکید کرد: دولت و تامین اجتماعی هرچه سریعتر معوقات متناسبسازی را به حساب کارگران بازنشسته پرداخت نمایند تا هرگونه تبعیض برطرف شده و عدالت برقرار گردد.
در واقع بازنشستهای که واجد شرایط است بازهم باید منتظر قرعهکشی بماند. بازنشستگان برای شرکت در قرعهکشی باید شرایطی از جمله محدودیت سنی، عدم وجود چک برگشتی و عدم بدهکاری به سیستم بانکی کشور داشته باشند.
مروتی، که به عنوان یک کارگر بازنشسته شناخته میشود، نسبت به تأخیر در پرداخت وام ۳۰ میلیون تومانی به بازنشستگان کارگری انتقاد کرد.
او اظهار داشت: با وجود اینکه پنج ماه از سال گذشته است، هنوز مرحله اول وام ضروری برای بازنشستگان واریز نشده است. این بدان معناست که از ۵۰۰ هزار نفری که وعده دریافت این وام را داشتند، هنوز ۴۰ هزار نفر نیز وام خود را دریافت نکردهاند.
به گفته این بازنشسته کارگری، تاخیر در پرداخت وام ضروری، بازنشستگان را ناامید کرده است؛ بازنشستهای که بیش از ۵ ماه برای ۳۰ میلیون تومان وام انتظار بکشد، دیگر امیدی به صندوق ندارد.
کشمکشهای طولانی بر سر موضوع همسان سازی حقوق، مدتهاست بازنشستگان را آزردهخاطر کرده است. در میان بدقولیهای بسیار دولت برای اجرای همسان سازی حقوق بازنشستگان، این روزها انتشار خبر اصلاح یک بند از آییننامه اجرایی همسان سازی حقوق بازنشستگان نیز نگرانیهای این قشر را بیشتر کرد. حالا بازنشستگانی که مدتهاست چشمانتظار اجرای همسان سازی حقوقشان هستند، نگراناند که مبلغ افزایش این حقوق نیز کمتر از حد انتظارشان باشد. با این حال، بررسیها نشان میدهد با اصلاح این بند تغییری در رقم همسان سازی حقوق بازنشستگان رخ نخواهد داد.
ماجرا از جایی شروع شد که هیات وزیران، در جلسه ۷ شهریورماه، اصلاح جزء ۶ ماده یک آییننامه اجرایی متناسبسازی حقوق بازنشستگان را تصویب کرد. پیش از این اصلاحیه، بند مذکور به این شرح بود: «مابهالتفاوت: اختلاف رقم بین مبلغ حقوق بازنشستگی هر فرد با نود درصد (۹۰%) میانگین مبلغ خالص حقوق و فوقالعادههای مشمول کسور شاغلان مشابه و همطراز.»
پس از اصلاح اما واژه «خالص» از این بند حذف و عبارت «پس از کسر حق بیمه سهم فرد و مالیات بر درآمد با رعایت بند (ث) تبصره (۱۵) قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور» به انتهای آن اضافه شد.
برخی از بازنشستگان چنین برداشتی کردند که این اصلاح، به معنای کسر حق بیمه و مالیات از حقوق آنهاست. با این حال، به نظر میرسد این اصلاحیه تنها برای شفافسازی در مورد واژه «خالص» در این بند بوده است. در واقع خالص حقوق، همان حقوق ناخالص پس از کسر مالیات، حق بیمه و دیگر کسورات، از جمله جریمهها، پرداختی وام و مساعده است.
به عبارت دیگر، مابهالتفاوت حقوق بازنشستگان بر اساس حقوق شاغلان محاسبه میشود، اما خود بازنشستگان از این کسرها معافاند و با این اصلاحیه، تغییری در شرایط همسان سازی حقوق آنها رخ نمیدهد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات با بیان اینکه همسانسازی حقوق بازنشستگان لشکری، کشوری و تامین اجتماعی مورد تایید شورای نگهبان قرار گرفت و تبدیل به قانون شد افزود: متاسفانه در زمان لایحه بودجه و بودجهنویسی ۱۴۰۳ متوجه شدیم دولت این موضوع را در نظر نگرفته است.
وی اظهار کرد: در آن زمان لایحه دولت را پس فرستادیم و اعلام کردیم همسانسازی حقوق بازنشستگان لشکری، کشوری و تامین اجتماعی در لایحه بودجه حتما باید دیده شود اما دولت در منابع دچار مشکل بود.
محبی نجمآبادی گفت: در نهایت مجلس مصوب کرد قانون مالیات بر ارزش افزوده اضافه شود و ما مبلغی حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان را در ۳ سال متوالی «۴۰ درصد، ۳۰ درصد، ۳۰ درصد» بتوانیم همسانسازی کنیم که بازنشسته ما در انتهای ۳ سال معادل ۹۰ درصد شاغل دریافتی داشته باشد، در نهایت این اتفاق افتاد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات افزود: اما تغییر و تحولات ماههای اخیر و تغییر دولت باعث شد اجرای قانون همسانسازی حقوق بازنشستگان لشکری، کشوری و تامین اجتماعی طول بکشد و به اطاله موضوع بیانجامد.
نجمآبادی با اشاره به اینکه آییننامه شیوه اجرای قانون همسانسازی حقوق بازنشستگان لشکری، کشوری و تامین اجتماعی باید توسط سازمان اداری استخدامی آماده شود گفت: بخشی از تاخیر ناشی از این موضوع است که به زودی انجام و به سازمان بازنشستگی کشور ابلاغ میشود و احکام اعمال خواهد شد.