مرگ ۴ کودک زیر تیغ یک جراح؛ این پزشک هنوز طبابت میکند!
مشاور حقوقی سازمان نظام پزشکی درباره برخورد با قصور پزشکی گفت: این موضوع یکی از پارادوکسها در حوزه آرای پزشکی قانونی است، زیرا در عین توجه جدی به احقاق حقوق مردم، باید از ایجاد ترس در جامعه پزشکی برای انجام جراحیهای پرچالش یا سخت پرهیز کنیم
قصور پزشکی به ۴ شکل بیمبالاتی، بیاحتیاطی، عدممهارت و عدمرعایت نظامات دولتی ممکن است اتفاق بیفتد؛ بیمبالاتی یعنی کارهایی که یک پزشک یا درمانگر باید برای بیمار انجام دهد، اما انجام نداده است.
در این موارد، بیماران آسیبدیده یا خانواده بیمار فوت شده میتوانند از پزشک معالج نزد سازمان پزشکی قانونی و نظام پزشکی شکایت کنند.
سازمان پزشکی قانونی مرجع رسیدگی به پروندههای قصور پزشکی است و با تشکیل کمیسیونهای تخصصصی، اقدام به رسیدگی به شکایات مردم میکند.
پرونده مرگ ۴ کودک زیر دست پزشک جراح
در مواردی که قصور پزشکی منجر به فوت فردی میشود، اگرچه تحقیقات قضائی و پزشکی برای شفافسازی دلایل وقوع حادثه به طور کامل انجام میشود، اما برخی مواقع پزشکان مسئول پس از اینگونه قصورهای مرگبار همچنان به فعالیت خود ادامه میدهند.
اخیرا پروندهای در اختیار این خبرگذاری قرار گرفته که نشان میدهد یک پزشک که در «مرگ غیرعمد ۴ کودک» بهدلیل عدم رعایت نظامات دولتی مقصر شناخته شده، در رأی بدوی محکوم به پرداخت دیه، تحمل یک سال حبس تعزیری و منع اشتغال به شغل پزشکی و انفصال از خدمات دولتی و عمومی به مدت ۲ سال شده، اما در رأی تجدیدنظر صرفا محکوم به پرداخت دیه کامل شده و حکم مربوط به منع طبابت وی ابطال شده است و بر این اساس این پزشک متخصص در زمان حاضر همچنان مشغول به طبابت است
جزئیات این ماجرا در خبر زیر بخوانید:
فوت بیمار عوارض طبیعی شغل پزشکی است
دکتر ذبیحالله واحدی مشاور حقوقی سازمان نظام پزشکی درباره علت عدم اجرای منع اشتغال برای برخی از پزشکانی که قصور در ارائه خدمات از سوی آنها منجر به فوت بیمار میشود، اظهار کرد: ۲ دیدگاه در این زمینه وجود دارد؛ یکی دیدگاه پزشکان است که میگویند قصدشان آسیب زدن به بیماران نبوده، بلکه درمان بیمار بوده است.
وی افزود: بیماران نیز این دیدگاه را دارند که در چنین شرایطی مجازات پزشکان به ویژه زندانی شدن آنها در پی قصور پزشکی باید مطرح شود. البته قبلا از سوی ریاست قوه قضائیه بخشنامهای صادر شده که پزشکانی که به دلیل قصور پزشکی منجر به فوت بیمار میشوند، نباید بازداشت شوند چراکه چنین حوادثی را عوارض طبیعی شغل پزشکی میدانستند.
نواقص در برخورد با پزشکان قصورکننده در شهرستانها
واحدی گفت: در عین حال، سازمان نظام پزشکی به عنوان نهاد ناظر بر رفتار پزشکان، توجه ویژهای به رعایت اصول فنی، نظامات دولتی و شئونات پزشکی دارد. طبق ماده ۱۰ آییننامه انتظامی، مجازاتهایی از جمله محرومیت از اشتغال پزشکی از ۳ ماه تا محرومیت مادامالعمر در نظر گرفته شده است. در صورتی که اتهامات مربوط به قصور پزشکی تکرار شوند، معمولا چنین مجازاتهایی اعمال میشود.
وی در پاسخ به اینکه سؤال مهم دیگری که خانوادهها مطرح کردهاند، این است که چگونه یک پزشک با ۴ مورد قصور که منجر به مرگ ۴ بیمار همچنان صلاحیت ادامه اشتغال به پزشکی را دارد، بیان کرد: در شهرستانها ممکن است نواقصی در روند احقاق حق مردم و برخورد با این دسته از پزشکان وجود داشته باشد.
امکان تخفیف در مجازات پزشک وجود دارد
مشاور حقوقی سازمان نظام پزشکی گفت: درخصوص پرونده مذکور، باید این پرونده را بررسی کرد تا بتوان درباره آن به طور جزئیتر اظهارنظر کرد، اما امکان تخفیف در مجازات به دلیل همکاری وجود دارد.
نباید پزشکان را از جراحیهای سخت و چالشی بترسانیم
واحدی تصریح کرد: با این حال، موضع سازمان نظام پزشکی توجه به حقوق مردم و جلوگیری از تضییع حقوق آنها به دلیل کارهای پزشکی غیرفنی و غیرعلمی است. از سوی دیگر، یکی از اهداف نظام پزشکی این است که این نوع حوادث باعث نشود پزشکان از انجام کارهای سخت و چالشبرانگیز بترسند و دست به عملهای جراحی سخت نزنند.
وی یادآور شد: این موضوع یکی از پارادوکسهایی است که ممکن است در حوزه آرای پزشکی قانونی با آن مواجه باشیم، زیرا در عین حال که توجه جدی به احقاق حقوق مردم داریم، باید از ایجاد ترس در جامعه پزشکی برای انجام جراحیهای پرچالش یا سخت نیز پرهیز کنیم.
مشاور حقوقی سازمان نظام پزشکی تاکید کرد: نظام پزشکی سعی دارد ژبا ایجاد عدالت رفتاری، هم حقوق بیماران را رعایت و هم از شجاعت و مهارت پزشکان محافظت کند.