محسنی اژهای: طبری تبرئه نشد؛ چرا حرف بیدلیل میزنید؟/ اعمال مجازات متهمان پرونده دبش

رئیس قوه قضائیه گفت: حقیقتاً نحوه حرف زدن و انتقاد کردن شما جوانان دانشجو، شیرین و دلچسب است و من منت شما را دارم که نقد میکنید.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای، امروز دوشنبه (25 فروردین) در خلال برنامههای چهلمین سفر استانی خود و در ادامه سلسله نشستهای مستمر خود با جوامع نخبگانی و دانشگاهی، در دانشگاه «بوعلی سینا» همدان حاضر شد و در نشست صمیمی دانشجویان شرکت کرد و از نزدیک و بدونواسطه سخنان صریح، پرسشگرانه و دغدغهمندانه آنان را شنید.
حضور امروز حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای در جمع دانشجویان دانشگاه «بوعلی سینا» همدان، سیزدهمین حضور وی در دانشگاههای سراسر کشور و نشستهای دانشجویی در دوره تصدی مسئولیت ریاست قوه قضائیه محسوب میشود.
رئیس قوه قضائیه طی سخنانی در این نشست دانشجویی، اظهار کرد: حقیقتاً نحوه حرف زدن و انتقاد کردن شما جوانان دانشجو، شیرین و دلچسب است و من منت شما را دارم که نقد میکنید.
رئیس دستگاه قضا گفت: شما دانشجویان در این جلسه بالغ بر 70 موضوع را طرح کردید که من همه آنها را یادداشت کردم و نسبت به همه آنها توجه و اهتمام دارم.
رئیس عدلیه با اشاره جنایات مستمر و وحشیانه رژیم غاصب صهیونیستی در غزه گفت: واژگان و تعابیر برای توصیف جنایات وحشیانه و سبعانه صهیونیستها در غزه ناکافی است. مدعیان حقوقبشر در مجامع بینالمللی با سکوت خود در قبال جنایات صهیونیستها در غزه نشان دادند که ادعاهای حقوقبشریشان تا چه میزان سست و بیپایه است.
قاضیالقضات بیان داشت: نقد شما دانشجویان گرانقدر باید علاوه بر اینکه از صراحت برخوردار است، درست و بهجا و صواب نیز باشد؛ گاهی برخی مطالب که به اسم نقد مطرح میشوند متمایز از حقیقت و واقعیت هستند و برخی از نقدها نیز شاید درست و صواب باشند اما متوجه دستگاه قضایی نیست. فرد نقاد اگر میخواهد نقدش اثرگذار باشد باید به ادبیات خود توجه کند. باید توجه داشت که هدف از نقد کردن تضعیف یکدیگر نیست، بلکه هدف اصلاح امور است.
به شدت طرفدار برگزاری دادگاههای علنی هستم
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای اظهار کرد: من از طرفداران پروپاقرص برگزاری دادگاههای علنی و انتشار مفاد دادگاهها در چارچوب موازین مندرج در قانون اساسی هستم. اعتقاد دارم که در رابطه با همه جرائم، چه مفاسد اقتصادی و چه جرائم امنیتی، تا آنجا که قانون اساسی استثنا نکرده، میتوان دادگاهها را علنی برگزار کرد و این امر بازدارندگی قابل توجهی دارد و بازدارندگی این امر، حتی از مجازاتهای شدید نیز بیشتر است. اما در این زمینه باید توجه داشت که قانون موجود، اجازه انتشار بسیاری از دادگاههای علنی را هم نمیدهد؛ به هر ترتیب، من به عنوان رئیس قوه قضاییه تاکنون با کلیهی درخواستهای واصله از ناحیه دادستان کل برای انتشار مفاد دادگاهها موافقت کردهام.
رئیس قوه قضاییه بیان داشت: برخی میگویند که قوه قضاییه در برخورد با مجرمین تبعیض قائل میشود؛ این حرفِ درست و صوابی نیست؛ باید میان تخلف و جرم تفکیک قائل شد. قوه قضاییه نمیتواند به مواردی که طبق قانون در زمره تخلفات است ورود قضایی داشته باشد؛ البته سازمان بازرسی ما مجوز ورود به تخلفات و پیگیری آنها را دارد.
رئیس دستگاه قضا گفت: دفاع من از قوه قضاییه به معنای تایید همه احکام قضایی صادره نیست؛ من خود ممکن است معترض برخی از احکام صادره باشم و در مواردی نیز در قبال آنها ماده 477 را اعمال میکنم؛ در اینجا باید توجه داشت که در برخی از پروندهها به سبب فقدان ادلهی مشهود و مستند، قاضی مبتنی بر علم خود، حکم صادر میکند، فلذا شاهد هستیم که برخی احکام دادگاههای بدوی در مراجع بالاتر نقض میشوند.
طبری تبرئه نشد؛ چرا حرف بیدلیل میزنید؟
رئیس عدلیه بیان داشت: در این جلسه یکی از دانشجویان محترم چنین گفت که «طبری» تبرئه شده است؛ این حرف درست نیست و فرد مزبور تبرئه نشده است.
قاضیالقضات گفت: یکی از دانشجویان محترم چنین گفت که برخی افراد خاص از پرونده موسوم به چای دبش، خارج شدهاند؛ این حرف برای من مبهم است و من منظور این دانشجو را متوجه نشدم. هیچ فردی از رسیدگی پرونده خارج نشده است در اینجا باید توجه داشت که برخی از پروندههای قضایی از جمله پرونده موسوم به چای دبش به سبب حجم بالا ممکن است متفرعاتی داشته باشند که این متفرعات در پروندههای جداگانه مورد بررسی و رسیدگی قرار میگیرند. برخی از این پروندههای حجیم اگر به صورت یکجا مورد رسیدگی قرار گیرند با اطاله دادرسی مواجه میشویم و این امر به ضرر جامعه است.
وی افزود: مثلا در یک پرونده هم مسایل اقتصادی هم اخلاقی هم مواد مخدر و … وجود دارد و صلاحیت رسیدگی به هر یک از این موضوعات در محکمه مجزاست.
محسنی اژهای اظهار داشت: ما در امر شناسایی نخبگان در دانشگاهها و حوزهها برای جذب در دستگاه قضایی یک رویکرد تحولی را اتخاذ کردهایم و در این مقوله به بحث «کیفیت» توجه ویژهای داریم. ما برای جذب خاص، نیروهای نخبه و مستعد در دستگاه قضایی، آموزش فشرده برپا میکنیم که ممکن است مدت زمان این آموزش فشرده از 6 ماه تا 15 ماه باشد.
رئیس قوه قضاییه بیان داشت: امروز برخی وکلا فقط در یک پرونده، حقالوکالهای را دریافت میکنند که معادل دریافتی بالاترین قاضی با سابقه طولانی قوه قضاییه از ابتدای حضورش در این دستگاه با همین پایه حقوق فعلی است با بالاترین رتبه. در چنین شرایطی آیا میتوان قضات را در دستگاه قضایی نگه داشت؟ البته ما تمام همت خود را در این حوزه متمرکز کردهایم.
رئیس دستگاه قضا گفت: گزارشی برای من آمده که البته من در خصوص آن گزارش، مدرک و مستند خواستهام و مفاد این گزارش از این قرار است که فردی در یک پرونده داوری که مربوط به موضوعی داخلی است و چندان نیز پیچیده نیست بالای 50 میلیارد تومان حق داوری دریافت کرده است! خب وقتی چنین نرخهایی وجود دارد آیا میتوان قاضی را در دستگاه قضایی نگه داشت؟
رئیس عدلیه تصریح کرد: ما در دوره جدید نظارتهای خود را در حوزههای مختلف افزایش دادهایم و به مقولهی خودنظارتی اهتمام ویژه داریم.
قاضیالقضات گفت: رئیس دانشگاه بوعلی سینا همدان گفت که ما آمادهایم با قوه قضاییه همکاری کنیم؛ من نیز با تمام وجود از این پیشنهاد استقبال میکنم و به مسئولان امر دستور میدهم که هرچه سریعتر مقدمات این امر را فراهم کنند.
محسنی اژهای اظهار داشت: یکی از دانشجویان گفت که عدهای با چهره انقلابی به صورت انقلاب خاک میپاشند؛ در این زمینه باید بگویم که ضرورت دارد با همگان بدون تبعیض برخورد شود؛ فردی که در قبال دیگران فحاشی میکند و ادبیات نامناسب به کار میبرد نباید توقع داشته باشد که مورد برخورد قانونی قرار نگیرد؛ در این زمینه خود افراد باید بیشتر رعایت کنند.
رئیس قوه قضاییه گفت: ما میخواهیم هم آزادیهای مشروع در جامعه حکمفرما باشد و هم امنیت روانی جامعه مخدوش نشود. قطعاً با کسانی که مبادرت به انتشار شایعات و مطالب ناصواب میکنند و از این طریق امنیت روانی جامعه را مخدوش میکنند برخورد قانونی و قاطع به عمل خواهد آمد و و مقامات قضایی ذیربط این موضوع را به دقت رصد میکنند. البته در اینجا باید توجه داشت که نمیتوانیم همه این قبیل افراد را که ناامنی روانی ایجاد میکنند، به زندان ارجاع دهیم؛ برخی از این افراد با تذکر و احضار و یا اعمال مجازاتهای کوچک، اقدام ناصواب خود را اصلاح میکنند و متنبه میشوند؛ اما کسانی که مکرراً به ناامن کردن روانی جامعه مبادرت میورزند، قطعاً با برخورد قاطعانه و قانونی مواجه میشوند.
خبرهای مرتبط
اژهای: اجرای قانون نه دستور میخواهد و نه اجازه!/ برای کاستن از هزینههای دادرسی برنامه داریم
محسنی اژهای تشریح کرد / اولویتهای پانزده گانه قوه قضاییه در سال ۱۴۰۱
ماجرای مهرهای مدیران شرکت دبش/ بررسی پرونده رمزارز کینگمانی
رئیس دستگاه قضا تصریح کرد: اگر چه از مبارزه و مقابله با مصادیق فساد غافل نمیشویم، اما تمرکز ما بر مبارزه ریشهای با مفاسد است. ما سازمان بازرسی کل کشور را به همراه چند دستگاه زیربط دیگر متمرکز بر منابع درآمد ارزی و ریالی کشور کردهایم. سازمان بازرسی ما در راستای مقابله ریشهای با مفاسد، اقدامات آسیبشناسانه را در دستور کار قرار داده است. این سازمان بیش از 200 مورد از زمینههای فساد را شناسایی و به دستگاههای مربوطه از جمله دستگاههای دولتی ابلاغ کرده است. همچنین چند هزار گزارش، ناظر بر عدم اجرای درست قانون و تخلف از قانون از سوی سازمان بازرسی به دستگاههای مربوطه ارسال شده است.
رئیس عدلیه بیان داشت: در دوره اخیر قوه قضاییه بیشترین گزارشهای مربوط به فساد و تخلف و زمینههای بروز آنها را به دستگاههای ذیصلاح ارسال کرده است؛ البته تاکید داریم این مقدار نیز کافی نیست و باید اقدامات پردامنهتری برای ریشهکنی فساد در کشور صورت گیرد.
قاضیالقضات گفت: در حوزه تسهیلات بانکی ما قطعاً نظارتهای خود را اعمال میکنیم و تاکید داریم که این تسهیلات باید در مصارف مشخص خود هزینه شوند؛ البته اینکه شما توقع دارید من به عنوان رئیس قوه قضاییه بتوانم تمام تسهیلات بانکی اعطایی را مورد بررسی قرار دهم؛ قطعا بدین شکل ناممکن است و موضوع باید در فرایند نظارتی خود رسیدگی شود.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای اظهار کرد: ما با فرد فاسد و هر نوع فسادی، بدون تبعیض و بهصورت قاطعانه برخورد میکنیم و تاکید دارم چنانچه در فسادی، ردپایی از کارگزاری حکومتی باشد برخورد ما شدیدتر خواهد بود. به هر میزان که مرتبه کارگزار دخیل در فساد بالاتر باشد برخورد ما نیز شدیدتر خواهد بود.
رئیس قوه قضاییه گفت: در قوه قضاییه هیچ نوع نگاه خاصی به هیچ پروندهای وجود ندارد؛ ما بدون تبعیض به همه پروندهها رسیدگی میکنیم؛ البته ممکن است در جایی تخلف و فسادی رخ داده باشد و دستگاه نظارتی پیگیری نکرده باشد و یا پیگیری کرده باشد و به دستگاه قضایی گزارش نداده باشد؛ ما منکر این قبیل موارد نیستیم، اما تاکید داریم چنانچه پرونده فساد و جرمی به قوه قضاییه واصل شود قطعاً بدون تبعیض به این پرونده رسیدگی میکنیم.
رئیس دستگاه قضا در واکنش به اظهارات یک دانشجو که در مورد نحوه رسیدگی به پرونده موسوم به کرسنت، ادعاهایی داشت، گفت: در پرونده موسوم به کرسنت، آن افرادی که از دستگاههای نظارتی به عنوان متهم به قوه قضاییه معرفی شدند، محاکمه شدند.
شما هم به عنوان دانشجو دغدغهمند میگویید که شهید رئیسی در دوره مسئولیت خود در قوه قضاییه، عملکرد مطلوبی داشت؛ از سویی دیگر، در مورد پرونده کرسنت مطالبی را مطرح میکنید؛ خب سؤال من از شما آن است که مگر پرونده مزبور در دوره شهید رئیسی نیز در دستگاه قضایی مطرح نبود؟ چرا در آن دوره به نتیجه نرسید؟ در مورد پرونده موسوم به دبش نیز مطالب ناصوابی مطرح کردید؛ بار دیگر تاکید میکنم که در پرونده مزبور، در قبال هر فرد به هر میزان که جرمش ثابت شد، مجازات قانونی اِعمال شد.
رئیس عدلیه بیان داشت: ما در برخی از موضوعات و پروندهها با چند وجه و حیثیت مواجهیم که باید به همه آنها توجه داشته باشیم. برای مثال، مردی را تصور کنید که مهریه همسرش 100 سکه است و زوجه این مهریه را مطالبه کرده است؛ برخی افراد با نرخهای نوسانی موجود، توانایی پرداخت سالی یک سکه را نیز ندارند؛ در اینجا باید چگونه عمل کنیم که حقوق هیچ کدام از طرفین زائل نشود در این گونه پروندههای چند وجهی کمک نخبگان و جامعه دانشگاهی را طلب میکنیم.