کد خبر: ۴۳۶۱۶۶
تاریخ انتشار: ۲۶ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۲:۳۳
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
تعداد بازدید: ۲۷۳

فواد ایزدی: منتقد مذاکره نیستیم، منتقد تکرار اشتباهاتیم / تحریم‌ها لغو نمی‌شوند، حتی اگر توافقی امضا شود

فواد ایزدی با انتقاد از نگاه خوشبینانه به مذاکرات با آمریکا می‌گوید: تجربه برجام نشان داد بی‌توجهی به نقش کنگره، اشتباهی استراتژیک بود و هر توافقی بدون رضایت تل‌آویو، از سوی واشنگتن هم قابل اجرا نیست. او گفت: امروز هم باید واقعیت‌ها را دید، نه رؤیاها را.

فواد ایزدی با انتقاد از نگاه خوشبینانه به مذاکرات با آمریکا می‌گوید: تجربه برجام نشان داد بی‌توجهی به نقش کنگره، اشتباهی استراتژیک بود و هر توافقی بدون رضایت تل‌آویو، از سوی واشنگتن هم قابل اجرا نیست. او گفت: امروز هم باید واقعیت‌ها را دید، نه رؤیاها را.

 فواد ایزدی، استاد روابط بین‌الملل دانشگاه تهران می‌گوید آن چه در این مدت در مورد مخالفین داخلی مذاکره گفته‌اند درست نیست و صرفا تبلیغات است. ایزدی حرفش را اینطور ادامه داد: هیچ یک از افرادی که در ایران زندگی می‌کنند از تحریم خوشش نمی‌آید. اگر نقدی هم هست برای این است اشتباهات قبلی تکرار نشود.

، ایزدی توضیح داد که براساس قوانینی که در سال ۲۰۱۵ تصویب شده هر توافقی با ایران نیازمند تصویب کنگره است و در صورتی که کنگره مخالفتی داشته باشد هرچند توافق می‌تواند صورت بگیرد اما امکان لغو یا تعلیق هیچ تحریمی برای ایران وجود ندارد. او این توضیح را اضافه کرد: عده‌ای می‌گویند چون اکثریت کنگره آمریکا جمهوری‌خواه هستند توافق ترامپ را تایید خواهند کرد اما این درست نیست چون نفوذ لابی اسرائیلی در مجموعه جمهوری‌خواهان نفوذ حتی بیشتر از دموکرات‌هاست. درصد قابل توجهی از دموکرات‌ها رای نخواهند داد. اکثریت جمهوری‌خواهان هم رای نخواهند داد.



این استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه خود ترامپ هم راضی به لغو تحریم‌های ایران نخواهد شد گفت: به دلیل اینکه نقد ترامپ به بایدن این بود که تحریم‌های ایران را به خوبی اجرا نکرده و همین باعث ایجاد فضای تنفسی برای ایران شده است. باتوجه به تجربیات گذشته نمی‌توان کشور را معطل توافقی نگه داشت که در نهایت حاصلی هم برای کشور ندارد.

ایزدی در پاسخ به این سوال که «پس این رفت‌وآمدها برای چیست؟» گفت: این را دیگر باید از مسئولین بپرسید. منتهی ممکن است توجیه داشته باشند شبیه اینکه بالاخره نامه‌ای آمده و ما نمی‌توانستیم آن را بی‌پاسخ بگذاریم یا اینکه اگر طرف مقابل صحبت از مذاکره کند و ما واکنشی نداشته باشیم افکار عمومی نسبت به ما بدگمان خواهند شد. اما اگر هدف رفع تحریم است این اتفاق نخواهد افتاد.

تحلیلگر مسائل آمریکا در پاسخ به این سوال که «آیا با رفت‌وآمدهایی که در دولت ابراهیم رئیسی برای رفع تحریم می‌شد هم مخالف بود یا خیر؟» گفت: آن زمان هم ما همین حرف‌ها را می‌زدیم. آن تلاش‌ها هم نتیجه‌ای نداشت. متاسفانه حرف‌های ما درست از آب درآمد. تفاوتی که دولت آقای رئیسی داشت این بود که کشور را معطل مذاکرات نمی‌کردند و نگرانی کمتر بود.

الآن متاسفانه همان حال و هوای دولت آقای روحانی هست! به نظر می‌رسد دولت آقای پزشکیان شده دولت سوم روحانی و همان خطراتی که آن زمان وجود داشت الآن هم وجود دارد.

این مخالف مذاکره با آمریکا در پاسخ به این سوال که «بلاخره وزارت خارجه ایران برای رفع تحریم‌ها چه باید کند؟» نیز می‌گفت که ایران باید به دنبال ارتباط برقرار کردن با «خیلی» کشورهای دیگری باشد که آن‌ها هم طالب ارتباط با ایران هستند اما ما به آن‌ها بی‌توجهی می‌کنیم. او این موضوع را مشکل دولت روحانی می‌دانست. او مانع بودن تحریم‌های آمریکا برای ارتباط با همین کشورها را نیز رد و به لیست تبادلات تجاری ایران اشاره می‌کرد. ایزدی بر روش اقتصاد مقاومتی و بی‌اثر کردن تحریم‌ها تاکید می‌کرد.

ایزدی تایید می‌کرد که اقدامات ایران برای مذاکره و توافق تصمیم مجموعه‌ی نظام جمهوری‌ست و «وزیر خارجه همین طوری خودش به تنهایی نمی‌رود عمان برای مذاکره!»

او با در نظر گرفتن این موضوع ملاحظاتی که به نظرش می‌آمد وزارت خارجه باید در این گفتگوها رعایت کند را گفت: ما باید از تجربیات گذشته درس بگیریم. دفعه‌ی قبل به نقش کنگره کم‌توجهی شد. الان عرض کردم هر توافقی که شما انجام دهید باید از کنگره مجوز بگیرد که ندارد. مجوز کنگره یعنی باید از نتانیاهو مجوز بگیرید چون کنگره آمریکا الآن دست نتانیاهوست. شما یا واقعیت‌ها را می‌پذیرید یا در توهمات و ابرها سیر می‌کنید. باتوجه به مشکلات کشور راه رفتن روی ابرها خیلی توصیه نمی‌شود.