کد خبر: ۴۳۷۱۱۳
تاریخ انتشار: ۰۵ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۷:۳۶
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
تعداد بازدید: ۳۶۵

سناریوی تکراری پایداری به دیوار خورد | لاهوتی نایب رئیس فراکسیون مستقلین: از ریاست قالیباف حمایت می‌کنیم

انتخابات هیات رئیسه اجلاسیه دوم مجلس فردا برگزار می‌شود. شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد جبهه پایداری که در اقلیت محض است می‌خواهد با سناریوی نخ نمای رقابت صوری با قالیباف، سهم خواهی کند. مواضع مهرداد لاهوتی نایب رئیس فراکسیون مستقلین مجلس_متشکل از اصلاح‌طلبان و اعتدالیون_ نشان می‌دهد این بازی به جایی نخواهد رسید

انتخابات هیات رئیسه اجلاسیه دوم مجلس فردا برگزار می‌شود. شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد جبهه پایداری که در اقلیت محض است می‌خواهد با سناریوی نخ نمای رقابت صوری با قالیباف، سهم خواهی کند. مواضع مهرداد لاهوتی نایب رئیس فراکسیون مستقلین مجلس_متشکل از اصلاح‌طلبان و اعتدالیون_ نشان می‌دهد این بازی به جایی نخواهد رسید
انتخابات هیات‌رئیسه اجلاسیه دوم مجلس دوازدهم که کمتر از ۲۴ ساعت تا موعد برگزاری‌اش در نخستین ساعات کاری صبح روز سه‌شنبه ۶ خردادماه ۱۴۰۴ باقی مانده نیز احتمالاً از این قاعده مستثنا نخواهد بود و این، یعنی محمدباقر قالیباف _که درست یک سال پیش، همزمان با آغاز به کار مجلس دوازدهم، به‌رغم ناکامی نسبی در انتخابات اسفندماه ۱۴۰۳ و ورود به پارلمان با کمتر از نیم میلیون رای شهروندان پایتخت توانست بر کرسی ریاست تکیه بزند_ به احتمال قریب به یقین در انتخابات هیات‌رئیسه اجلاسیه دوم نیز با مشکل چندانی رو‌به‌رو نخواهد بود و از فردا صبح، رسماً دومین سال ریاستش بر مجلس دوازدهم را آغاز خواهد کرد. 

 

با این همه، اعلام کاندیداتوری چند تن دیگر از نمایندگان مجلس برای رقابت با قالیباف در روز‌های گذشته، گزارش‌ها و تحلیل‌هایی درباره احتمال تغییر رئیس مجلس منتشر شده است! روزنامه‌نگارانی که برخی به‌منظور گرم کردن تنور این انتخابات درون‌پارلمانی، بعضی با هدف اعمال فشار به قالیباف به هر میزان که در توانشان باشد و احتمالاً گروه سومی هم از سر بی‌تجربگی و عدم شناخت کافی از مناسبات حاکم بر رقابت‌های سیاسی و پارلمانی، از این نوشته‌اند که پایه‌های کرسی ریاست قالیباف در مجلس دوازدهم به لرزش افتاده است. به‌ویژه آن‌که همزمان با انتشار اخبار اعلام کاندیداتوری رقبای قالیباف، پیامک‌هایی نیز به‌طور فله‌ای به گوشی‌های تلفن همراه نمایندگان ارسال شده که دست‌کم به باور برخی از همین نمایندگان، اقدامی است سازمان‌یافته با هدف تضعیف جایگاه قالیباف در مجلس که ازسوی تندرو‌های منتسب‌به جبهه پایداری در منتهی‌الیه جناح راست هدایت می‌شود.

تاکتیک تکراری پایداری | پوست خربزه زیر پای اصلاح‌طلبان

در این میان البته طیف دیگری از ناظران و تحلیلگران سیاسی نیز در این فضای رسانه‌ای قلم زده‌اند. این طیف با استناد به اعلام کاندیداتوری چهره‌های منتسب‌به جریان اعتدال و اصلاحات در مجلس همچون احمد بیگدلی، هشدار می‌دهند که این اقدامات می‌تواند پوست خربزه‌ای باشد زیر پای فراکسیون اقلیت مجلس. ناظرانی که با نگاهی دقیق‌تر به مناسبات این رقابت درون‌پارلمانی می‌نگرند، معتقدند پایداری‌ها دست به کار شده‌اند تا با اجرای یک تاکتیک گازانبری و دوگانه، همزمان با تخریب قالیباف با اقداماتی همچون ارسال پیامک‌های فله‌ای به نمایندگان، به‌نحوی در فراکسیون اقلیت ایجاد تشتت کنند تا از این طریق بخشی از پایگاه رای قالیباف را تحت‌الشعاع قرار دهند. تاکتیکی که پایداری‌ها در دوره دهم مجلس به کار گرفتند. در آن زمان هم رسانه‌های منتسب‌به این جریان تندروی سیاسی با انتشار این شایعه که پایداری‌ها حاضرند برای جلوگیری از تداوم ریاست علی لاریجانی، آرایشان را به نام محمدرضا عارف درون گلدان‌های رای‌گیری مجلس بیاندازند، این احتمال بعید را در ذهن اصلاح‌طلبان و اعضای فراکسیون امید تقویت کردند که اگر به هیچ عنوان به لاریجانی رای ندهند، آن‌گاه ممکن است بتوانند عارف را به کرسی ریاست مجلس برسانند. نتیجه، اما چنان‌که انتظار می‌رفت، به هیچ عنوان به سود فراکسیون امید تمام نشد؛ چراکه این اطمینان نسبی امیدی‌ها در عمل باعث شد آنان با کاندیدا‌های متعدد وارد رقابت شوند و با شکستن آرای یکدیگر، زمینه پیروزی نسبی پایداری‌ها را فراهم کنند. پایداری‌هایی که از ابتدا نیز می‌دانستند که شانسی برای کرسی ریاست ندارند، اما می‌خواستند دست‌کم چند کرسی دیگر هیات رئیسه را تصاحب کنند.


 
با این همه، اما این بار به نظر می‌رسد اوضاع دقیقاً آن‌طور که پایداری‌ها احتمالاً برایش تدارک دیده‌اند، پیش نرود. چه آن‌که نایب‌رئیس فراکسیون اقلیت موسوم به فراکسیون مستقلین در گفت‌و‌گو  به نکاتی اشاره کرده که نشان می‌دهد او و همفکرانش در این فراکسیون، به خوبی با این دست تاکتیک‌های پایداری‌ها آشنایی دارند و می‌دانند چطور باید خود را برای این رقابت درون‌پارلمانی آماده کنند. مهرداد لاهوتی که ازقضا ازجمله اعضای ارشد فراکسیون مستقلین مجلس دهم نیز بود و پیش از آن نیز باتوجه به سابقه حضور در ادوار هشتم و نهم به‌عنوان یکی از چهره‌های میانه‌روی نزدیک به علی لاریجانی، بار‌ها رقابت در انتخابات هیات‌رئیسه مجلس را تجربه کرده، در این رابطه  گفته: «بنابر برنامه‌ریزی که در نشست شامگاه یکشنبه در فراکسیون مستقلین داشتیم، مقرر شد که آن دسته از اعضاء که تمایل به کاندیداتوری دارند، اقدام به نام‌نویسی کنند و در مرحله بعد که تا امشب و نهایتاً فردا صبح، پیش از آغاز نشست علنی مجلس و برگزاری انتخابات هیات رئیسه ادامه می‌یابد، در این رابطه تصمیم بگیریم که چگونه وارد رقابت شویم.» 

 

تلاش مستقلین برای ورود به رقابت با لیست ائتلافی

این نماینده مجلس دوازدهم همچنین با اشاره به فعالیت همزمان ۳ طیف سیاسی در بدنه دو فراکسیون مستقلین و انقلاب اسلامی، توضیح داد که «ما در مجلس کنونی، ۳ طیف داریم؛ اصلاح‌طلبان و اعتدالیون در فراکسیون مستقلین، اصولگرایان میانه‌رو و یاران آقای قالیباف که اکثریت فراکسیون انقلاب اسلامی را تشکیل می‌دهند و گروه اقلیت متشکل از پایدای‌ها که اگرچه در همین فراکسیون انقلاب اسلامی فعالیت دارند، اما به هر حال در بسیاری از مسائل، به صلاحدید خودشان عمل می‌کنند.» لاهوتی در عین حال می‌گوید: «درنهایت تلاش ما در فراکسیون مستقلین این است که درصورت فراهم بودن مجموعه شرایط مدنظر اعضای فراکسیون بتوانیم با یک فهرست مشترک با فراکسیون انقلاب اسلامی وارد رقابت انتخابات مجلس شویم. اما به هر حال کماکان این احتمال نیز وجود دارد بسته به این‌که چه اتفاقاتی در ساعات پیش‌رو رقم خواهد خورد، به‌صورت مستقل و با لیست مستقل وارد انتخابات شویم.»

پایداری‌ها اقلیت محض‌اند و بعید است تاثیرگذار شوند

 
 -
تاکتیک انتخاباتی پایداری‌ها برای ایجاد تشتت در آرای اعضای فراکسیون مستقلین که همزمان با ارسال پیامک‌های فله‌ای به نمایندگان برای تخریب جایگاه قالیباف، سعی در القای این باور مشکوک در میان اعضای فراکسیون مستقلین دارند که باتوجه به اختلاف‌نظری که با قالیباف دارند، حاضرند از گزینه‌های آنان در انتخابات حمایت کنند، محور پرسش دیگر  از نایب‌رئیس نخست فراکسیون مستقلین بود. پرسشی که این نماینده مجلس در واکنش به آن گفت: «تعداد پایداری‌ها بسیار اندک است و بعید است که بتوانند تاثیر چندانی در این مناسبات داشته باشند.»

حمایت فراکسیونی کافی نیست، شخصیت فردی کاندیدا‌ها هم موثر است

لاهوتی همچنین در پاسخ به پرسشی درخصوص احتمال ورود به انتخابات با لیست مستقل گفت: «طبیعتاً اولویت‌مان این است که بتوانیم با لیست مشترک با فراکسیون انقلاب اسلامی وارد رقابت شویم، اما این واقعیت را نیز نمی‌توان انکار کرد که اگر فهرست مستقل ارائه کنیم، دست‌کم این جنبه مثبت را دارد که اعضای فراکسیون خود را مکلف به حمایت از کاندیدا‌های فراکسیون خواهند کرد و این مسئله، منجر به تقویت انسجام درونی فراکسیون می‌شود.» او در عین حال به جنبه دیگری از این انتخابات اشاره کرد و گفت: «نکته بسیار مهمی که در این انتخابات می‌تواند سرنوشت‌ساز باشد، شخصیت فردی کاندیداهاست. درواقع خود کاندیدا باید از مقبولیت کافی در میان نمایندگان برخوردار باشد. به عبارت دیگر تنها درشرایطی یک کاندیدا می‌تواند به پیروزی در این انتخابات امیدوار باشد که علاوه‌بر حمایت فراکسیونی، از جایگاه شخصیتی قابل‌قبولی نیز نزد نمایندگان برخوردار باشد. وگرنه حمایت ۱۰۰ درصد فراکسیونی کافی نخواهد بود.»

احتمال حمایت فراکسیون مستقلین از ریاست قالیباف

لاهوتی در ادامه  در واکنش به این پرسش که آیا چهره‌هایی همچون احمد بیگدلی را واجد چنین مقبولیتی برای کاندیداتوری و رقابت برای کرسی ریاست مجلس می‌داند، گفت: «ما هنوز لیستی ارائه نکرده‌ایم، اما درمجموع درمورد بحث ریاست مجلس، به نظر می‌رسد اکثر اعضای فراکسیون مستقلین نیز معتقدند که بهترین گزینه در شرایط کنونی، رئیس کنونی مجلس یعنی آقای قالیباف است و درنتیجه احتمالاً در بحث ریاست مجلس، شاهد چالش چندانی نباشیم.» نایب رئیس فراکسیون مستقلین در پایان ضمن تاکید بر اینکه «باتوجه به عدم ارائه لیست نهایی فراکسیون، تمایل به اظهارنظر درباره افراد و اعضای این فراکسیون ندارد»، گفت: «صرفاً در بحث ریاست، باتوجه به آن‌چه در جلسات فراکسیون مطرح شده، می‌توان گفت که احتمالاً از ریاست آقای قالیباف حمایت کنیم و بر این اساس، بتوانیم با ارائه یک لیست مشترک با فراکسیون انقلاب اسلامی، برای سایر کرسی‌های هیات رئیسه تلاش کنیم.»