انفجار قیمت قارچ بعد از جنگ ۱۲روزه/ قارچ کیلویی ۳۵۰ هزار تومان شد

قیمت قارچ در بازار با رشد ۳۰۰ درصدی به کیلویی ۳۵۰ هزار تومان رسیده است
طی جنگ 12روزه با رژیم صهیونیستی مشکلات کوتاهمدتی در حملونقل ایجاد شد که این مشکلات نیز در مدت کوتاهی با همت بسیج مردمی، فعالان اقتصادی و مسئولان رفع و خللی در تأمین غذا و امنیت غذایی کشور به وجود نیامد. اما در همین زمان برخی واحدهای تولیدی متخلف از شرایط سوءاستفاده کرده و قیمت محصولات خود را افزایش دادند؛ که البته در همان مقطع توسط دستگاههای نظارتی و تعزیراتی به شدیدترین شکل با آنها برخورد شد.
در مورد همه کالاهای اساسی و مواد غذایی پرتقاضایی که قیمت شان افزایش یافته بود، علاوه بر برخورد با متخلفان، اصلاحات قیمتی نیز اعمال شد؛ اما ظاهراً یکی از این محصولات کشاورزی که کمتر مورد توجه قرار گرفته، نهتنها با افزایش قیمت بیضابطه آن برخورد نشده، بلکه صاحبان این صنایع همچنان در حال گرانفروشی هستند
سوءاستفاده و گرانفروشی قارچ بعد از جنگ 12 روزه
قارچ خوراکی که در تاریخ 24 خرداد، پیش از شروع جنگ، بهصورت عمده 80 هزار تومان قیمت داشت (و حتی به اذعان برخی تولیدکنندگان تا 50 هزار تومان هم فروخته میشد)، پس از جنگ دوازدهروزه بهیکباره با افزایش انفجاری قیمت مواجه شد و به 250 تا 260 هزار تومان رسید؛ قیمتی که همچنان تا امروز پابرجاست.
این محصول قبل از آغاز جنگ، با قیمت 120 هزار تومان به دست مصرفکننده میرسید، اما امروز با افزایش نزدیک به 300 درصدی، 350 هزار تومان فروخته میشود.
این در حالی است که در صنف تولید، تولیدکنندگان معتقدند بهای تمامشده قارچ بر مبنای 10 برابر نرخ کمپوست محاسبه میشود و با در نظر گرفتن کمپوست 11.7 تا 13 هزار تومانی امروز، قیمت واقعی قارچ باید حدود 120 تا 130 هزار تومان باشد.
سود بیش از 100 درصدی تولید قارچ
با احتساب حداکثر هزینه تمامشده و سود تولیدکننده، قیمت قارچ باید حدود 130 هزار تومان باشد؛ اما بهصورت عمده 250 هزار تومان به فروش میرسد. به گفته خود تولیدکنندگان، سود فروش این محصول بیش از 100 درصد شده و هیچ تناسبی میان هزینههای تولید و قیمت فروش وجود ندارد.
این روند قیمتگذاری غیرمتعارف، قارچ را از دسترس بسیاری از اقشار جامعه خارج کرده و ادامه این وضعیت، آن را به کالایی لوکس تبدیل خواهد کرد.
دلیل افزایش انفجاری قیمت قارچ
بررسیها نشان میدهد دلیل اصلی گرانی قارچ به بستر رویش آن یا همان کمپوست برمیگردد. کارخانههای تولید کمپوست در آن دوران، قیمت رسمی مصرفکننده محصول خود را بهیکباره از 7.5 هزار تومان به 11.7 هزار تومان افزایش دادند.
گزارشهای دریافتی از تولیدکنندگان حاکی است که کمپوست حتی بهاندازه کافی در بازار عرضه نمیشود و توزیع قطرهچکانی آن، به گرانی قارچ دامن زده است.
گرانفروشی کمپوست
نحوه قیمتگذاری کمپوست نیز عجیب است؛ محصولی که از کلش، آب، کود مرغی و مقداری گچ تشکیل میشود و با در نظر گرفتن هزینههای جانبی، نیروی کار، استهلاک و سود تولیدکننده، قیمت تمامشده آن حدود 8 تا 8.5 هزار تومان است؛ اما نرخ مصوب آن 11.7 هزار تومان تعیین شده و در بازار آزاد بهوسیله دلالان 12 تا 13 هزار تومان فروخته میشود. این موضوع اعتراض شدید تولیدکنندگان قارچ را به همراه داشته است.
عدم رگولاتوری انجمن قارچ و ضعف نظارت وزارت جهاد کشاورزی باعث شده بود که در مقاطعی تولیدکنندگان، قارچ خود را حتی تا 30 هزار تومان زیر قیمت تمامشده بفروشند و زیان ببینند؛ اما امروز همین محصول با نرخ 350 هزار تومانی و افزایش سهبرابری، عرضه میشود.
انجمن صنفی پرورشدهندگان قارچ خوراکی و دفتر امور گلخانهها، گیاهان دارویی و قارچهای خوراکی وزارت جهاد کشاورزی باید شفافسازی لازم را درباره نحوه قیمتگذاری قارچ و کمپوست انجام دهند تا هم تکلیف تولیدکنندگان روشن شود و هم مصرفکنندگان این محصول پروتئینی را با قیمت واقعی دریافت کنند.