کد خبر: ۴۴۰۸۸۲
تاریخ انتشار: ۳۰ مهر ۱۴۰۴ - ۱۲:۳۰
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
تعداد بازدید: ۵۸

ضربه آخر به صنایع؛ زمستان بدون گاز

صنایع کشور پس از پشت‌سر گذاشتن ناترازی‌های برق در تابستان اکنون باید خود را آماده قطعی گاز کنند

صنایع کشور پس از پشت‌سر گذاشتن ناترازی‌های برق در تابستان اکنون باید خود را آماده قطعی گاز کنند

فعالان صنایع از احتمال توقف تولید به‌دلیل ناترازی گاز ابراز نگرانی می‌کنند. در تابستان بحران‌های «ناترازی برق» و «تامین نیروی انسانی» واحدهای تولیدی را در موقعیت شکننده‌تری قرار داد. حالا کمبود برق یا گاز در زمستان می‌تواند ضربه آخر را به تعداد زیادی از بنگاه‌ها وارد کند.

 صنایع هنوز تبعات ناشی از قطع برق در تابستان را پشت سر نگذاشته‌اند که زمزمه‌های محدودیت گاز آغاز شده است. هشدارها بابت ایجاد محدودیت گاز برای صنایع آغاز شده است و پیش‌بینی‌هایی مبنی بر قطع گاز صنایع از ابتدای زمستان منتشر شده است. وزیر صمت گفت: بهای تمام شده تولید در حال افزایش است و نگران تاب‌آوری تولیدکننده‌ها هستیم.

تولیدکنندگان شرایط ایجادشده را بسیار دشوار توصیف می‌کنند و از احتمال تعطیلی واحدهای صنعتی در آینده‌ای نزدیک صحبت می‌کنند. صنعتگران معتقد هستند تبعات اولویت قرار ندادن تولید به‌زودی گریبانگیر خود دولت خواهد شد. این موضوع تاثیر خود را به لحاظ اقتصادی با کاهش درآمدهای دولت و به لحاظ اجتماعی با تبعات ناشی از بیکاری نشان خواهد داد.

از طرفی این سوال پیش آمده است که چرا دولت برنامه جامعی برای رفع ناترازی انرژی از دوش صنایع انجام نمی‌دهد و آیا برنامه‌ای برای ایجاد تغییر بنیادی وجود دارد. با تکرار محدودیت‌های انرژی در چند سال گذشته این سوال ایجاد شده است که چرا بین وزارتخانه‌ها برای تامین انرژی هماهنگی وجود ندارد.

سعید شجاعی، معاون برنامه‌ریزی وزارت صمت گفت: میزان محدودیت‌ها وابسته به میزان گازی است که به نیروگاه‌ها اختصاص خواهد یافت. هماهنگی‌های داخلی در مورد اولویت تخصیص گاز انجام شده است و اگر قرار است محدودیت‌هایی اعمال شود، متناسب با آن بین صنایع مختلف توزیع خواهد شد.

او افزود: میزان تولید گاز نسبت به سال گذشته تغییر نکرده و حدود ۸۵۰ میلیون مترمکعب در روز است. میزان مصرف روزانه صنایع به جز پتروشیمی حدود ۱۴۰ میلیون مترمکعب است. ذخیره گازوئیل و سوخت نیروگاه‌ها بیش از دو برابر سال گذشته است و پیش‌بینی می‌شود امسال محدودیت کمتری داشته باشیم.

شجاعی گفت: ناترازی فقط به بخش صنعت مربوط نیست و وابسته به میزان مصرف بخش خانگی و تجاری است. بخش صنعت نیز باید به‌روزرسانی تکنولوژی‌ها را انجام دهد تا ناترازی رفع شود. صنایع همچنین به احداث نیروگاه‌های خودتامین و تجدیدپذیر روی آورده‌اند، اما در زمان اوج مصرف، برق تولیدی آن‌ها به شبکه اختصاص یافته و خودشان با قطعی مواجه شده‌اند.

معاون وزارت صمت گفت: سال گذشته در فصل سرما به ۱۰ میلیون مترمکعب گاز نیاز داشتیم اما فقط یک میلیون دریافت کردیم. این خلف وعده‌ها مانع از سرمایه‌گذاری‌های جدید می‌شود. برخی طرح‌ها امسال به بهره‌برداری نمی‌رسد، اما ادامه خواهد یافت.

مجتبی رضوی، نایب رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت گفت: صنعت از اردیبهشت با قطعی برق و از آبان با قطعی گاز مواجه است. بخش اعظم صنایع قادر به تامین هزینه‌های سربار خود نیستند. برای گاز هم جایگزین مناسبی وجود ندارد و سوخت‌های مایع نیز به نیروگاه‌ها اختصاص می‌یابد.

صنایع بزرگ و انرژی‌بر به زیر ۵۰ درصد ظرفیت کار خواهند کرد. ناترازی گاز از سال‌های گذشته وجود داشت اما با کاهش روابط با ترکمنستان و افت استحصال گاز، وضعیت بحرانی شده است. او هشدار داد که در آینده نزدیک با تعطیلی گسترده واحدهای صنعتی مواجه خواهیم شد.

رضوی افزود: سیاستگذاران متوجه نیستند تصمیماتشان چه تاثیری بر آینده اقتصاد دارد. مرگ خاموش صنعت در نهایت خود دولت را گرفتار خواهد کرد. نگاه بلندمدت وجود ندارد و افراد تصمیم‌ساز فاقد صلاحیت تخصصی هستند.