اینترنت 5g با این مشخصات می آید
نقشه راه نسل 5 ارتباطی کشور (G5) تا پایان سال رونمایی میشود. رقیه جدا مجری تدوین نقشه راه G5 با بیان اینکه طرح تدوین نقشه راه این طرح از سال گذشته آغاز شده است به «ایران» گفت: این نقشه مراحل پایانی خود را میگذراند و تا پایان سال رونمایی میشود.

ارتباط تنگاتنگ5G با IOT
«راهاندازی نسل 5 ارتباطی در کشور ابتدا به وجود زیرساختهایی مانند فیبر نوری، ارتباطات ثابت، باندهای فرکانسی رادیویی، ماهواره، تلفن همراه و... وابسته است بنابراین باید ابتدا وضعیت زیرساختی بهبود یابد و سپس کسب و کارهایی را راهاندازی و بررسی کرد تا بتوان از نسل 5 ارتباطی استفاده کرد.»رقیه جدا مجری تدوین نقشه راه 5G با بیان مطلب فوق گفت: معاونت برنامه و بودجه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، طرح تحقیقاتی تدوین نقشه راه نسل 5 ارتباطی را به مرکز تحقیقات مخابرات ایران (پژوهشگاه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات) سپرده است تا در نقشه راه ابتدا وضعیت زیرساختی کشور را بسنجیم و سپس ارزیابی کنیم که اکنون دنیا در G5 در حال انجام چه کاری است و تا کجا پیش رفته سپس با بررسی تمام زمینهها، نسل 5 را به صورت پایلوت در کشور اجرا کنیم. به عبارتی تهیه نقشه راه توسعه صنایع مختلف با توجه به چشم انداز، تدوین قوانین و مقررات حقوقی و رگولاتوری، بررسی سرویسها و کاربردها بر بستر G5، ایجاد و توسعه زیرساختهای لازم برای امنیت سیستم ارتباطی، شناسایی پایلوت، تعیین شرکت همکار و مشخص کردن الزامات برای پیادهسازی پایلوت و... و سرانجام پیادهسازی بستر تست و پایلوت 5G از جمله کارهایی است که باید انجام شود.مجری تدوین نقشه راه G5 افزود: با به میان آمدن نسل 5 ارتباطی، حوزه ورتیکالها از جمله انرژی، سلامت و... نیز بیش از پیش مطرح میشود و برای اینکه این بخشها بتوانند با هم کار کنند، باید رگولاتوری (قانونگذاری) بخوبی انجام شود تا یکپارچگی و هماهنگی به وجود آید.وی با بیان اینکه نسل 5 ارتباطی در بخش IOT (اینترنت اشیا) و سرویسهای ارزش افزوده و واقعیت افزوده بیشتر مورد نیاز است و ارتباط تنگاتنگی با هم دارند، گفت: در این راستا باید روی تولید محتواهای داخلی نیز فکر شود تا صرفاً استفادهکننده محتواهای خارجی نباشیم.جدا در پاسخ به این سؤال که اکنون کدام کشورها روی نسل 5 ارتباطی کار میکنند، گفت: بسیاری از کشورها روی نسل 5 ارتباطی کار میکنند ولی هنوز به طور رسمی راهاندازی نشده است. اتحادیه اروپا، کره جنوبی و روسیه به صورت آزمایشگاهی نسل 5 ارتباطی را راهاندازی کردهاند ولی در کل قرار است سال 2020 راهاندازی شود. البته برخی از کشورها بیشتر روی بخش رادیویی و برخی دیگر روی شبکه آن کار میکنند. باید گفت در این زمینه اتحادیه اروپا پیشتاز است و هزینههای زیادی را در این زمینه انجام میدهد. مجری تدوین نقشه راه G5 در پاسخ به این سؤال نیز که کدام منطقه از کشور قرار است بهعنوان پایلوت (راهاندازی نسل 5 ارتباطی) انتخاب شود، گفت: هنوز به صورت قطعی منطقهای یا شهری بهعنوان پایلوت مشخص نشده است چرا که فعلاً در بخش تحقیقات قرار داریم تا امکانات خود را بسنجیم و نقشه راهی تهیه کنیم. ما نیز کار روی این نسل جدید ارتباطی را آغاز کردهایم تا از دنیا عقب نمانیم.
طولانی نشدن تدوین نقشه راه
اما اکنون بحث این است که آیا دولت تحقیقات در زمینه نسل 5 ارتباطی را بموقع شروع کرده است و دقیقاً در بحث G5 باید به کدام بخش توجه شود؛ ایجاد زیرساخت یا تولید محصولات و محتوا؟ کارشناسان این حوزه به سؤالهای «ایران» پاسخ دادند.محسن یوسفپور مدیر تلکام یکی از شرکتهای خصوصی (فناپ) درباره انجام کارهای تحقیقاتی و تدوین نقشه راه نسل 5 ارتباطی به «ایران» گفت: توسعه تکنولوژی اثر مثبت بر کشور میگذارد. به نظرم برای پرداختن به نسل 5 ارتباطی هنوز دیر نشده و دولت بموقع در این زمینه فعالیتهای خود را آغاز کرده است. همین که در حال تدوین نقشه راه است، خود نشان از اهمیتی داردکه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به بحث توسعه تکنولوژی در کشور قائل است.یوسفپور افزود: اکنون کشورهای توسعه یافته در حال انجام کار روی پایلوتهای فناوری نسل 5 ارتباطی هستند و هنوز این تکنولوژی آنچنان گسترده نشده است ولی باید این موضوع را مدنظر قرار داد که بحث مستندسازی، نوشتن و تدوین نقشه راه نباید خیلی طولانی شود و نباید بیش از این از چنین طرح مهمی عقب بیفتیم چرا که باید بموقع و همگام با جهان از این فناوری در کشور استفاده کنیم بنابراین طرح باید با چابکی پیش برود تا از دنیا عقب نمانیم.
علی عبدالعالی استاد دانشگاه علم و صنعت نیز در این باره معتقد است که کشور ما تحقیقات در زمینه G5 را بموقع شروع کرده چرا که این تکنولوژی در دنیا نیز جدید است.عبدالعالی با بیان اینکه در دنیا فعالیتهای زیادی در این زمینه صورت نگرفته است به «ایران» گفت: اتحادیه اروپا و کره و چین در این زمینه فعالیت دارند و نسبت به دیگر کشورها پیشتاز هستند ولی با توجه به نو بودن فناوریهای مطرح در G5 نیاز به توسعه فعالیتها در دانشگاهها است چرا که سرویسهای متنوع جدیدی در این زمینه قابل ارائه است. از سوی دیگر بازارهای عمودی نیز در این حوزه وجود دارند که میتوانند از سرویسهای 5G سود ببرند.
مشارکت در راهاندازی 5G
محمد کشوری معاون یکی از شرکتهای خصوصی علمی – فنی مخابراتی (طیف) پرداختن به تدوین نقشه راه 5G را مثبت دانسته و به «ایران» گفت: اتحادیه اروپا از دو سال قبل، کار درباره توسعه نسل 5 ارتباطی را آغاز کرده است ولی کار را به صورت مشارکتی بخش خصوصی و دولتی پیش میبرد.کشوری معتقد است در بحث G5 ما نمیتوانیم به تنهایی استانداردهای مخابراتی را پیاده کنیم چرا که بخش استانداردهای مخابراتی نیاز به بازارسازی و مشارکت دارد و در این زمینه خلأ وجود دارد. این کارشناس مخابرات گفت: اگر بتوانیم استانداردهای نسل 5 را نهایی و پیاده کنیم و حتی محصول را بسازیم، چون بازار مناسبی نداریم و حتی برای صادر کردن محصولات به کشورهای همسایه نیز بازارسازی نکرده ایم، بنابراین سودآور نخواهد بود و سرمایهگذاران نیز اشتیاقی برای سرمایهگذاری در این زمینه نشان نخواهند داد.کشوری، تنها راه پرداختن به نسل5 ارتباطی و راهاندازی در کشور را مشارکت دانست و افزود: باید بخشهای خصوصی و دولتی با هم در این طرح بزرگ با مراکز تحقیقاتی مشارکت داشته باشند تا بتوان این نسل ارتباطی را در کشور پیاده کرد؛ دقیقاً اتفاقی که در کره جنوبی افتاده است. بنابراین اگر ما نیز در این بخش مشارکتی کار نکنیم و کار را به صورت جزیرهای انجام دهیم، نتیجهای در بر نخواهد داشت.این کارشناس مخابرات با بیان اینکه برخی کشورها تکلیف خود را مانند هند مشخص و اعلام کردهاند که تنها در بخش نرم افزار سرمایهگذاری میکنند و زیرساخت نسلهای ارتباطی را میخرند، گفت: معمولاً کشورهای معدودی به دنبال تکنولوژی زیرساخت در کشور هستند و آنهایی هم که این کار را انجام میدهند در زمینه راهاندازی و ساخت زیرساخت بسیار قدرتمند هستند.وی افزود: بهترین کار در زمینه پرداختن به نسل 5 ارتباطی در کشور، تولید محصول و اشیایی است که میتوانند به نسل 5 ارتباطی متصل شوند، البته آن دسته از محصولاتی که تکنولوژی پایین تری دارند و میتوان با تعداد بالا تولید کرد، مانند ساخت ادوات الکترونیکی، اتصال کنترل آب و برق به اینترنت یا تولید ماژولهای کاربردی مانند ابزارهای اتصال خودرو به اینترنت و... چرا که متقاضی آن بیشتر از تولید محصول برای چند اپراتور داخلی است.کشوری در پایان گفت: اینک که تدوین نقشه نسل پنجم ارتباطی را بموقع آغاز کردهایم بهتر است نگاه خود را به توسعه تکنولوژی عوض کنیم و با نگاه 20 سال پیش برنامه ننویسیم که عملاً در حد تعریف چند طرح باشد، بلکه باید به گونهای کار شود که محصولی تولید و جایگزین واردات خارجی شود.