کد خبر: ۴۳۳۵۴۱
تاریخ انتشار: ۱۲ آذر ۱۴۰۳ - ۱۲:۳۹
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
تعداد بازدید: ۶۷۳

ماکارونی بخوریم یا نه؟ سازمان استاندارد اطلاعیه داد

سازمان استاندارد در پی انتشار خبری در فضای مجازی مبنی بر «مرگ چند کودک در اثر مصرف ماکارونی آلوده»، اعلام کرد که انواع ماکارونی مشمول مقررات اجرای استاندارد اجباری است و همواره سازمان تولید، تمرکز، توزیع و فروش فراورده‌های مورد نظر را از منظر ویژگی‌های کیفی، ایمنی، بهداشتی و میکروبی با الزامات مندرج در استاندارد‌های ملی مربوطه مورد پایش، کنترل و نظارت قرار می‌دهد.

سازمان استاندارد در پی انتشار خبری در فضای مجازی مبنی بر «مرگ چند کودک در اثر مصرف ماکارونی آلوده»، اعلام کرد که انواع ماکارونی مشمول مقررات اجرای استاندارد اجباری است و همواره سازمان تولید، تمرکز، توزیع و فروش فراورده‌های مورد نظر را از منظر ویژگی‌های کیفی، ایمنی، بهداشتی و میکروبی با الزامات مندرج در استاندارد‌های ملی مربوطه مورد پایش، کنترل و نظارت قرار می‌دهد.
 

در روز‌های اخیر، گزارش‌های تکان‌دهنده‌ای از مرگ کودکان پس از خوردن ماکارونی در نقاط مختلف ایران منتشر شده است. اخباری چنین تلخ و بازتاب ناگهانی آن در جامعه، نگرانی‌های زیادی را به وجود آورده است: از مرگ آرنیکای ۷ ساله تا مرگ مشکوک دو پسر بچه در تهران حوادثی هستند که مردم به سرعت نسبت با آن‌ها همدردی می‌کنند و در عین حال پرسش‌هایی مطرح می‌کنند. برای مثال اینکه علت مسمومیت با ماکارونی چیست و یا ماکارونی‌های مسموم چه نوعی بوده‌اند.

بر اساس اعلام دفتر نظارت بر اجرای استاندارد صنایع غذایی و بهداشتی سازمان ملی استاندارد ایران، فرآورده‌هایی مانند ماکارونی و برنج پس از پخت محیط مناسبی برای رشد باکتری با سیلوس سرئوس محسوب می شود. باسیلوس سرئوس، نوعی باکتری گرم مثبت هوازی اسپوردار مقاوم به حرارت است که سم حاصل آن در غذاهای پخته می‌تواند موجب بروز مسمومیت غذایی با علائم اسهال و استفراغ شود. اسپور این باکتری در گرم کردن های مکرر غذا، زنده  مانده و مجدد تکثیر می‌شود.  
بخوانید...
مرگ مشکوک ۲ کودک تهرانی پس از خوردن ماکارونی
اطلاعیه سازمان ملی استاندارد ایران درباره ماکارونی

لذا توصیه می شود، حداکثر یک ساعت پس از پخت، غذای باقیمانده را در یخچال قرار دهید، همچنین پیشنهاد می‌شود، غذای پخته شده را بیش از یک روز در یخچال نگهداری نکنید.

شایان ذکر است، احتمال رشد باکتری باسیلوس سرئوس در فراورده ماکارونی خام وجود ندارد.

با توجه به اجباری بودن فراورده ماکارونی پیشنهاد می شود، در هنگام خرید و مصرف این دسته از فراورده‌ها به تاریخ تولید و انقضای درج شده بر روی برچسب محصول دقت شود و از خرید فراورده‌های فاقد نشان ملی استاندارد با کد ۱۰ رقمی و یا خرید فراورده های فاقد بسته بندی (فله) خودداری شود.

همچنین توصیه می شود، برای اطمینان از محصولات خریداری شده، کد ۱۰ رقمی زیر نشان استاندارد را به سامانه پیامکی ۱۰۰۰۱۵۱۷ ارسال کنند تا از اعتبار و اصالت پروانه نشان ملی استاندارد ایران اطمینان حاصل کنند و در صورت مشاهده هرگونه مغایرت به ادارات کل استاندارد استان مربوطه مراجعه یا از طریق سامانه ۱۵۱۷ یا پورتال سازمان به نشانی http://www.inso.gov.ir اعلام شود تا اقدام لازم به عمل آید.

نکاتی برای جلوگیری از مسموم شدن ماکارونی
پس از پخت، ماکارونی را در کمتر از ۲ ساعت در ظرف دربسته و در یخچال قرار دهید.

از گرم کردن چندباره ماکارونی پرهیز کنید.

در صورت تغییر رنگ، بو یا مزه‌ی ماکارونی، از مصرف آن خودداری کنید.

ماکارونی را قبل از مصرف به دمای مناسب (حدود ۷۴ درجه سانتی‌گراد) گرم کنید تا باکتری‌های مضر از بین بروند.

اگر پس از خوردن ماکارونی دچار علائم مسمومیت غذایی مانند تهوع، استفراغ، اسهال یا دل‌درد شدید، بهتر است با پزشک مشورت کنید.

مسمومیت‌های مرگبار با ماکارونی؛ ماجرا چه بود؟
مهرماه ۱۴۰۳، اعضای یک خانواده اهوازی پس از خوردن ماکارونی خانگی، دچار مسمومیت شدید شدند. آرمین بادامی دزفولی، پدر خانواده، در مورد این حادثه دلخراش می‌گوید: «دخترم آرنیکا پس از خوردن ماکارونی، به شدت دچار دل‌درد و استفراغ شد. در ابتدا فکر کردیم که یک ویروس ساده باشد، اما وضعیت او به سرعت وخیم شد.»

حادثه‌ای مشابه با مسمومیت اهواز برای دو کودک تهرانی نیز رخ داده بود که نگرانی‌ها را دوچندان کرده بود.