کد خبر: ۴۳۳۹۷۰
تاریخ انتشار: ۰۱ دی ۱۴۰۳ - ۱۴:۰۸
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
تعداد بازدید: ۴۹۷

بازداشت دو نخبه ایرانی در خارج از کشور؛ اتهام محمد عابدینی و مهدی محمدصادقی چیست؟

محمد عابدینی در میلان و مهدی محمدصادقی در ماساچوست به اتهام مشارکت در تجهیز پهپاد‌های مرتبط با حمله به نظامیان آمریکایی بازداشت شدند؛ ادعایی که ایران آن را بی‌اساس می‌داند.

محمد عابدینی در میلان و مهدی محمدصادقی در ماساچوست به اتهام مشارکت در تجهیز پهپاد‌های مرتبط با حمله به نظامیان آمریکایی بازداشت شدند؛ ادعایی که ایران آن را بی‌اساس می‌داند.
عصر روز دوشنبه ۲۶ آذر (۱۶ دسامبر)، محمد عابدینی نجف‌آبادی، ۳۸ ساله و از فارغ‌التحصیلان مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی شریف، در حالی که قصد سفر به سوئیس داشت، در فرودگاه میلان ایتالیا توسط پلیس این کشور دستگیر شد. این اقدام که به درخواست ایالات متحده آمریکا انجام شده است، تاکنون موجب قطع کامل ارتباط مستقیم با وی شده است. در همین زمان، مهدی محمدصادقی، ۴۲ ساله و ساکن آمریکا، نیز در ایالت ماساچوست دستگیر شد.

ارتباط بازداشت با حمله پهپادی
براساس اطلاعات منتشر شده از سوی رسانه‌ها، دستگیری این دو نفر به حمله پهپادی ۲۸ ژانویه ۲۰۲۴ (۸ بهمن ۱۴۰۲) توسط گروه‌های مسلح عراقی در اردن مرتبط دانسته شده است. در این حمله، سه نظامی آمریکایی کشته و ۴۷ نفر دیگر زخمی شدند. اف‌بی‌آی ادعا کرده است که تجهیزاتی که در این پهپاد استفاده شده، توسط این دو فرد تهیه شده است!

توضیحات یک منبع مطلع
یکی از هم‌دانشگاهیان محمد عابدینی که به دلایل امنیتی نخواست نامش فاش شود،گفت: محمد عابدینی تبعه ایران و مدیرعامل شرکت صنعت دانش رهپویان افلاک (SDRA) در ایران است. این شرکت در حوزه تجهیزات اندازه‌گیری ابزار دقیق فعالیت می‌کند و محصولات آن کاربرد‌های متنوعی از جمله درمانی و ورزشی داشتند. عابدینی همچنین مدیر یک شرکت سوئیسی با نام Illumove SA بود که در زمینه تولید تجهیزات ضبط حرکت (موشن کپچر) فعالیت می‌کرد. تمامی فعالیت‌های این شرکت‌ها تحت نظارت حقوقی و مالیاتی دولت سوئیس انجام می‌شد.
وی گفت: این تجهیزات به دلیل تکنولوژی پیشرفته، قابلیت استفاده چندمنظوره دارند. محصولات شرکت پس از عرضه قانونی در بازار ایران، می‌توانند توسط هر فرد حقیقی یا حقوقی خریداری و استفاده شوند. اما دولت آمریکا، با ادعای واهی مبنی بر استفاده از این تجهیزات در پهپاد‌های مورد استفاده در حمله مذکور، اقدام به پرونده‌سازی و دستگیری این افراد کرده است.

وی تأکید کرد: عدم اطلاع‌رسانی رسمی به سفارت ایران و قطع دسترسی به عابدینی که تبعه ایران است، مصداق بارز آدم‌ربایی به شمار می‌رود. در صورتی که حتی در صورت اثبات این ادعا، می‌توانستند تنها از ورود وی به اروپا و آمریکا جلوگیری کنند، نه اینکه به بهانه‌ای غیرمستند او را بازداشت کنند.

اقدامات وزارت امور خارجه
از دو روز پیش، وزارت امور خارجه ایران از طریق کنسولگری این کشور در ایتالیا تلاش‌های گسترده‌ای برای آزادی محمد عابدینی یا حداقل اطلاع از وضعیت وی آغاز کرده است. امید می‌رود که این تلاش‌ها پیش از هر اقدام قضایی علیه او به نتیجه برسند.