کد خبر: ۴۳۷۰۹۰
تاریخ انتشار: ۰۴ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۷:۴۳
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
تعداد بازدید: ۱۱۱

بانک شهر و داستان زیان ۱۴ هزار و ۶۹۱ هزار میلیارد تومانی

تردیدها درباره آینده بانک شهر در حالی شدت گرفته است که صورت‌های مالی از عمق بحران و لزوم تصمیم‌گیری فوری حکایت دارند

تردیدها درباره آینده بانک شهر در حالی شدت گرفته است که صورت‌های مالی از عمق بحران و لزوم تصمیم‌گیری فوری حکایت دارند
بانک شهر این روزها با بحرانی جدی مواجه شده؛ نسبت کفایت سرمایه‌ این بانک به شدت منفی است و زیان انباشته‌ آن هر سال بیشتر می‌شود. همین وضعیت باعث شده بقای بانک به چالشی برای سیستم بانکی و حتی اقتصادی کشور تبدیل شود.
طبق آخرین گزارش مالی، بانک شهر حالا بیش از ۱۴ هزار و ۶۹۱ میلیارد تومان زیان انباشته ثبت کرده است. این رقم نجومی حدود ۹.۵ برابر سرمایه ثبت‌شده بانک است. با این رقم می‌شد سه بانک قرض‌الحسنه تأسیس کرد اما حالا این سرمایه به جای رشد، صرف جبران زیان‌های پیاپی شده است.
سیگنال جدی بحران برای بانک شهر
یکی از مهم‌ترین شاخص‌هایی که وضعیت بانک‌ها را مشخص می‌کند، نسبت کفایت سرمایه است. وظیفه این پارمتر نشان دادن میزان توانایی بانک برای مقابله با ریسک‌ در مواقع بحران است. این که بانک تا چه اندازه می‌تواند سرپا بماند.
بر اساس مقررات بانک مرکزی، حداقل نسبت کفایت سرمایه برای بانک‌ها در ایران باید ۸ درصد باشد؛ شاخصی که تحت استانداردهای جهانی، کاهش آن به زیر این حد نشانه زنگ خطر است.
در آخرین لیست منتشر شده، نسبت کفایت سرمایه بانک شهر به منفی ۶.۲۳ درصد رسیده؛ یعنی این بانک نه تنها در حالت عادی نمی‌تواند ریسک‌هایش را پوشش دهد، بلکه به زبان ساده زیر صفر قرار گرفته است. این وضعیت باعث شده بانک شهر در کنار موسسات و بانک‌های دیگری مانند بانک دی، آینده و سرمایه وارد لیست بانک‌های نیازمند تصمیم فوری شود؛ تصمیمی که طبق ماده ۱۴۱ قانون تجارت باید بر سر بقا یا انحلال بانک گرفته شود.
تجربه سایر کشورها نشان می‌دهد بانک‌هایی با کفایت سرمایه منفی، عملا به جای کمک به اقتصاد، بار اضافی بر دوش مردم و دولت خواهند بود؛ چراکه ادامه فعالیت آن‌ها به معنی افزایش ریسک نظام اقتصادی و حتی ایجاد بحران‌های بزرگ‌تر در آینده است.
از اسپانسری تا بدهی‌های سنگین
درحالی که عملکرد مالی بانک شهر با زیان سنگین روبه‌رو شده، جزئیات صورت‌های مالی نشان می‌دهد هزینه‌های گسترده‌ای برای تبلیغات، بازاریابی و حتی اسپانسری برنامه‌های تلویزیونی (مانند جوکر) و ورزشی صرف شده است.
فقط طی یک سال گذشته، بیش از ۳۵۹ میلیارد تومان خرج تبلیغات و انتشارات شده؛ رقمی که نسبت به سال پیش از آن، جهش کم‌سابقه‌ای داشته. حتی بخشی از سهام باشگاه پرسپولیس هم توسط همین بانک خریداری شده؛ موضوعی که نقدهای مختلفی بر نحوه هزینه‌کرد منابع بانک ایجاد کرده است.
آینده مبهم بانک شهر
بانک شهر امروز مطابق قانون در وضعیت هشدار قرار گرفته؛ هم به دلیل زیان انباشته سنگین و هم کفایت سرمایه منفی. ادامه این روند، به معنی فشار مضاعف بر اقتصاد و حتی تهدید اعتماد عمومی به شبکه بانکی است.
حالا همه نگاه‌ها به بانک مرکزی و نهادهای نظارتی دوخته شده تا مشخص شود سرنوشت بانک شهر چه خواهد شد: اصلاح ساختار یا توقف فعالیت.