کد خبر: ۴۳۶۶۹۲
تاریخ انتشار: ۱۷ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۵:۴۹
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
تعداد بازدید: ۱۷۳

پشت پرده رفتارهای اخیر فرانسه در قبال ایران چیست؟

اکنون فرانسه و دیگر کشورهای تروئیکای اروپا از ابزار اعمال فشار استفاده می کنند تا ایران مجبور باشد امتیازاتی بدهد. طرف آمریکایی نیز در مقاطعی با هدف اعمال فشار اعلام کرده که ایران باید کل برنامه هسته ای خود را پایان دهد. ایران نیز حاضر نیست کل برنامه هسته ای را جمع کند. همچنین در خصوص غنی سازی ۳.۶۷ درصدی نیز این مناقشه وجود دارد که برون سپاری شود یا ایران، خود، آن را انجام دهد. اروپایی ها مدعی اند که نگران هسته ای شدن ایران هستند و این موضوع نگرانی، بر اساس غنی سازی ۶۰ درصدی یا ۲۰ درصدی است. ایران می تواند به توافقات برجامی برگردد اما مشروط بر آن که اروپایی ها و آمریکایی ها هم تحریم های بی دلیلی را که رقم زده اند کاهش داده یا به طور کامل بردارند. فرارو- با جدی تری شدن احتمال آغاز دور چهارم مذاکرات ایران و ایالات متحده طی هفته اینده،بار دیگر گمانه زنی ها در خصوص آینده مذاکرات افزایش یافته است اما در این شرایط وزیر خارجه فرانسه مدعی شده ایران برای فرانسه تهدید موشکی است و البته این ادعا با واکنش وزارت خارجه ایران نیز همراه شده است.

اکنون فرانسه و دیگر کشورهای تروئیکای اروپا از ابزار اعمال فشار استفاده می کنند تا ایران مجبور باشد امتیازاتی بدهد. طرف آمریکایی نیز در مقاطعی با هدف اعمال فشار اعلام کرده که ایران باید کل برنامه هسته ای خود را پایان دهد. ایران نیز حاضر نیست کل برنامه هسته ای را جمع کند. همچنین در خصوص غنی سازی ۳.۶۷ درصدی نیز این مناقشه وجود دارد که برون سپاری شود یا ایران، خود، آن را انجام دهد. اروپایی ها مدعی اند که نگران هسته ای شدن ایران هستند و این موضوع نگرانی، بر اساس غنی سازی ۶۰ درصدی یا ۲۰ درصدی است. ایران می تواند به توافقات برجامی برگردد اما مشروط بر آن که اروپایی ها و آمریکایی ها هم تحریم های بی دلیلی را که رقم زده اند کاهش داده یا به طور کامل بردارند.
فرارو- با جدی تری شدن احتمال آغاز دور چهارم مذاکرات ایران و ایالات متحده طی هفته اینده،بار دیگر گمانه زنی ها در خصوص آینده مذاکرات افزایش یافته است اما در این شرایط وزیر خارجه فرانسه مدعی شده ایران برای فرانسه تهدید موشکی است و البته این ادعا با واکنش وزارت خارجه ایران نیز همراه شده است.

 وزیر خارجه فرانسه روز جمعه و طی جلسه پرسش و پاسخ در اندیشکده شورای آتلانتیک، مدعی شد:«ایران تهدیدی عمده برای منافع امنیتی ماست، زیرا ما، یعنی فرانسه و شهر مارسی در تیررس (موشک‌های ایران) قرار داریم و شرکای نزدیک ما در منطقه نیز در تیررس قرار دارند. بنابراین ما این مسئله را بسیار جدی می‌گیریم». اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ادعای وزیر امور خارجه ‎فرانسه مبنی بر اینکه ایران در «آستانه توسعه» سلاح هسته‌ای است، کاملاً پوچ و بی‌اساس است.»

این در حالی است که وزیر امور خارجه کشورمان در گفتگو با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، با اشاره به رویکرد مسئولانه جمهوری اسلامی ایران در انتخاب مسیر دیپلماسی برای حل نگرانی‌های تصنعی بر سر برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران، پیشبرد این مسیر را مستلزم وجود اراده جدی و واقع‌بینی از سوی طرف‌ مقابل دانست و تاکید کرد اگر چنانچه ادعا می شود تنها نگرانی مربوط به احتمال دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است، این نگرانی قابل رفع است و رسیدن به توافق در این خصوص کاملا در دسترس است، اما لازمه آن اجتناب از مواضع غیرواقعی و غیرمنطقی است.

عراقچی،  با اشاره به برگزاری چند دور گفتگو با سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و انگلیس ظرف یک سال گذشته، بر آمادگی کشورمان برای ادامه تعامل با طرف‌های اروپایی، چه در قالب اتحادیه اروپا و چه در قالب سه کشور اروپایی تاکید و ابراز امیدواری کرد این گفتگوها با یک رویکرد سازنده‌ و به دور از غرض‌ورزی‌های سیاسی از سر گرفته شده و ادامه یابد.
«جلال ساداتیان»، دیپلمات پیشین ایران در انگلستان و کارشناس ارشد سیاست خارجی  بررسی این موضوعات پرداخته است:
ایران نمی خواهد در شرایطی به تعهدات پایبند باشد که هیچ امتیازی نمی گیرد

جلال ساداتیان  گفت: «اروپایی ها در مجموع نگرانند که ایران آن ها را به حساب نیاورد و بی توجهی کند، چرا که چهار دور مذاکرات اروپا با  آقایان قریب آبادی و تخت روانچی، بعد از این که مذاکرات با ویتکاف به شکل غیرمستقیم در عمان شروع شد، کنار گذاشته شد و آنان نیز دستپاچه شدند که ایران به طور کامل، آن ها را نادیده می گیرد. همه این ها نیز بعد از ماجرای زمستان سخت بود که ارتباطات و رفت و آمدهایی با اروپایی ها انجام و رها شد. نکته دیگر این است که اروپایی ها تصور کردند که ممکن است گفتگوی مذاکراتی که بین ایران و آمریکا انجام می شود، ممکن است، طولانی شده و فرصتی که در دست داشته اند از دست بدهند. طبق برجام یک مکانیسم تعریف شده که خود این مکانیسم فرایندی سه ماهه است بنابراین زمان بر است و اگر از ماه خرداد عبور کنیم و سپس از بازه زمانی ابتدای مهرماه بگذریم، دیگر اسنپ بک ارزشی ندارد و قابل اجرا نیست.»

وی افزود: «در این شرایط اروپایی ها امکان اعمال فشار را از دست خواهند داد. بنابراین اکنون فرانسه و دیگر کشورهای تروئیکای اروپا از ابزار اعمال فشار استفاده می کنند تا ایران مجبور باشد امتیازاتی بدهد. طرف آمریکایی نیز در مقاطعی با هدف اعمال فشار اعلام کرده که ایران باید کل برنامه هسته ای خود را پایان دهد. ایران نیز حاضر نیست کل برنامه هسته ای را جمع کند. همچنین در خصوص غنی سازی 3.67 درصدی نیز این مناقشه وجود دارد که برون سپاری شود یا ایران، خود، آن را انجام دهد. اروپایی ها مدعی اند که نگران هسته ای شدن ایران هستند و این موضوع نگرانی، بر اساس غنی سازی 60 درصدی یا 20 درصدی است. ایران می تواند به توافقات برجامی برگردد اما مشروط بر آن که اروپایی ها و آمریکایی ها هم تحریم های بی دلیلی را که رقم زده اند کاهش داده یا به طور کامل بردارند. دقیقا همین موضوع است که باعث افزایش پیچیدگی ها در بحث های کارشناسی می شود.طرف ایرانی نگرانی هایی جدی درباره نوع تعهدات ایالات متحده است و در این زمینه نیز محق است. ایران نمی خواهد دوباره درگیر این سناریو شود که به همه تعهدات خود عمل کند اما در مقابل به هیچ امتیاز و تعهدی دست پیدا نکند. »

نتانیاهو لابی خود را فعال کرده تا مانع مذاکرات شود
دیپلمات با سابقه ایران در ادامه گفت: «بخشی از تحریم های آمریکا علیه ایران، به ریاست جمهوری و برخی به کنگره مرتبط است و هر کدام راه و روش حل خود را دارد. در نتیجه زمان بر است و کارشناسان متخصص فدرال رزرو و بانک مرکزی ایالات متحده را لازم دارد تا به شکل کارشناسی روی مذاکرات بحث کند. اگرچه اکنون عمده تمرکز آمریکایی ها روی مسائل هسته ای است، اما مسائل موشکی نیز حائز اهمیت محسوب می شوند. اتفاقا مسائل موشکی نیز بین نگرانی ها یا ادعای نگرانی اروپایی ها طبقه بندی می شود. اروپایی ها نمی خواهند برد موشکی ایرانی ها، بتواند اروپا را نیز در بر بگیرد. اروپایی ها می خواهند هر چه زودتر مشخص شود نتیجه مذاکرات به چه سمتی می رود تا آنان نیز تصمیم گیری کنند.»

وی افزود: «از همان روز نخست که ترامپ مدعی شد یا ایران وارد مذاکره می شود یا مسئله نظامی فعال می شود، کاملا مشخص بود ترجیح می دهد با مذاکره، مشکلات را حل کند. اهداف ترامپ در خصوص خاورمیانه، با جنگ و درگیری محقق نمی شود. افزون بر این که، هدف اصلی ترامپ این است که هزینه ها و بدهی های آمریکا را کاهش دهد. این درامدها محقق نمی شود مگر در سایه صلح در منطقه خاورمیانه و افزایش مبادلات و تجارت با کشورهای عرب منطقه. سال گذشته برخی رسانه ها مدعی شدند که آمریکا 23 میلیارد دلار به اسرائیل کمک کرده است ولی ترامپ به دنبال این است که این نوع هزینه ها را کاهش دهد، همچنین ترامپ به دنبال این است که از طریق توسعه روابط با اعراب منطقه، آنان را نیز وادار کند، در صورت لزوم، کمک هایی به اسرائیل برسانند. ضمن این که یک کمربند امنیتی را نیز برای اسرائیل ایجاد کند. چرا که وقتی روابط اعراب و اسرائیل نیز بهبود پیدا کند، یک سایه امن برای اسرائیل هم ایجاد می شود. به علت همه این موارد است که فعلا ایالات متحده سعی کرده نتانیاهو را کنترل کند. اما نتانیاهو کاملا ناراضی است و لابی خود را آمریکا فعال کرده و در کنگره، خارج از کنگره و رسانه های وابسته به اسرائیل، به شدت در حال تلاش برای تخریب مذاکرات است. این لابی ها در فرانسه نیز حضور دارند و تلاش دارند اجازه ندهند ایران پس از رفع تحریم ها و قدرت گرفتن ، به تهدیدی برای آنان تبدیل شود.»