سفیر جمهوری اسلامی ایران در فرانسه : برای یافتن راه حل سیاسی مسئله سوریه آماده هستیم
به گزارش تیک ، متن کامل مصاحبه شبکه رادیویی ار.تی. ال با سفیر جمهوری اسلامی ایران در فرانسه که در روز چهارشنبه 24 تیرماه 1394 صورت گرفت است به شرح زیر است :
*مجری: سلام آقای آهنی. در فردای امضای توافق هسته ای، این توافق چگونه می تواند ثبات در منطقه را تضمین کند؟
ج: این توافق می تواند شفافیت برنامه هسته ای ایران را تضمین کند، برنامه ای که در برابر تبلیغاتی قرار داشته که سعی می کرده است این برنامه را به عنوان یک تهدید برای صلح و امنیت منطقه ای و جهانی معرفی و آنرا را متوقف سازد. چیزی که صحت نداشت. این توافق می تواند تضمین کند که این برنامه برای همیشه غیرنظامی باقی خواهد ماند و این برای همه مهم است و توافقی است که می تواند فضای این منطقه متلاطم را آرام کند و می تواند اجازه دهد با حرکت به سمت و سوی یک همکاری عادی با آژانس بین المللی انرژی اتمی پیش رفت و به ما نیز اجازه می دهد که برنامه کاملا غیر نظامی مان که برای همیشه هم غیر نظامی باقی خواهد ماند را ادامه دهیم و این مهم است.
* سوال:آری شما از آرام سازی سخن میگویید ولی همه این طور نیستند. همسایگان شما که اگر بخواهیم از عربستان سعودی شروع کنیم کاملا ناراحت هستند.
ج : باید واقع بین بود. چرا آنها ناراحت هستند؟ برنامه ما زیر نظر کنترل های دقیق آژانس قرار دارد و همه چیز کنترل شده است، ما هم به دنبال سلاح هسته ای نیستیم زیرا به آن اعتقادی نداریم. سلاح هسته ای هیچ وقت نخواهد توانست نه تنها امنیت ایران بلکه امنیت هیچ کشوری را تضمین کند. ضمن اینکه می تواند اوضاع منطقه را وخیم و پیچیده تر کند. به همین خاطر ما اصلا دنبال سلاح هسته ای نیستیم. ما عضو و امضاء کننده پیمان ان پی تی هستیم، برنامه ما هم کاملا روشن است.
*سوال : شما به دولت اسرائیل که می گوید این توافق یک اشتباه تاریخی بوده است چه جوابی می دهید؟
ج: این یک توافق تاریخی است زیرا این توافق شفافیت برنامه هسته ای ایران را تضمین کند و می تواند در صحنه بین المللی نیز شاهدی باشد بر اینکه می توان مسایل را از طریق مذاکره و دیپلماسی حل کرد که این مهم است زیرا از بعد تاریخی، شما ببینید تمام کشورهایی که مشمول تحریم ها در قالب فصل هفتم منشور ملل متحد بوده اند برای خروج از این امر با سه گزینه مواجه بوده اند : یا مانند لیبی عقب نشینی کرده اند یا مانند آفریقای جنوبی در زمان آپارتاید با تغییر رژیم و سیستم سیاسی مواجه بوده اند و یا مانند عراق با اقدام نظامی مواجه شده اند و این برای اولین بار است که ایران توانسته است از طریق دیپلماتیک زمینه را برای خارج شدن از تحریم های سنگین، غیر قانونی و غیر عادلانه تحت فصل هفتم منشور ملل متحد فراهم کند که مهم است.
* سوال : نتایج و عواقب ژئوپلیتکی این امضاء چه خواهد بود؟ فرانسه از ایران می خواهد که ایران برای حل جنگ در سوریه او را یاری دهد. آیا می توان روی کمک دولت شما در این خصوص حساب کرد؟
ج: کاملا ، ما سیاستی کاملا روشن در این خصوص داریم. در مورد سوریه ما آینده این کشور و سرنوشت مردم سوریه را مد نظر داریم، باید آنها را کمک کرد که از این بحران بیرون بیایند. سوریه راه حل نظامی وجود ندارد و باید در مسیر یک راه حل سیاسی حرکت کرد و در این مسیر نه فقط ایران، بلکه فرانسه نیز ظرفیت های خودش را برای کمک در این مسیر دارد و البته در این منطقه بازیگران دیگری هم هستند که اجازه نداده اند در مسیر آرامش در سوریه حرکت شود. بنابراین ما کاملا آماده هستیم که همکاری کنیم و گروه های مختلف معارضه را تشویق کنیم به سر میز مذاکره بیایند و برای یافتن روش مناسب یک راه حل سیاسی سوری- سوری کمک کنند.
*سوال : در زمینه تروریسم، که در حال حاضر مشکل ما نیز هست آیا می توان به سمت همکاری بین شما و غرب در راستای مبارزه با تروریسم حرکت کرد؟
ج : کاملا. تروریسم یک تهدید بین المللی است و نه فقط برای منطقه بلکه برای کشورهای خارج از منطقه هم تهدید است. باید به شکل جمعی و همکاری مشترک علیه این پدیده خطرناک که همه را تهدید می کند مبارزه کرد. ما کاملا آمادگی داریم در این مسیر همکاری کنیم.
*سوال : جامعه بین المللی چه تضمینی دارد که در زمینه کنترل ها و راستی آزمایی ها شما به الزامات خود احترام می گذارید؟
ج : در این توافق همه چیز پیش بینی شده است. بررسی های آژانس بین المللی انرژی اتمی، که جریان دارند، و ما هم کشور مسئولیت پذیری هستیم و تا کنون به تمام تعهدات بین المللی مان احترام گذاشته ایم و این رویکرد را ادامه می دهیم. این توافق، توافقی است که باید بخوبی به اجرا گذاشته شود و اجرای آن برای هر دو طرف مهم است. هم برای ایران و هم برای گروه 1+5 زیرا هر طرف، تعهداتش را دارد و برای این تعهدات باید از سوی هر دو طرف محترم شمرده شود.
* سوال: در زمینه اقتصادی آقای سفیر، الان منتظر چه بازتاب هایی در کشورتان هستید؟
ج: مسلما بعد از این توافق و برداشته شدن تحریم ها، این امر موجب شکوفایی اقتصاد ما خواهد شد. در اقتصاد ما بخش های متعددی وجود دارند که منتظر سرمایه گذاری و شکوفایی هستند که باید آنها را آماده کرد.
*سوال : چه بخش هایی مثلا ؟
ج: انرژی ، زیر ساخت ها ، حمل و نقل، صنعت ، هواپیمایی کشوری، حمل و نقل هوایی، زمینی و راه آهن، بخش صنایع غذایی کشاورزی، بخش دارویی و تجهیزات پزشکی بخش های مهم و اولویت دار ما می باشند.
*سوال : منتظر سرمایه گذاری چه کسانی هستید؟ بخصوص فرانسوی ها ؟ سخن تان به رهبران
فرانسوی چیست ؟
ج: از سرمایه گذاری شرکت های مختلفی که آمادگی دارند در اجرای این پروژه ها ایفای نقش کنند، استقبال می شود. شرکت های فرانسوی که قبلا در ایران حضور داشتند ولی متاسفانه از ادامه حضور در این بازار محروم شده بودند، خوشبختانه نوعا سابقه خوبی از خودشان به جا گذاشته اند..
* سوال : برای مثال به طور خاص به شرکتی اشاره می کنید ؟
ج: شرکت های متعددی بودند که در بخش های مختلف می توانند شانس خود را امتحان کنند. آنها می توانند از این فرصت بهره ببرند و زمینه همکاری را آماده کنند. البته باید عجله کنند زیرا آنها دارای رقبای بسیار فعالی هستند که در زمان عدم حضور شرکت های فرانسوی بخوبی حضور داشتند. لذا باید آنها را تشویق کرد و شرایط را برای آنان تسهیل کرد تا فعال شوند و ما این آمادگی را داریم که کمک شان کنیم.
مجری : بسیار متشکرم آقای علی آهنی... یاد آوری می کنم که شما سفیر ایران در پاریس هستند. باز هم ممنونم از حضورتان در این مصاحبه ...
سفیر : من هم از شما تشکر می کنم.